Groente

Groente.nl

meer dan enkel groente

Afbeelding tomaten
  • HOME
  • GROENTES
  • RECEPTEN
  • KEUKENWEETJES
  • SEIZOENSGROENTEN
  • OVER GROENTEGROENTE.NL
Home » Keukenweetjes » Verse kruiden bewaren, drogen en invriezen

Verse kruiden bewaren, drogen en invriezen

BasilicumIn veel gevallen zijn verse kruiden stukken smaakvoller dan die uit een potje van de supermarkt. Je koopt er alleen al snel meer van dan nodig. Hoe houd je die verse kruiden dan goed? Als je ze binnen enkele dagen gaat gebruiken, werkt dat vaak prima in de koelkast, maar als je ze langer goed wilt houden moet je ze drogen of invriezen. We bespreken deze drie methodes hieronder, en geven ook aan voor welke kruiden het wel en niet geschikt is:

  1. Overzicht: welke kruiden moet je hoe bewaren?
  2. Methode 1: verse kruiden kort bewaren (max. 2 weken)
  3. Methode 2: verse kruiden drogen (maanden houdbaar)
  4. Methode 3: verse kruiden invriezen (maanden houdbaar)

Ter besluit volgen nog enkele algemene tips.

1. Overzicht: welke kruiden moet je hoe bewaren?


In het onderstaande overzicht geven we van een aantal van de meest voorkomende kruiden kort aan hoe je ze het beste kunt bewaren. Onder het overzicht worden de methodes besproken.

Vers i/d koelkast? Drogen? Invriezen?
Basilicum Nee (zie punt 2) Af te raden * Ja (enkel blaadjes)
Bieslook Ja Nee Ja
Bonenkruid Ja Ja Ja
Citroenmelisse Ja Ja Ja
Dille Ja Ja (zaadjes en blad) Ja (enkel blad)
Dragon Ja Ja Ja
Kamille Ja Ja (bloemen) Nee
Kerrieblad Ja Nee Ja
Kervel Ja Ja Ja
Koriander Ja Nee (zaden wel) Ja
Laos (galanga) Ja Nee Ja
Laurier Ja Ja Af te raden *
Maggieplant (lavas) Ja Ja Ja
Marjolein (majoraan) Ja Ja Ja
Munt Ja Ja Af te raden *
Oregano Ja Ja Af te raden *
Peterselie Ja Nee Ja
Rozemarijn Ja Ja Af te raden *
Salie Ja Ja Ja
Tijm Ja Ja Af te raden *

* Toelichting: af te raden betekent dat de andere methode (drogen of juist invriezen) eenvoudig gaat en voor meer smaakbehoud zorgt.

2. Methode 1: verse kruiden kort bewaren (max. 2 weken)

Als je verse kruiden binnen enkele dagen tot twee weken wilt gebruiken, kun je ze in veel gevallen met een simpele methode langer vers houden. Dat doe je als volgt:

  • Houd de kruiden zoveel mogelijk intact: niet snijden!
  • Spoel ze goed af onder de koude kraan
  • Wikkel ze in enkele velletjes vochtig keukenpapier
  • Bewaar het pakketje in de groentelade van je koelkast

Zo blijven de kruiden tot wel twee weken goed. Dit werkt prima met de volgende kruiden:

  • Alle kruiden, behalve basilicum (op kamertemperatuur bewaren op een donkere, droge plaats)

Tip: kruiden met stevige blaadjes (tijm, rozemarijn, enz.) en laos hoeven niet in keukenpapier te worden verpakt; een simpel boterhamzakje geeft vaak betere resultaten.

Kruiden langer bewaren (weken tot maanden)

Als je kruiden langer goed wilt houden dan de maximaal twee weken van de methode hierboven, heb je de keuze: drogen of invriezen.

Drogen gaat vaak het beste met kruiden die krachtig van smaak zijn en stevige, dikke blaadjes hebben: kruiden zoals tijm en laurier. De vriezer geeft dan weer betere resultaten met kruiden die subtiel van smaak zijn, pas op het allerlaatste aan het kookproces worden toegevoegd en/of slappe, groene blaadjes hebben, zoals bijvoorbeeld koriander en peterselie. Zie voor het volledige overzicht het schema hierboven.

3. Methode 2: verse kruiden drogen (maanden houdbaar)

Er zijn verscheidene manieren om kruiden te drogen. Hoe je het precies aanpakt is wellicht vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur, want als je het goed aanpakt krijg je met iedere manier goede resultaten. Er is één belangrijke vuistregel: voorkom dat het kruid de kans geeft om veel smaak af te geven. Dus: houd het kort, en houd de temperatuur zo laag mogelijk.

Dat gezegd hebbende, kun je het op drie manieren bewerkstelligen. Verwijder eerst eventuele delen die je niet gedroogd wilt hebben (steeltjes e.d.) en zand of viezigheid. Daarna kun je de kruiden drogen in de:

  1. Magnetron: in een magnetronbestendig bakje 1 tot 3 minuten op de hoogste stand. Tip: leg de kruiden niet op een hoopje, of droog ze in meerdere porties.
  2. Oven: spreid de kruiden uit op een (schone!) ovenplaat en droog ze 6 tot 12 uur op de laagste stand.
  3. Buitenlucht (of boven de verwarming): hang de kruiden op of leg ze op een schoon bord buiten het bereik van huisdieren of kinderen en laat ze in 1 tot 2 weken aan de lucht drogen. Tip: voorkom direct zonlicht. Dat is namelijk funest voor de smaak, al droogt het wel effectief.

Bij elke methode geldt: knisperig is droog. Als je de kruiden hebt gedroogd kun je ze het beste bewaren in een luchtdicht af te sluiten pot op een donkere en koele plaats. Zo duurt het bij de meeste kruiden minstens 6-12 maanden voordat ze hun smaak in belangrijke mate beginnen te verliezen.

4. Methode 3: verse kruiden invriezen (maanden houdbaar)

Er zijn behoorlijk veel kruiden die prima ingevroren kunnen worden. Ze kunnen direct de vriezer in, maar eerst blancheren is beter om smaakverlies of zelfs smaakverandering tegen te gaan.

Spoel de kruiden eerst af onder de koude kraan. Blancheer ze dan: gebruik een schuimspaan of houd het uiteinde van het stengeltje vast terwijl je de kruiden in het kokende water onderdompelt. 10 tot 20 seconden is voldoende. Vries ze daarna direct in. Zo blijven ze minimaal 2 maanden goed.

Tip: zorg ervoor dat je de kruiden gemakkelijk kunt uitvriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld plat in een plastic zakje stoppen waar je telkens een stukje vanaf breekt. Of schep telkens één portie in een ijsblokvormpje waar je koud water overheen giet. Zo dicht je de kruiden ook meteen af, en het zal zelden een probleem zijn dat je ook wat water met de diepgevroren kruiden mee in je gerecht krijgt.

Tips

  • In de tabel aan het begin van dit artikel staat bij een aantal kruiden dat je die niet moet drogen of invriezen, maar je kunt ze soms wel zo kopen (bijvoorbeeld: kerrieblad is gedroogd te koop). Het is ons advies hier verre van te blijven, ook al kunnen sommige firma’s het beter dan je op de huis-, tuin- en keukenmanier voor elkaar krijgt. De smaak is simpelweg inferieur.
  • Er zijn ook nog andere manieren om kruiden te bewaren. Eén manier die in dit artikel nog de aandacht verdient is om een infusie in olie te maken. Veel kruiden krijgen hun smaak door stoffen die veel beter oplossen in olie dan in water, en door deze kruiden in olie te laten weken krijg je een kruidenolie met zeer krachtige smaak. Enkele dagen laten staan, de kruiden verwijderen en je krijgt een resultaat dat zeker de moeite van het uitproberen waard is. Kruiden waarbij dit goed werkt zijn onder meer munt, oregano en tijm. Ook met rode peper werkt dit uitstekend! Tip: dit gaat ook erg goed met een vinaigrette of dressing.
  • Als je regelmatig een kruid vers nodig hebt, kun je overwegen een plantje aan te schaffen (enkele euro’s bij de markt, tuincentrum of supermarkt). Deze kruidenplanten kun je gewoon op de keukentafel zetten, of ’s zomers buiten. De plantjes blijven vaak slechts enkele weken goed, of groeien zo langzaam dat je er niet meer van kunt oogsten, maar ze kosten dan ook niet veel.
  • Ter besluit een onvervalste inkopper: stel jezelf altijd de vraag of je het kruid wel vers nodig hebt. Bij groene kruiden zoals peterselie en koriander is dat meestal wel duidelijk het geval, maar kruiden die je lang bereidt zijn vers vaak amper beter. Denk dan aan bijvoorbeeld tijm, rozemarijn of laurier. De prijs-kwaliteitverhouding is bij het gedroogde spul veel beter.

Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.


Aanbevolen artikelen

Comments

  1. Iris says

    24 juni 2019 at 10:16

    Mijn laurier struik wordt te groot, wil hem wat snoeien en de blaadjes drogen.
    Hoe doe ik dat het beste ? Kan dat ook gewoon in een bloemenpers?
    Duurt denk ik wel wat langer.
    Ophangen geeft geloof ik een erg verfrommeld resultaat, maar misschien maakt het niet uit voor de smaak ?

    Beantwoorden
    • Lien says

      18 juni 2020 at 11:19

      De blaadjes afknippen en drogen in een papieren zak die open is . De zak ophangen in een droge kast met voldoende ventilatie. Ik heb ze nu 6 maanden in de zak gedroogd , ze zien en ruiken erg lekker . Nu gaan ze in een blikje , alle kruiden moeten nl. Ademen .

  2. Ton van de Blaak says

    7 maart 2019 at 12:52

    Jullie zeggen Peterselie niet drogen . Maar ik heb een voedsel droger en een boekvoedseldroger daar staat dat je peterselie wel kan drogen. Wie heeft er nu gelijk???

    Beantwoorden
    • Redactie says

      7 maart 2019 at 13:01

      Hoi Ton,

      Het kan natuurlijk op zichzelf wel, maar we raden het je echt af. De smaak verandert – niet ten goede – en gaat bovendien grotendeels verloren. Dus als je lekker verse peterselie hebt, is het zonde om ‘m te drogen.

    • Johanna says

      14 juni 2019 at 17:48

      Peterselie blijft heel mooi groen en ruikt lekker als je ze wast ,steeltjes eraf en in microgolf . Eerst 1 min. Dan nog 1 tot droog ,,,dan fijn knippen en in potje doen kan goed!

  3. Saskia says

    21 december 2018 at 10:24

    Dank voor de tips. Vraag: ik had laatst dragon ingevroren, maar toen ik het ontdooide werd het een vreselijke natte slappe bende, oneetbaar. Ik had ze niet geblancheerd, is dat de reden? En droog je ze na het blancheren en voor het invriezen?

    Beantwoorden
  4. Elly kruithof says

    2 september 2018 at 15:24

    Wat geven jullie fijne informatie,ik hoef nergens anders te zoeken! Nu aan de slag.. groetjes

    Beantwoorden
  5. Marja says

    18 november 2017 at 15:50

    Waarom kan het niet meteen droog invriezen

    Beantwoorden
    • Diny says

      13 december 2017 at 15:45

      vraag ik me ook af, heb selderij en peterselie gekocht, nodig voor de kerst en heb de hele stelen nodig voor de ragoux, na het trekken van de bouillon heb ik deze niet meer nodig, dus kan ik de hele stelen invriezen?

  6. Froukje says

    31 juli 2017 at 16:26

    Ik ben ook enthousiast aan de gang gegaan. Bedankt voor de tips!

    Drogen kun je ook in een bloemenpers!

    Beantwoorden
    • Riekie Scheepers says

      6 maart 2018 at 00:10

      dank je voor de tip, ik ga het meteen uitproberen want ik heb ook een bloemenpers

  7. destiny says

    21 juli 2017 at 09:55

    super tips! moet ik mijn munt bijvoorbeeld eerst afspoelen? het heeft namelijk buiten gestaan en op sommige zitten een beetje slakkenslijm/eitjes?

    Beantwoorden
  8. Madre Pengel says

    14 juli 2017 at 16:10

    Fantastische tips. ….Ben gelijk van start gegaan. …ik wist niet wat te doen met zoveel munt…Danke……Succes

    Beantwoorden
    • jac says

      16 november 2020 at 17:46

      Hallo Madre Pengel ik lees hier de tip niet om munt te bewaren hoe gaat dit in zijn werk?
      Groetjes jac

  9. ellen says

    10 juni 2017 at 11:58

    Ik vries de kruiden in in wat olijfolie ipv water, doe voor verschillende gerechten combinaties bij elkaar, fijngeknipt in ijsbloksjesvormen. Werkt prima!

    Beantwoorden
  10. Michelle says

    8 juni 2017 at 12:31

    Wat een geweldige tips allemaal. Ik ben helemaal enthousiast geworden. Ga meteen aan de slag, ben benieuwd.

    Groetjes Michelle

    Beantwoorden
  11. schepers says

    22 mei 2017 at 10:59

    Hoe maak ik van verse lava’s zo’n flesje maggiebouillon?

    Beantwoorden
  12. Joan says

    20 april 2017 at 12:59

    Ik heb veel te veel salie in mijn moestuin. Kan ik deze ophangen en drogen en daarna de losse blaadjes in een glazen pot bewaren?

    Beantwoorden
    • Redactie says

      20 april 2017 at 13:06

      Hoi Joan,

      Ja, dat is inderdaad een prima manier om verse salie langer te bewaren. Tip: voor het drogen eerst even schoonmaken en dan ophangen op een niet te warme plaats zonder direct zonlicht!

  13. addie says

    9 maart 2017 at 14:42

    ik heb dille in de magnetron willen drogen op keuken papier op alle standen vlieegt het papier in brand hoe kan dat

    Beantwoorden
    • Redactie says

      9 maart 2017 at 14:59

      Hoi Addie,

      We kunnen geen direct antwoord geven op die vraag. Dat is meer iets voor de fabrikant van je magnetron, of voor een natuurkundige. Hoewel het gevoelsmatig logisch lijkt dat als je een droog papiertje probeert te verhitten, het in brand kan vliegen.

      Wel hebben we een dringend advies, zeker als je inmiddels al op alle standen van de magnetron brand hebt veroorzaakt: droog je kruiden gewoon zoals we adviseren. Leg de dille op of in een magnetronbestandig bord of bakje!

    • marcel says

      27 april 2017 at 09:33

      neem de volgende keer bakpapier gaat prima

    • corrie smit says

      18 juli 2017 at 15:28

      Als je er een glaasje koud water bij zet vliegt je keukenpapier niet in de brand. Ik doe elke keer 2 minuten op de hoogste stand net zo lang tot de kruiden er droog uitzien. elke keer koud water erbij zetten.

  14. Smits Theo says

    8 december 2016 at 12:02

    hallo mijnheer ik heb een vraagje ik heb een zilver curry plant staan
    kan men die drogen en curry van maken hoe moet ik dat doen
    de beste groeten
    Theo

    Beantwoorden
  15. C.F.H. van Hoorn says

    30 september 2016 at 12:45

    Ik droog mijn kruiden zoals boven vermeld. Tot bossen gebundeld onder een afdak.
    Als ze droog zijn, haal ik de blaadjes van de stengels en vermaal ze in een oude elektrische koffie molen. De overgebleven stengels van alle kruiden knik ik klein, en gebruik deze als vuurkruiden bij de bbq. Heerlijk. gr. Kees

    Beantwoorden
    • marga says

      22 mei 2017 at 13:34

      ik heb een droge schuur kan het daar ook gedroogd worden?(+/- 22 graden) of is wind belangrijk en hoe lang duurt eht ongeveer voor het droog is?
      wat een goed idee van de stengels

  16. Ingrid says

    27 september 2016 at 09:14

    Als ik de muntthee blasdjes wil drogen moeten /mogen ze toch wel eerst gewassen worden

    Beantwoorden
    • Redactie says

      27 september 2016 at 13:16

      Hoi Ingrid,

      Inderdaad! Het staat misschien een tikje beknopt in het artikel, maar je kunt het beste vóór het drogen zand en viezigheid verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld door de kruiden af te spoelen onder de kraan. En een stevig kruid zoals laurier kun je eventueel ook pas na het droogproces schoonmaken, maar met munt is dat minder handig. Je verkruimelt dan immers gemakkelijk de tere blaadjes.

    • l. molenberg says

      23 oktober 2017 at 11:48

      als je munt voor de thee gebruikt dan is het ook prima in te vriezen. eerst even wassen en dan laten drogen. vers de vriezer in en in bevroren toestand gewoon heet water er over.. Het hete water ontdooit de munt meteen. indien je munt voor andere doeleinden gebruikt weet ik niet of invriezen wel handig is maar voor de thee is het super.. heerlijk met honing.
      heb planten in onze tuin staan, wel afgeschermd want het zijn echte woekeraars. vriezer ligt vol met munt blaadjes. prima om de winter door te komen.

  17. Petra says

    12 augustus 2015 at 17:26

    Hartelijk dank. Goede tips. Ga ermee aan de slag.

    Beantwoorden
  18. I ineke aling says

    28 juli 2015 at 09:55

    Prima advises, heir heb ik wat Alan.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire groentes

Rabarber koken: tips en recepten
Raapstelen bereiden: tips en recepten
Paksoi bereiden: tips en recepten
Witlof koken: tips en recepten

Koken met aanbiedingen

Op zoek naar inspiratie voor het eten? Er is altijd wel iets smakelijks in de aanbieding. We hebben een handig overzicht gemaakt. Check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert Heijn | Aldi | Coop | Deen | Dekamarkt | Dirk | Lidl | Hoogvliet | Jumbo | Jan Linders | Plus | Poiesz | Spar

Recente reacties

  • Veronica op Boerenkool koken: tips en recepten
  • Dina op Top 10 meest vezelrijke groentes
  • Sam op Rode kool koken: tips en recepten

Copyright © 2014-2022 GroenteGroente.nl • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven