Blancheren is een keukentechniek. Het is het kort koken van voedsel, waarna je het ook direct weer afkoelt zodat het niet verder gaart.
Gewoonlijk breng je een pan met water aan de kook. Dat moet, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel die je bereidt, een flinke pan vol zijn. Zo voorkom je dat het water teveel afkoelt als je het voedsel toevoegt. Na enkele minuten giet je het dan af en spoel je het voedsel af onder de koude kraan of doe je het zelfs in een bak ijswater, zodat het kookproces stopt.
Waarom blancheren?
Blancheren wordt meestal gebruikt bij groente. Het kan verschillende doelen hebben. De bekendste zijn:
- Groente knapperig houden. Door de korte garing blijft zelfs tere groente nog mooi beetgaar.
- Als je een groene groente mooi groen wilt houden, is blancheren de beste manier.
- Schadelijke bacteriën en ongedierte verwijderen. Groentes als taugé en dergelijke kunnen prima rauw gegeten worden, maar bij mensen met een verminderde afweer wordt aangeraden de groente te blancheren voor consumptie. De mooie beet blijft zo behouden, terwijl ziekteverwekkers op de buitenkant worden gedood.
- Bij invriezen. Verse groente bevat talrijke enzymen, die de houdbaarheid van de groente verminderen. Blancheren zorgt ervoor dat die enzymen worden gedeactiveerd, zodat de groente veel langer goed blijft.
- Smaak verbeteren. Van diverse koolsoorten is bijvoorbeeld bekend dat een al te nadrukkelijke koolsmaak door blancheren wordt weggenomen. Dat kan handig zijn als de verdere bereiding anders is dan koken, bijvoorbeeld wokken of roerbakken.
Betekenis van blancheren: waar komt het woord vandaan?
Blancheren komt uit het Frans, van blanchir, wit maken (of: blank maken, om een ander woord te gebruiken). Het is niet geheel duidelijk wat dat met de kooktechniek te maken heeft, al worden sommige soorten voedsel wel degelijk wit van blancheren. Wie wel eens kip heeft gekookt in water zal daar bekend mee zijn.
Een beter ezelsbruggetje hebben we op dit moment helaas nog niet. Suggesties zijn welkom in de reacties!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Tim says
8 april 2019 at 14:39hoe blancheer je aardappelen
Ria Aarnink says
13 september 2017 at 11:37Geblancheerde boontjes koken, moet dat in kokend water of in koudwater opzetten.
Rinus says
1 mei 2018 at 22:32Een pan met ruim kokend water, zodat het water niet te veel afkoelt wanneer je de boontjes/groenten erin doet en dan kort koken. Zo blijven de groenten lekker knapperig en krijgen ze een mooie kleur, daarna onder de koude kraan of in ijswater, zodat het kookproces stopt. Nu zijn ze heerlijk knapperig
Stefan says
1 september 2017 at 22:25Misschien dat blancheren te maken heeft met het kokende water, wat wit lijkt door de luchtbellen. Wilde gok misschien?
Petra says
26 oktober 2019 at 11:26Of omdat het voedsel daarna niet meer verkleurd misschien? 🤔
Dina Martein says
8 juli 2017 at 21:23Ik wist nietwaartoe het ijs diende.