Wij kunnen het iedereen aanraden te volgen welke groente er nu in het seizoen is. Of je nu van verse groente houdt, milieubewust bezig wilt zijn of gewoon een leuk aanknopingspunt zoekt om te bepalen wat je vandaag wilt eten, de groentekalender is je van dienst.
Meer weten over de kalender? Lees onder de afbeeldingen verder.
Overzicht seizoensgroenten per maand
Klik op de afbeelding en je wordt doorverwezen naar de volledige lijst
Over de groentekalender
Hieronder bespreken we aan de hand van de meest gestelde vragen onze groentekalender.
Waarom seizoensgroenten?
In de eerste plaats denken we dat het leuk en handig is om zoveel mogelijk de groenten van het seizoen te eten. Zo varieer je van maand tot maand op een heel natuurlijke manier, en bovendien is het een aardige wijze om te kiezen wat je vandaag gaat eten als je inspiratie zoekt.
Daarnaast is het eten van groenten in hun seizoen goed voor het milieu. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat ze niet in een kas hoeven te groeien, of niet lang hoeven worden bewaard, of dat de transportbelasting in die maand het laagste is – of een combinatie van deze factoren. Let wel: het hoeft niet te betekenen dat de seizoensgroenten allemaal van het Nederlandse boerenland moeten komen.
Waarom staat er bij de groentes ook waar ze worden geteeld?
Bij deze lijst is ook gekeken naar de plaats waar de groenten vandaan komen. Zo is bijvoorbeeld andijvie in februari een seizoensgroente op deze lijst als-ie uit Spanje komt, en niet als-ie uit Nederland komt. De andijvie moet dan weliswaar uit Spanje komen, maar omdat het daar wel gewoon op de akker wordt geteeld is de milieubelasting toch heel laag. Daarentegen is andijvie uit Nederland in februari afkomstig van een verwarmde kas, en dat is juist behoorlijk belastend.
Omgekeerd is kasteelt overigens niet altijd belastend. Door een reeks innovaties zijn bijvoorbeeld Nederlandse tomaten in een aantal gevallen juist prima voor het milieu, terwijl die niet in de buitenlucht kunnen groeien hier.
Hoe kan het dat groente die niet op de kalender staat toch vers te koop is?
Dat komt omdat de milieubelasting van die groente dan heel hoog is. Je kunt in september bijvoorbeeld verse asperges krijgen, maar die komen dan helemaal uit Peru, met het vliegtuig. Omdat dat het milieu behoorlijk belast, wordt die groente dan niet op de groentekalender opgenomen.
Waarom staan niet alle groenten op de groentekalender?
Omdat deze kalender ook rekening houdt met milieubelasting komen niet alle groenten in aanmerking. Zo is witte asperge, geteeld in Nederland, duidelijk een seizoensgroente, maar door de lage opbrengst per hectare valt asperge helaas buiten de milieuklassen die we voor dit overzicht hebben gebruikt (zie het punt hieronder).
Hoe is deze groentekalender tot stand gekomen?
Wij hebben ons gebaseerd op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Zij hebben voor een grote hoeveelheid groentes en teeltplekken de milieubelasting uitgerekend om de groente in een bepaalde maand vers in de Nederlandse winkel te krijgen. In onze kalender staan enkel groentes uit de milieuklasses A en B (“Goede keuze voor het milieu”).
Zijn er ook groentes die elke maand op duurzame wijze te verkrijgen zijn?
Ja, en dat zijn er behoorlijk veel: aardappelen, aardpeer, bleekselderij, bloemkool, broccoli, cherrytomaat, cherrytrostomaat, courgette, ijsbergsla, komkommer, koolrabi, kropsla, miniromatomaat, prei, raapjes, radiccio, radijs (bos en los), rettich, rode biet, rode kool, romatomaat, ronde tomaat, snijboon, sperzieboon, spinazie, spitskool, spruiten, trostomaat, ui, venkel, vleestomaat, witlof, wortelen (bospeen, breekpeen/waspeen en winterpeen) en zoete aardappel zijn allemaal elke maand “in het seizoen”, zogezegd.
Het verschilt echter wel van maand tot maand uit welk land ze duurzaam leverbaar zijn. Daarom vind je de bovenstaande lijst, met de landen erbij, op de pagina’s met het overzicht van seizoensgroenten per maand. Deze vind je via het overzicht aan het begin van dit artikel.