Sugar snaps zijn lekker knapperige, ietwat zoetige peulvruchten. Ze zijn een kruising tussen peultjes en doperwten, en de lekker frisse smaak maakt dat ook duidelijk. Sugar snaps eet je in hun geheel; het is niet nodig om de peultjes te doppen.
In dit artikel bespreken we vier zaken:
- Hoe en waar je sugar snaps kunt kopen en waar je dan op moet letten
- Hoe je ze moet schoonmaken en snijden
- Hoe je ze moet bereiden
- Overige handige tips en leuke variaties
1. Waar kun je sugar snaps kopen, en waar moet je op letten?
Verse Nederlandse sugar snaps zijn verkrijgbaar van mei tot september in de meeste supermarkten en groenteboeren. Buiten het seizoen kun je bij de meeste grotere supermarkten tegenwoordig ook wel verse sugar snaps krijgen. Ook zijn ze soms ingevroren te koop (ook onder namen als suikererwt en suikerpeul).
Let er bij verse sugar snaps op dat de peulen mooi dik en glanzend zijn. De kleur is idealiter frisgroen; bleekgroen wijst op oude peulen, en donkergroene sugar snaps hebben te lang aan de plant gehangen, waardoor ze vaak draderig zijn. De kroontjes van de steeltjes horen eveneens frisgroen te zijn. Een kritische klant voelt ten slotte ook nog even aan de peulen. Echt verse sugar snaps zijn namelijk letterlijk “krakend vers”.
Tip: sugar snaps kom je in de winkel soms onder een andere naam tegen. Ze worden ook wel suikererwten of suikerpeul genoemd, of aan elkaar geschreven: sugarsnaps.
2. Schoonmaken en snijden
Sugar snaps hoef je eigenlijk nauwelijks schoon te maken voordat ze de pan in kunnen. Het enige waar je op moet letten is dat je het draadje dat bij sommige soorten aanwezig is verwijdert. Dit doe je door het bovenste puntje zo af te snijden dat het nog net aan de naad van de peul vastzit. Vervolgens trek je dat stukje in de richting van de naad van de peul af, zodat de eventuele draad meekomt. Doe dat vervolgens ook bij de onderkant van de peul met de andere naad.
Daarna kunnen ze direct in de pan; het is niet de bedoeling dat je de peulen dopt. Als je bij de eerste peul geen draden kunt vinden hoef je bij de rest enkel het kroontje en het kontje eraf te wippen.
3. Bereiden: hoe moet je sugar snaps klaarmaken?
Je kunt sugar snaps koken, wokken, roerbakken, stomen of (bijna) rauw in salades verwerken. Hieronder bespreken we iedere bereidingswijze apart.
3.1 Sugar snaps koken
Sugar snaps hoor je beetgaar te eten. Een kooktijd van 3-5 minuten volstaat. Breng de sugar snaps aan de kook in net genoeg water om ze onder te zetten en voeg wat zout toe. Indien je ze langer kookt worden ze zachter, maar bestaat ook de kans dat ze draderig worden.
3.2 Wokken of roerbakken
De klassieke bereiding van sugar snaps is in de wok, typisch bij de groentemix voor de nasi of iets dergelijks. Voeg een klein scheutje olie toe en roerbak ze bij voortdurend doorscheppen in 3-5 minuten lekker beetgaar.
3.3 Stomen
Voor sommige mensen zijn gestoomde sugar snaps net wat te “grasachtig” puur van smaak. Maar dat geeft ook aan dat stomen een perfecte manier is om alle vitamines en mineralen te behouden. Houd bij stomen een kooktijd van 4-6 minuten aan.
3.4 Sugar snaps in salades verwerken
Indien je sugar snaps in je salade wilt verwerken is meestal een zo fris en knapperig mogelijk resultaat gewenst. Je kunt sugar snaps echter beter niet rauw eten. Blancheer ze dus eerst even 2 tot 3 minuten in ruim kokend water en leg ze daarna in ijskoud water, zodat ze niet meer verder garen. Heerlijk in een supersimpele salade van rucola, kerstomaatjes, geitenkaas en wat honing/balsamico-dressing.
4. Tips en variaties
- Van sugar snaps kun je best veel eten, maar bij het bereiden verliezen ze nauwelijks volume. Houd daarom een portiegrootte van 125 tot 175 gram per persoon aan.
- Sugar snaps kun je nauwelijks vers bewaren. 2 tot 3 dagen in een open en liefst papieren zak in de groentelade van de koelkast is wel ongeveer het maximum.
- Als je ze langer wilt bewaren kun je sugar snaps invriezen. Blancheer ze dan wel eerst 2 tot 3 minuten. In de vriezer blijven ze ten minste drie maanden goed.
- Sugar snaps kun je prima zelf kweken. Reken erop dat je ze moet zaaien tussen maart en april. Zaad is bij de meeste tuincentra te koop; volg verder de aanwijzingen op het zakje. Belangrijke tip: je moet ze oogsten als ze nog niet helemaal rijp zijn, maar op het moment dat je ze precies kunt eten. Als je ze langer aan de plant laat hangen wordt de peul hard en taai.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Ivo says
20 mei 2020 at 09:18Ik heb sugersnaps geteeld vanaf zaadje tot plant(en) en met een 2 maanden is de oogst een feit! Dat is pas knapperigheid voor heel weinig geld en met veel plezier. Er volgt 16 weken lang oogst om de 2 a 3 dagen. Als je de ruimte hebt kan ik het iedereen aanraden…
Emerentiana says
18 februari 2018 at 18:24Dop je eigen boontjes ” taaldeskundigen “. Ik zou zeggen niet op alle slakken zout leggen maar in het kookwater!
Gido says
18 maart 2017 at 12:21Paul heeft wel gelijk Chris! Ga maar lekker boontjes eten…. is verwijderd. Verwijderd is hier niet de persoonsvorm dus in dit geval geldt de verlengingsregel voor het voltooid deelwoord… verwijderde. Dus een d op het einde.
Redactie says
18 maart 2017 at 12:59Beste Gido, Paul en Chris,
Onze excuses dat we dermate ingewikkelde zinsconstructies gebruiken dat er hele discussies over kunnen ontstaan. Gaan we aan werken!
Voor de goede orde: de volledige zin in kwestie is: “Het enige waar je op moet letten is dat je het draadje dat bij sommige soorten aanwezig is verwijdert”. Dat zijn eigenlijk twee aparte zinnen: “Het enige waar je op moet letten is” en “dat je het draadje dat bij sommige soorten aanwezig is verwijdert”.
In dat tweede deel staat dus iets over een draadje (dat bij sommige soorten aanwezig is), en dat ‘je [dat] verwijdert’. Het gaat niet om een ‘draadje dat aanwezig is verwijderd’, Het draadje is juist nog wél aanwezig, het is niet verwijderd.
Het is dus geen voltooide zaak en evenmin een voltooid deelwoord. Je moet zelf nog even aan de slag, met een ’t’.
Toine Vermunt says
23 januari 2018 at 14:34Nee Gido,
( hoop dat je het nog leest),
Chris zowel als de redactie hebben gelijk!
De kernzin ( onderwerp en persoonsvorm in dit geval) die je in het tweede deel minimaal moet overhouden om de juiste werkwoordsvorm te kunnen bepalen luidt:
Je verwijdert.
( ‘Je’ is onderwerp en bepaalt de uitgang van het werkwoord ) dus stam plus t).
‘Draadje’ is lijdend voorwerp en bepaalt de uitgang niet!!.
Hoop dat het zo duidelijker is en dat je er wat aan hebt.
Karin says
14 juli 2019 at 08:41Grappig deze discussie. Wat mist is een komma voor ‘verwijdert’. Je is inderdaad het onderwerp,
Het enige waar je op moet letten is,…….aanwezig is, verwijdert.
Dan leest de zin ook makkelijker.
Paul says
26 december 2016 at 13:17“is verwijdert” met een t voor het voltooid deelwoord ? ==> is verwijderd
Chris says
5 januari 2017 at 17:51Er staat: “…zorg er voor dat je het draadje dat bij sommige soorten aanwezig is verwijdert.”. ‘Verwijdert’ is hier dus een werkwoord – stam plus t – en geen voltooid deelwoord. Nu lekker je boontjes koken Paul!
Burggraaff says
13 november 2016 at 12:29gekocht bij de “Echte groenteman” in winkelcentrum Koningshof in Maassluis. Precies gedaan zoals voorgeschreven, toch teleurgesteld in knapperigheid. Hoe kan dit waren verpakt in kartonnen doosje afgedekt met folie.
Ineke mein says
24 juli 2016 at 20:57Waarom mag je ze niet rauw eten?
Felix says
19 februari 2015 at 21:15Heerlijk! Ik doe vaak sugarsnaps in de roerbak, beetgaar zijn ze inderdaad het beste!