Prei is een groente die verwant is aan ui en knoflook. Net als die twee groentes wordt prei vaak gebruikt als smaakmaker, maar je kunt het ook prima als hoofdingrediënt gebruiken.
In dit artikel zullen we bespreken hoe je prei moet klaarmaken. Dat doen we in drie punten:
1. Schoonmaken en snijden
Prei is gewoonlijk behoorlijk zanderig als je ‘m koopt. Gelukkig kun je dat gemakkelijk verwijderen. Snijd eerst de bovenste paar centimeter af en verwijder het buitenste blad als dat er niet mooi meer uitziet. Bij sommige soorten prei (winterprei) is het groente gedeelte vrij stug; haal er dan wat meer vanaf.
Snijd dan de prei in de lengterichting door van onder tot boven. Spoel de stukken dan af onder de kraan. Zorg dat je de bladeren goed uit elkaar haalt tijdens het spoelen, want juist daartussen zit vaak nog zand.
Snijd de groente dan in halve ringetjes (een hele dikke moet je eventueel nogmaals van onder tot boven doorsnijden, zodat je kwartringetjes krijgt). De dikte is niet heel belangrijk, maar voor de meeste bereidingen zijn ringetjes van ongeveer een halve centimeter prima. Het witte gedeelte van de prei is het smakelijkst, dus zorg dat je enkel het kontje en een centimeter daarboven verwijdert, maar niet veel meer.
2. Prei bereiden: hoe moet je prei klaarmaken?
Je kunt deze groente op een aantal verschillende manieren klaarmaken: koken, wokken of roerbakken, stoven of smoren, het in de oven bereiden, er soep van maken en stomen. We bespreken elke bereidingswijze hieronder apart. Ertussendoor geven we enkele van onze beste recepten.
2.1 Koken
Omdat prei zo slinkt is het bij koken belangrijk om weinig water te gebruiken. Zet deze groente maximaal voor de helft onder water en voeg een snufje zout toe. Roer het dan even door zodra het kookt, zodat je een gelijkmatige garing krijgt. Reken op een kooktijd van 8 tot 12 minuten.
Tip: als je prei wilt koken is het aan te raden om het in niet al te kleine ringetjes te snijden. De smaak heeft er dan onder te lijden. Bovendien is het erg lastig om een beetje fatsoenlijk droog af te gieten. En zo’n plas water op je bord is niet erg aantrekkelijk.
2.2 Wokken of roerbakken
Wokken of (roer)bakken is een veelgebruikte bereidingswijze. Dat is niet onterecht, want het is een mooie manier om deze groente als smaakmaker te gebruiken. Je kunt het namelijk bij vele wokrecepten toevoegen om wat meer diepte en wat meer smaak in je gerecht te krijgen. Het is bovendien een fluitje van een cent. Maak de prei schoon en snijd ‘m in ringetjes. 2-5 minuten roerbakken is voldoende.
2.3 Stoven of smoren
Net als ui kun je prei ook heel langzaam garen, zodat het een diepe, zoetige smaak ontwikkelt. Stoven of smoren is daar bij uitstek voor geschikt. Snijd de prei – naar wens: grote stukken zijn hierbij ook heel lekker, maar gewoon ringetjes kan natuurlijk ook – en bak dat enkele minuten aan. Zet dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de groente in het eigen vocht gaar stoven. Mocht er niet voldoende vocht uit de groente komen, dan kun je eventueel wat toevoegen. Gewoon kraanwater is prima, maar een lichte bouillon, witte wijn of iets dergelijks zijn er ook geschikt voor. Reken op een kooktijd van 10-15 minuten.
2.4 Prei in de oven bereiden
Je kunt prei prima in de oven bereiden, al is het meestal wel gebruikelijk om ‘m voor te garen. We zullen hieronder enkele voorbeelden geven.
- Recept 1: quiche met prei. Voor deze quiche spelen we een beetje vals door het deeg niet onder, maar boven de vulling te doen. Zo hoef je namelijk niet blind te bakken en is je deeg toch altijd goed. Voor de smaak maakt het bovendien niet of nauwelijks uit. Reken voor vier personen op vier flinke preien, 250 g spekblokjes en vier plakjes bladerdeeg (of meer, als je ovenschaal erg breed is). Ontdooi de plakjes bladerdeeg en bak het spek uit. Snijd de prei in niet te kleine ringetjes en voeg dat toe aan het spek. Stoof of smoor de prei gaar zoals beschreven bij punt 2.3 hierboven. Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Klop vier eieren los; houd het geel van één ei achter. Voeg een flinke hoeveelheid vers gemalen zwarte peper toe (overdrijven is moeilijk: echt goed stevig inpeperen). Meng daar 125 g pittige gemalen kaas bij. Vet een ovenschaal in en doe de prei daarin. Giet het ei-kaasmengsel daarover en meng het even door. Leg daarbovenop de plakjes bladerdeeg. Smeer het eigeel erover uit (zo wordt het mooi bruin). Prik er enkele gaatjes in en schuif het in de oven. Laat de quiche in ongeveer 20 minuten gaar en bruin worden. Tip: goed te combineren met een salade met een krachtige vinaigrette, om deze rijke preiquiche te balanceren.
2.5 Preisoep maken
Preisoep komt, op z’n eenvoudigst, in twee varianten. Je kunt het met aardappelen maken om de soep dikker te krijgen, of met room. Van die tweede variant zullen we het basisrecept geven, omdat die het eenvoudigst is en het snelste klaar.
- Recept 2: eenvoudige preiroomsoep. Neem voor vier personen drie flinke preien en snijd die in stukjes. Bak ze op laag vuur in wat boter of olijfolie glazig. Voeg 250 ml room, 500 ml melk en twee bouillonblokjes toe en breng het aan de kook. Laat het 20 minuten pruttelen. Bak intussen 75 g spek in blokjes uit. Je kunt de soep dan pureren, maar dat is niet nodig. Garneer met de spekblokjes.
2.6 Stomen
Stomen is een goede bereidingswijze als je prei nog verder gaat verwerken, bijvoorbeeld in een ovenschotel. Je kunt het gestoomd ook zo eten, maar dan zouden we aanraden het niet in ringetjes, maar in stukken van 3-6 centimeter te snijden (wel gehalveerd). Je hebt zo namelijk ook een prettige structuur.
Reken op een kooktijd van 15-20 minuten bij stomen.
3. Tips en variaties
- Prei slinkt vaak minstens de helft bij het bereiden. Reken voor een hoofdgerecht daarom op 400-500 gram rauwe prei per persoon. Voor een voorgerecht volstaat de helft.
- Je kunt het prima bewaren. Een hele, ongesneden stronk blijft op een koele, droge plaats enkele weken goed. In de koelkast blijft het ongeveer drie weken goed.
- Daarnaast kun je het ook invriezen. Eerst even 2-5 minuten blancheren en daarna direct de vriezer in. Zo blijft het minstens een half jaar goed.
- Wil je weten of je prei al gaar is? Proef dan altijd een groen stukje. Het wit van de prei is altijd eerder gaar dan de groente gedeeltes.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Miranda says
18 oktober 2021 at 18:15Prei is geen slinkgroente. Het is verwant aan ui en knoflook, niet aan andijvie of spinazie.
prei-koper says
8 oktober 2021 at 21:36is prei in de airfryer (of heteluchtoven) klaar te maken en zo ja, hoe?
tilly says
19 januari 2021 at 15:44nee dan word het zooo slijmerig niet doen
René says
12 september 2020 at 15:50Boter smelten, preiringen er bij doen, peper en wat zout naar eigen smaak, +/- 5 min laten stoven, klein beetje witte wijn of water toevoegen, en deksel op de pan om verder te garen., als de prei gaar is kan je er eventueel room bij doen, en laten inkoken.
Verbouw René says
12 september 2020 at 15:48Boter smelten, preiringen er bij doen, peper en wat zout naar eigen smaak, +/- 5 min laten stoven, klein beetje witte wijn of water toevoegen, en deksel op de pan om verder te garen., als de prei gaar is kan je er eventueel room bij doen, en laten inkoken.
Gerda says
21 augustus 2019 at 16:21Ik ben liefhebber van prei voor de smaak , en is ook urine afdrijvend… Ik stoof de prei in wat boter, samen met een dun gesneden aardappel. Als alles gaar is doe ik er wat druppels azijn op… (azijn is ook goed voor de gezondheid)
Daarbij bak ik een Varkensspiering.
De azijn in de prei neutraliseert het vet van de vleessaus…
Gerda says
31 oktober 2019 at 17:54Het recept van Gerda is TOP.
Doe ik ook zo… Heerlijk…
An Dijvie says
2 april 2019 at 12:49Moet je de prei wassen en snijden voordat je m invriest? Of kun je de prei in zijn geheel invriezen, en een dag van te voren ontdooien als je m wilt bereiden?
wor tel says
5 april 2019 at 13:02wat jij wilt
ivan demarez says
25 maart 2019 at 15:07alléé dat ziet er hier goed uit mij mij, een beginneling..
Mijn bereiding is mee gevallen.Dat was met bakboter en water bijgevoegd… Mss iets teveel, maar ik ben rap content
Nu nog graag een ( witte ) saus erbij.misschien wil iemand helpen ?
ivan demarez says
25 maart 2019 at 14:33alléé dat ziet er hier goed uit mij mij, een beginneling…
adrieennelievanhaaften says
16 mei 2018 at 00:08leg de prei in enkele laag in de vrie zer. daarna in een diep vrieszakje, klaar,, groeten adrie
Louise says
10 maart 2018 at 11:44Interessante site! Net ontdekt en ga hem vaker bezoeken.
Even over de quiche met prei:
Ik moest wel een beetje lachen over het “vals spelen” door het deeg niet onder de vulling, maar er bovenop te doen.
Feitelijk is het dan geen quiche meer, maar een pastei, of zoals de Engelsen zeggen een “pei”. Niks mis mee hoor, ik heb ook altijd problemen met bodems voor quiches. Zelfs als ik ze blind bak gaat het nog wel eens mis;-))
Maar… een quiche kun je opscheppen als een taart en een pei is meer een lekker rommeltje met een los dakje erop.
Otto says
9 november 2019 at 00:36Beste Louise, keer gewoon de “pei” om en je bekomt de quiche zonder het probleem van blind bakken.
Sabrina says
8 maart 2017 at 16:42Ik ga stoofprei maken, kun je dit ook invriezen?
Maxie says
25 augustus 2019 at 18:05nee
Jan Jurk says
22 augustus 2020 at 09:21Ja.
Feijen says
27 april 2016 at 17:56Het doorgeschoten gedeelte van een stronk prei,is dat nog wel bruikbaar?
Of moet je dat verwijderen?
Redactie says
28 april 2016 at 16:51Hoi Feijen,
Een doorgeschoten prei is veilig te eten, maar wel minder van kwaliteit. De smaak gaat achteruit en het blad wordt taaiig. De bloemstengel (het harde gedeelte in de kern van de stengel, ook wel ‘schot’ genoemd) is eveneens eetbaar, maar meestal niet smakelijk,. Dat gedeelte kun je dus beter weggooien.
Leonard Essed says
7 april 2016 at 17:34Ik ga het uit proberen in de braadpan.