Witlof (ook wel witloof of Brussels lof genoemd) is een heerlijke, fris bittere groente, die je op vele verschillende manieren kunt klaarmaken en zelfs rauw kunt eten.
In dit artikel bespreken we al die verschillende bereidingswijzen, inclusief kooktijden en tips voor recepten. Dat doen we in drie punten:
1. Schoonmaken en snijden
Witlof kan niet direct de pan in, maar het scheelt niet veel. Begin door eventuele bruine bladeren te verwijderen. Dat kan gemakkelijk door ze van de witlof af te trekken. Spoel daarna de stronk af. Haal vervolgens een klein plakje van het bruine voetje af en snijd vanaf onderaf de harde kern weg. Tot slot de groene punt wegsnijden. In de groene delen zit ook de meeste bittere smaak, dus haal er naar smaak iets meer of juist minder vanaf.
Afhankelijk van hoe je de witlof gaat bereiden kun je de stronk dan in reepjes gaan snijden. Maak ze iets dunner naar de onderkant van de stronk toe. Overigens volstaat heel grof snijden, in twee of drie grote stukken, vaak al. Grote stronken wel eerst in de lengte doormidden snijden.
Tip: als je de witlof niet direct gaat koken of deze rauw wilt eten moet je er wat druppels citroensap (of azijn, of iets anders zuurs) overheen sprenkelen. Zo verkleurt de witlof niet bruin.
2. Bereiden: hoe moet je witlof klaarmaken?
Je kunt witlof koken, (roer)bakken, stomen, stoven, smoren, in de oven bereiden of zelfs rauw in salades verwerken. Hieronder bespreken we elke bereidingswijze apart.
2.1 Witlof koken
Als je de witlof liefst niet al te bitter wilt hebben is koken een uitstekende methode. Zet de in reepjes gesneden witlof half onder water en kook deze in een pan met deksel en een snufje zout in een kooktijd van 12 tot 15 minuten gaar. Voeg eventueel een scheutje melk toe om de bittere smaak tegen te gaan. Je kunt de garing eenvoudig testen door erin te prikken met een vork. Als je er zonder veel moeite een stukje aan kunt prikken is de witlof gaar. Als je de gekookte witlof had bestemd voor de klassieke witlof met ham en kaas-combinatie is het zaak om zeer goed af te gieten, eventueel met een vergiet. Gekookte witlof verliest namelijk nog veel vocht na het afgieten, en een waterige kaassaus is niet lekker.
2.2 Bakken, roerbakken of wokken
Als je echter wel veel smaak en een lekker bittertje wilt behouden, kun je witlof beter op een andere manier klaarmaken. (Roer)bakken of wokken is daar zeer geschikt voor. Snijd de witlof in tamelijk grove reepjes en bak deze met een beetje olie of roomboter op hoog vuur in enkele minuten beetgaar. Gebakken witlof heeft de neiging wat zoeter te worden. Om dit effect te versterken kun je witlof roerbakken met honing om mooie gekaramelliseerde witlof te krijgen. Blus eventueel af met een scheutje balsamicoazijn. Zo gewokte witlof is heerlijk naast een moot gebakken zalm.
2.3 Stomen
Gestoomde witlof kun je prima zo eten, of gebruiken als uitgangspunt voor gegrilde witlof. Stoom de lof in 13-16 minuten beetgaar. Haal er enkele minuten af indien je wilt grillen en bereid de witlof daar verder. Als je witlof wilt grillen in de oven is stomen overigens niet nodig (zie punt 6 hieronder).
2.4 Stoven
Gestoofde witlof is een heerlijk bijgerecht naast wildgebraad of biefstuk. Snijd de stronken witlof in de lengterichting in tweeën en bak ze kort aan met wat boter. Voeg dan een flinke scheut water toe en peper en zout. Draai dan het vuur laag en zet de deksel op de pan. Na een minuutje of 10 is de gestoofde witlof klaar.
2.5 Smoren of braiseren
Een zeer smakelijke bereiding van witlof is smoren of braiseren. Gebruik hiervoor hele stronken (erg grote stronken in de lengterichting halveren). Pak een pan met dikke bodem en een deksel en laat een flinke klont boter smelten. Leg dan de stukken witlof in de pan en laat ze op hoog vuur karamelliseren. Draai de stukken lof na 1-2 minuten om en braad ook de andere kant kort aan. Voeg dan een scheut bouillon toe en peper, zout en wat nootmuskaat. Desgewenst kun je ook een lepeltje suiker toevoegen voor een wat zoeter resultaat. Draai het vuur helemaal laag en doe de deksel op de pan. Laat de witlof nog (minimaal) een kwartiertje smoren totdat deze mooi bruin en zacht is. Bind zo nodig de saus met wat bloem of een verkruimeld beschuitje en dien de gesmoorde witlof zo op. Deze bereiding gaat uitstekend bij gestoofd vlees, een vlees met jus en een reeks andere gerechten met krachtige smaken.
2.6 In de oven bereiden
Witlof kun je in de oven op een aantal manieren klaarmaken. Je kunt de witlof roosteren of grillen (minuutje of 10 op 180 graden), gratineren (hetzelfde maar dan met wat kaas erover), glaceren (een beetje honing of suiker over de witlof bij het roosteren) of bijvoorbeeld de klassieke witlof uit de oven met ham en kaas maken. Verwarm voor de snelste variant de oven voor op 180 graden en laat hele witlofstronkjes 5 minuten blancheren of stomen. Omwikkel de stronkjes met een plak ham en leg ze in een ingevette ovenschaal. Bestrooi het geheel rijkelijk met kaas en laat dit in ongeveer 15-20 minuten mooi gratineren.
In de oven kun je ook een volledige maaltijdschotel bereiden met deze groente:
- Recept 1: maaltijdschotel met witlof. Maak voor vier personen 500 gram aardappelpuree. Kook in reepjes gesneden witlof in 10 minuten net beetgaar. Bak vervolgens op hoog vuur 300 gram gehakt aan (of bijvoorbeeld spekjes, stukjes rookworst, hamblokjes of stukjes zalm). Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. Begin met een laagje puree, dan witlof en gehakt, en sluit af met puree. Bestrooi het geheel met wat kaas en bak dit in ongeveer 20 minuten goudbruin. Goed te combineren met een eenvoudige salade met mosterd- of balsamicodressing.
2.7 Rauwe witlof in salades
Rauwe witlof is fris en licht bitter. Dat maakt het uitermate geschikt voor zomerse salades. Het is goed te combineren met bijvoorbeeld uitgebakken spekjes, gerookte zalm, walnoten en iets zuur fruit zoals appel of sinaasappel. Belangrijk is namelijk dat je de verse groente met een beetje zure dressing aanmaakt zodat de stukjes niet bruin verkleuren. De simpelste witlofsalade is wellicht wel de variant met mandarijn:
- Recept 2: witlofsalade met mandarijn. Neem een paar mandarijntjes (kan ook uit partjes uit blik zijn) en per persoon ongeveer 75-100 gram fijngesneden verse witlof. Meng ze en maak aan met een beetje olijfolie, peper en zout. Dit is een heerlijke frisse witlofsalade die goed te combineren is met andere zomerse gerechten als gebraden drumsticks of bij de barbecue.
3. Tips en variaties
- Een typische portiegrootte is 250-300 gram per persoon. Dat zijn 3 tot 4 kleine of 2 tot 3 grote stronken. Reken bij rauwe witlof voor in bijvoorbeeld salade op 75 tot 100 gram.
- Witlof bewaren gaat het beste in de groentelade van de koelkast, zonder plastic eromheen. Dat kan ongeveer een dag of 7 tot 10. Je kunt ook witlof invriezen. Deze is daarna niet meer erg knapperig, dus houd daar rekening mee. Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water.
- Witlof past uitstekend in een hartige taart of quiche. Snijd het in reepjes en blancheer deze 5 minuten voordat je de groente in de taart of quiche verwerkt. Zo worden ze in de uiteindelijke bereiding mooi gaar.
- Witlofbladeren kun je uitstekend gebruiken om iets anders feestelijk in te serveren. Breek een vers blad af, spoel het even af onder de kraan en gebruik het bijvoorbeeld als een groen en knapperig alternatief voor een tortilla of wrap. Of vul ze met gehakt en bak de pakketjes af in de oven. Ook de combinatie met (zelfgemaakte) paté is zeer aan te bevelen.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Hanneke Kok-Wentink says
8 juni 2020 at 00:11Topfavoriet bij mij thuis is witlof salade. Heel simpel.
Reepjes snijden, en ik vind het zonde om te harde kern te verwijderen dus die snijd ik ook in reepjes, dan vind je ze tussen de rest niet eens meer terug.
Toevoegen iets van fruit, 1 soort kies ik altijd, keuze uit, appel, peer, mandarijn, perzik, nectarine. Net wat ik heb liggen.
Daarbij een ei en een augurk. Beetje dressing erbij en klaar is Kees.
Samentha says
19 maart 2020 at 23:35Ik had laatst een witlof maaltijdsalade gemaakt van restjes uit mijn koelkast. Dun gesneden witlof,restje sperziebonen (ong. 3oo gram) handje uitgebakken spekjes,1 klein fijngesnipperd rood uitje,restje gekookte aardappels in kleine blokjes,2 hardgekookte eitjes(geprakt) en een klein blokje witte kaas,2 in blokjes gesneden tomaten en 1 flinke eetlepel zaanse mayo,zout en peper. Daar heb ik met gemak 3x van kunnen eten!!! Voor de “variatie” iedere dag iets toevoegt. Dag 1 de “basis” salade gegeten met bruine bonen met spek en ui. Dag 2 extra lepel(op mijn bord) sambal toegevoegd en gegeten met kipkluifjes, dag 3 kerrie en paprika en knoflook poeder toegevoegd en er een omelet bij gegeten. Door op je bord dingen toe te voegen heb je elke dag een “andere” salade. Héérlijk en vooral budgetvriendelijk en geen voedselverspilling!!!😍
Joost85 says
20 juni 2018 at 12:56Witlofsalade;
Was de stronken witlof (als dit al niet door de leverancier is gedaan, maar kan uiteraard nooit kwaad.)
Snijd de witlof stronk(en) doormidden en snij het dan klein in een soort van halve cirkeltjes (gewoon de stronk volgen met snijden)
Eenmaal gesneden doe je dit in een schaal;
Kook ondertussen 1 of meerdere eieren hard. (afhankelijk van met hoeveel personen)
Snijd nu een uitje in kleine stukjes, (niet teveel, klein uitje is genoeg anders overheerst het teveel)
Snijd een helft van een paprika in kleine stukjes, is genoeg,
Snijd een tomaat in kleine stukjes
Snijd een komkommer (halve komkommer of een hele naar wens) in stukjes
Vervolgens meng je al de groenten in de schaal met de witlof.
Schenk wat honing – mosterd dressing door de schaal over de salade en roer het wat door elkaar
De hard gekookte eieren haal je de eierschaal vanaf en prak je met een beetje mayonaise en een beetje peper (en zout indien gewenst) tot een soort van eiersalade en die verdeel je over de salade.
Het resultaat is erg goed te eten en zeker voor de mensen die niet zo van de bitterheid van witlof houden!
Eet smakelijk
B says
26 maart 2018 at 20:25Caramische schalen?? Waar haal je die? Bij de engelse supermarkt samen met withlove….
Corrie says
31 januari 2018 at 18:06D. Van Es in witlof zit wel vitamine. Vitamine a b en c en foliumzuur. Wat goed is voor de darmflora..
J.van Dijk says
23 februari 2017 at 15:29Zit er vitamine in Witlof?
D. Van Es says
4 januari 2018 at 17:43Nee, in witte groenten zitten geen vitamine
Marion says
6 juni 2016 at 20:28Ik, persoonlijk, ben geen fan van fruit in m’n hoofdgerecht. Dus ook niet van fruit in een witlofsalade.
Ik vind witlof helemaal niet bitter, Maar ja, ik houd ook van spruitjes en tonic, dus…
Vaak wordt ervan uitgegaan, dat het toevoegen van fruit aan de maaltijd de maaltijd gelijk gezonder maakt. Maar dit is niet per defenitie waar.
Veel fruit, zoals citrus, appel, peer, kiwi, ananas en andere ‘vetvrije’ vruchten hebben een ‘snelle verteringsgang’, wat kortweg inhoudt dat de voedingsstoffen snel door het lichaam worden opgenomen.
Koolhydraten, zoals brood, granen, pasta, rijst en aardappelen, hebben meer tijd nodig om verteerd en opgenomen te worden.
Eiwitten, zoals vlees, vis, kaas en ei, hebben nóg meer tijd nodig om verteerd en door het lichaam opgenomen te worden.
Fruit gaat redelijk goed samen met koolhydraatrijke maaltijden, maar minder goed samen met eiwitrijke en/of vette maaltijden.
fruit + granen + yoghurt = oké
fruit + vlees/vis/ei/kaas = minder
groente kan bij alles = altijd oké
Wist u, dat mandarijntjes in blik, fabrieksmatige worden ontveld m.b.v. zoutzuur? En dat de siroop waarop ze worden bewaard voornamelijk uit toegevoegd suiker bestaat?
Het is maar dat u het weet…
Taco Verhagen says
10 januari 2018 at 11:42Wel kloppende feiten geven.
Mandarijntjes worden met natroonloog ontveld (aka sterke zeep). Omdat dat ECHT niet lekker is word het weer met zoutzuur geneutraliseerd. Dat zoutzuur is overigens minder sterk dan onze Cola, dus het klinkt heerlijk eng maar ja ik durf het zo te drinken (en Cola overigens ook).
Loe says
12 januari 2020 at 16:28“”Koolhydraten, zoals brood, granen, pasta, rijst en aardappelen, hebben meer tijd nodig om verteerd en opgenomen te worden””.
als er volkoren voor staat wel en zilvervliesrijst en aardappels in de schil gekookt.
Chrissy says
6 maart 2020 at 07:51Zoutzuur, loog, eng, eng!
Als je je wat in scheikunde verdiept weet je dat het geen kwaad kan omdat het elkaar neutraliseert.
Moet nu heel erg denken aan mensen die hun kinderen niet laten vaccineren omdat er enge stoffen in zitten, kwik en zo. Er zijn meerdere verbindingen met kwik, heel schadelijke en heel onschuldige. Maar dat is allemaal te moeilijk en hoort hier ook niet echt thuis.
Willem Lamberts says
7 december 2015 at 15:42Wiltlof 10 min koken, daarna inwilkkelen in Slagers Schouderham, in bv vierkante overschaal leggen, geheel afstrooien met Granitin Goudse 40+ kaas
Ca. 10-15 Min in de voorverwarmde oven 200gr
Oppassen met uithalen Caramische overschalen zijn erg heet
Eetsmakellijk
grt Willem
Piet says
3 augustus 2017 at 15:28Lekkaaahhh
Jod says
27 januari 2020 at 22:20Dit is de allerlekkerste manier om witlof te eten.
Jos