Snijbonen zijn welbekend als het groene bestanddeel van de stamppot. Je kunt er echter nog veel meer mee. Dat komt omdat de naam eigenlijk achterhaald is. Vroeger waren er enkel snijbonen verkrijgbaar die zo draderig en stug waren dat je ze wel in kleine stukjes moest snijden of zelfs in een speciale snijbonenmolen moet fijnmalen. Tegenwoordig zijn er vrijwel alleen nog rassen waarvan je de boon in één stuk kunt eten, en snijden we de bonen enkel nog om nog meer aroma’s vrij te maken.
In dit artikel bespreken we:
- hoe je snijbonen moet schoonmaken en snijden
- hoe je ze moet bereiden, met tussendoor een aantal recepten
- enige handige tips en leuke variaties
1. Snijden en schoonmaken
Snijbonen worden soms voorgewassen en gesneden verkocht, maar het gebeurt ook vaak dat ze vers geplukt worden aangeboden. Let daarbij op dat je enkel mooi groene, stevig aanvoelende exemplaren meeneemt.
Het schoonmaken en snijden gaat dan in drie stappen:
- Verwijder de eventuele draad. Dit doe je als volgt: snijd het bovenste puntje van de snijboon zo af dat het nog net aan de naad van de peul vastzit. Vervolgens trek je dat stukje in de richting van de naad van de peul af, zodat de draad meekomt. Doe dat vervolgens ook bij de onderkant van de peul met de andere naad. Als je bij de eerste paar snijbonen geen draden kunt vinden, heb je geluk: dan hoef je bij de rest enkel de beide puntjes te verwijderen.
- Spoel de snijbonen goed af onder de koude kraan.
- Snijd de bonen. Dit is niet noodzakelijk, maar wel een uitstekende manier om zoveel mogelijk smaak uit de bonen te halen. Gebruik een groot, goed scherp mes en snijd de snijbonen in schuine plakjes van 1,5-3 centimeter breed, afhankelijk van of je fijne of juist grove stukjes in je maaltijd wilt.
Tip: heb je toevallig nog een snijbonenmolen staan? Vergeet dan niet om stap 1 en 2 alsnog te doen voordat je ze door de molen draait!
2. Bereiden: hoe moet je snijbonen klaarmaken?
Na het wassen en snijden kunnen de snijbonen zo in de pan. Je kunt ze koken, wokken of roerbakken, stomen, stoven, er een salade van maken en uiteraard de klassieke stamppot bereiden. We bespreken deze verschillende bereidingswijzen hieronder apart en geven tussendoor nog enkele suggesties voor recepten.
2.1 Snijbonen koken
Het beste kun je snijbonen koken in weinig water met een snufje zout. Houd voor gesneden bonen een kooktijd van 8-13 minuten aan; hele snijbonen hebben net iets langer nodig. Snijbonen zijn het lekkerste als ze beetgaar zijn. Test dit door er met een vork in te prikken.
- Recept 1: klassieke snijboontjes. Kook fijngesneden snijbonen beetgaar. Smelt er vlak voor het opdienen een klontje boter door en maak het af met wat zwarte peper en nootmuskaat (liefst versgemalen). Heerlijk met een eenvoudig stukje vlees en aardappelpuree.
- Recept 2: snijbonen met suiker. Dit is een wat ongebruikelijke bereiding, maar bij sommige liefhebbers zeer populair. Laat de snijbonen koken zoals altijd, maar voeg aan het kookwater een bouillonblokje en een paar schepjes suiker toe. Maak dit zoals in recept 1 af met een klontje boter, peper en nootmuskaat. Tip: dit is ook lekker met een paar druppels citroensap, om de smaak te balanceren.
2.2 Roerbakken of wokken
Snijbonen zijn prima voor in een wokschotel of als pittig bijgerecht uit de wok bij een oosterse dis (zie recept 3 hieronder). Snijd hiervoor de snijbonen in vrij grove repen (enkele centimeters breed) en roerbak ze in ongeveer 8-10 minuten beetgaar. Of kook ze eerst even voor en gooi ze er pas bij als de eventuele andere groenten al klaar zijn. Snijbonen zijn niet erg overheersend van smaak, dus eigenlijk kun je ze gebruiken bij elk wokgerecht om wat extra groente in de pan te krijgen.
- Recept 3: pittig bijgerecht van gewokte snijbonen. Snijd de snijboontjes in grove repen en kook ze in weinig water met wat zout en een paar theelepeltjes kerriepoeder in 6-8 minuten net niet beetgaar. Fruit in een wok een fijngesneden uitje aan in wat olijfolie en voeg hier de afgegoten snijbonen en een paar theelepels sambal oelek (naar smaak) aan toe. Wok dit nog enkele minuten totdat de snijbonen beetgaar zijn. Heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld nasi.
2.3 Stomen
Stomen is de uitgelezen manier om zoveel mogelijk smaak en vitamines te behouden in groente. Ook voor snijbonen is deze methode zeer geschikt. Gesneden snijbonen zijn in 15-20 minuten beetgaar, niet gesneden bonen hebben net enkele minuten meer nodig.
2.4 Stoven of smoren
Stoven of smoren is een goede techniek indien je de snijbonen wat extra smaak wilt meegeven. Daarnaast blijft de structuur van de snijboontjes goed behouden, dus is dit ook geschikt voor grover gesneden of hele snijbonen. Stoof of smoor de bonen op laag vuur met de deksel op de pan in 12-15 minuten beetgaar.
- Recept 4: snijbonen in witte wijn-citroensaus. Neem een brede steelpan of hapjespan met platte bodem. Smelt hierin een royale klont boter en braad hele of grof gesneden snijbonen enkele minuten op halfhoog vuur aan, zonder ze te kleuren. Blus dit af met een droge witte wijn (reken voor een pond sperziebonen ca. 100 ml) en stoof de boontjes op laag vuur in ongeveer 10 minuten beetgaar. Voeg eventueel wat meer wijn toe als het vocht bijna is verdampt. Maak het vlak voor het opdienen af met citroensap, peper en zout naar smaak. Let op: dit recept is niet geschikt voor mensen die geen alcohol mogen. Lees meer in ons artikel Verdampt alcohol bij het koken?
2.5 Snijbonen in salades verwerken
Snijbonen kunnen niet rauw gegeten worden, maar afgekoeld zijn ze net zo lekker als warm uit de pan. Dat maakt ze een uitstekende toevoeging aan een koude of lauwwarme salade: friszoet en bovendien met een lekkere bite. Of gebruik ze zelfs als basis, bijvoorbeeld zoals in de snijbonensalade in het recept hieronder.
- Recept 5: lauwwarme mediterrane snijbonensalade. Voor vier personen: neem een pond snijbonen. In schuine plakjes snijden en koken. Grill of bak een rode paprika enkele minuten en snijd deze in dobbelsteentjes. Snijd een rode ui zeer fijn. Meng in een slakom twee el azijn met twee el krachtige olijfolie en zout en peper. Voeg hier de groenten aan toe en garneer met enkele blaadjes verse basilicum. Deze simpele salade is uitstekend uit te breiden, bijvoorbeeld met (zongedroogde) tomaat, hardgekookte eieren, een paar ansjovisfilets en wat olijven of kappertjes tot een goedgevulde maaltijdsalade bij zomers weer.
2.6 Stamppot van snijbonen maken
De welbekende snijbonenstamppot is zowel lekker als simpel. Reken ongeveer tweemaal zoveel aardappelen als snijbonen in gewicht. Snijd de snijbonen fijn en kook ze. Schil de aardappelen en kook deze ook. Stamp ze vervolgens met een klontje boter, een scheutje melk en een snufje nootmuskaat tot puree. Stamp hier dan de gekookte snijboontjes doorheen. Hieronder twee recepten om hier een complete maaltijd mee te maken.
- Recept 6: blote billetjes in ’t gras. Deze aardappelschotel met snijbonen is stevig en voedzaam en heerlijk bij kouder weer. Neem voor vier personen 300 gram snijbonen en 600 gram aardappelen en maak hier stamppot van. Verwarm een pot witte bonen en een rookworst en dien deze samen op. Afmaken met versgemalen zwarte peper.
- Recept 7: ovenschotel met snijbonen. Voor vier personen: maak met 300 gram snijbonen en 600 gram aardappelen stamppot. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng 150 gram hamblokjes door de stamppot heen en doe het geheel in een platte ovenschaal. Bestrooi met ca. 100 gram geraspte oude kaas en zwarte peper en schuif het in de oven. In 15-20 minuten is het mooi goudbruin en klaar om op te dienen. Variatie: meng er nog enkele gesneden zongedroogde tomaatjes en wat plakjes chorizo door voor een extra pittig gerecht.
3. Tips en variaties
- Reken op 200-250 gram snijbonen per persoon. Ze zullen bij het bereiden nauwelijks tot geen volume verliezen.
- Snijbonen bewaren kan vers maar zeer kort: een paar dagen in de koelkast.
- Indien je ze langer goed wilt houden is invriezen een uitstekende optie. Eerst even 2-3 minuten blancheren, daarna zo snel mogelijk invriezen. Zo zijn ze tot een jaar houdbaar. Uitvriezen gaat het beste door ze te koken. De kooktijd kan wel behoorlijk variëren doordat het water misschien niet snel kookt hierdoor, dus begin enkele minuten vóór de hierboven aangeraden kooktijd te controleren met een vork of door te proeven. En let op: als je ze niet in hun geheel wilt eten moet je ze al vóór het blancheren snijden.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Anoniem says
27 januari 2021 at 12:36Ik moet een recept maken voor school en ik wou er graag snijbonen in. Door deze tips wordt het recept nu heeeeeeeel lekker!
Anisa says
20 maart 2019 at 17:53Ik geef de snijboon een Marokkaans tintje..Ja echt super lekker
Eerst stoom ik de snijboontjes,
Terwijl ik in een scheut olijfolie een uitje fruit, een paar tenen knoflook fijngesneden erdoor en dan met wat zout en komijnepoeder erdoor.
Als laatste schep ik de snijboontjes erdoor.
Lekker met een stukje kip en krieltjes.
Josea says
30 juni 2018 at 07:59Heel veel variatie,ik ben zeker een voorstander van om de boontjes te snijden in een molentje.
Bijna niet meer aan te komen!
Maar op vlooienmarkten zijn ze voor een, prikkie, nog te krijgen.
chiel says
15 mei 2018 at 17:09ikga voor het eerst proberen ik neem de eerste variant
Kees schoenmaker.. says
6 november 2017 at 19:59Kweek zelf in mijn tuin pronkbonen (pronkers) zijn het zelfde als snijbonen alleen ze zijn wat ruwer van huid. De plant wordt wel 3.50 meter tot 4 meter hoog. Zijn goed van smaak en uiteraard gaan ze voor de smaak door een molentje. Voor nieuwe zaden laat ik enkele bonen doorgroeien zodat de boontjes dikker zijn , laat ze drogen en het volgende jaar (eind april begin mei) gaan de boontjes de grond weer in .
Jose den Boer says
12 september 2017 at 12:04Leuk ik ga de variant doen met nassie
Jose den Boer says
12 september 2017 at 12:02Super bedankt ga aan de slag mijn vriendin komt eten dagen doe ik de variant met nassi
Christianne says
4 september 2017 at 10:24Behulpzaam en inspirerend :). Top!
Ad Mulder says
25 augustus 2017 at 07:05Snijbonen zijn voor mij de meest favoriete groente. Om de bonen te snijden gebruik ik een snijbonen molen van 60 jaar oud. Door het snipperen komt er veel meer smaak vrij dan wanneer je er blokjes met het mes mee snijdt. Ik zou iedereen aanraden een snijbonenmolen te kopen. Je zult verrast zijn hoeveel meer smaak je haalt uit een snijboon.
Corrie Harteveld says
13 augustus 2017 at 12:42Ook lekker om door de snijbonen wat mais te doen.
Dit is bij ons favoriet.
Hans says
29 maart 2017 at 15:55Eindelijk eens heldere uitleg met genoeg variaties op de snijboon. Bij ons de zoete variant. .. lekker
Laura says
17 december 2016 at 17:38Bedankt voor de tips. Snijbonen met suiker zijn hier favoriet. 🙂 Kan ook met een beetje honing in plaats van suiker.
Wil says
11 juli 2018 at 10:33Kan ook zonder zoetigheid, daar wen je snel aan.
Riet says
2 augustus 2016 at 11:47Zeer volledig gevarieerd en goede uitleg
hans kisling says
21 oktober 2016 at 15:42hartsikke bedankt.nu weet ik weer hoe mijn moederke het deed !