Witte bonen zijn in Nederland vooral bekend in de vorm van witte bonen in tomatensaus in blik, maar je kunt ze op nog veel meer manieren kopen en klaarmaken.
We bespreken deze groente in drie punten:
1. Witte bonen kopen
Witte bonen worden op drie manieren verkocht:
- Gedroogde witte bonen. Deze zijn veruit het goedkoopst. Wel moet je ze eerst een nacht lang weken voordat je ze kunt gebruiken (zie onder).
- Witte bonen in blik of in de pot. Vaak worden deze verkocht in het bonennat of in tomatensaus. Direct te gebruiken. Overigens bevatten deze boontjes evenveel of zelfs meer vitamines en mineralen als andere varianten en zijn ze dus net zo gezond.
- Verse witte bonen, meestal nog in de peul. Zo worden witte boontjes niet erg vaak aangeboden, maar het laat zich raden dat deze variant wel het meeste smaak heeft. Desgewenst kun je ze overigens ook zeer eenvoudig zelf kweken.
2. Witte bonen koken
Zoals gezegd kun je witte bonen in blik direct gebruiken. Je hoeft deze dus niet eerst te koken. Als je ze warm wilt opdienen kun je ze in hun eigen vocht of in tomatensaus op laag vuur in ong. 10 minuten even opwarmen. Probeer zo weinig mogelijk te roeren, omdat je de bonen anders beschadigt.
Bij gedroogde witte bonen is dat echter wel anders. Om te beginnen moeten deze geweekt worden. Spoel ze hiertoe af en week ze in een pan met ruim water zonder zout. Houdt hiervoor ongeveer 4-5 keer zoveel water als bonen aan (1 liter bij 200 gram bonen). Het weken moet ten minste 8 uur lang zijn, maar beter overnacht.
Spoel daarna de bonen nogmaals af en ververs het water. Doe ditmaal wat minder water: tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende. Doe een deksel op de pan en breng het water zonder zout aan de kook. Voeg pas na een uur een snufje zout toe. Zo worden de velletjes van de bonen minder taai. In totaal zijn de bonen na een kooktijd van 75 tot 90 minuten gaar. Dit kun je testen door er één te proeven. Hierna kun je ze afgieten en verder verwerken in een schotel of opdienen.
Verse witte bonen moet je kort even koken voordat je ze opdient; 10-15 minuten is voldoende. Gebruik ruim water en voeg net als bij gedroogde witte bonen pas vlak voor het einde zout toe.
3. Tips en variaties
- Portiegrootte: 75 tot 100 gram gedroogde witte bonen of 200-250 gram witte bonen in blik per persoon indien deze het belangrijkste ingrediënt vormen, anders naar smaak.
- Gedroogde witte bonen zijn, mits luchtdicht afgesloten, minstens een jaar houdbaar; bonen uit blik vaak zelfs nog langer. Verse witte bonen kun je in hun peul een week in de groentelade van de koelkast bewaren. Je kunt ze beter niet invriezen, drogen is beter. Leg ze daartoe op een schaal op de verwarming. Na een weekje zijn ze voldoende hard en uitgedroogd. Sla ze op in een pot zonder deksel, om eventueel vocht toch te laten ontsnappen.
- Verwerk eens witte bonen in een gevulde soep of maaltijdsalade. Zonder kruiden zijn ze niet erg sterk van smaak en dus gemakkelijk ergens aan toe te voegen. Ook koud zijn ze lekker, en bovendien goedkoop en zeer gezond: witte bonen zitten bomvol antioxidanten!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
anja says
31 maart 2020 at 08:06hallo,
heb altijd geweten dat je witte bonen vers eerst laat weken en dan de dag nadien klaarmaken
Pė says
3 april 2020 at 18:14Top reactie. Maar heb je ook wat nuttigs te melden. Tips over hoe lang koken, wel zout geen zout of iets waar we wat mee kunnen.?
Ger van Vugt says
2 januari 2019 at 15:13Marieke zegt het jammer te vinden dat ze zo lang moeten weken, als je dat eenmaal weet dan lijkt mij dat nooit een probleem toch.
Jack Renders says
21 april 2018 at 11:55Wat Jannie zegt klopt niet. Als je ze eerst 90 minuten kookt en daarna ook nog eens 90 minuten “weckt” heb je potten met lege velletjes en voor de rest bonenpuree.
Maar als dit bedoeld wordt met “komt helemaal goed”, heb ik natuurlijk niks gezegd.
Ilonka says
6 april 2018 at 23:46Bonen uit blik lijken me minder gezond want meestal zijn er suiker, zout en andere producten aan toegevoegd.
Rita says
6 april 2018 at 11:43Als de gedroogde witte bonen veel breuk bevatten. Zijn ze dan nog te gebruiken? Of moet je alleen de hele gedroogde on gebruiken?
piet says
8 maart 2018 at 17:28waar kan ik grote witte bonen kopen om witte bonen soep temaken
Truus de Vet says
12 april 2018 at 11:16Grote Witte bonen zijn te koop bij Turkse winkel
Mieke says
16 augustus 2017 at 07:16Ik wil de bonen graag wecken. Moet ik ze dan toch eerst 90 minuten koken en dan wecken? Of kan ik gewoon direct 90 minuten wecken met hetzelfde resultaat?
Alvast bedankt voor uw antwoord.
janny says
6 november 2017 at 18:24Hallo Mieke,
Gewoon de kookwijze aanhouden zoals hierboven beschreven, daarna wecken.
Komt helemaal goed.
Janny
Marieke de Rooij says
7 maart 2017 at 14:25Ik kocht ze bij de plaatselijke boer
Jammer dat ze zo lang moeten weken.
Morgen dan maar bonenschotel.
Descheemaeker Robby says
24 november 2016 at 18:16Geachte,
Waar kan ik gedroogde witte bonen kopen,privaat gebruik.
Henk says
28 november 2016 at 15:39Gewoon bij de supermarkt Robby, succes!