Raar maar waar: ingeblikte groente is soms gezonder dan verse. Waarom eigenlijk?
Van de akker naar de supermarkt
Een gemakkelijke stelregel is: hoe verser de groente, hoe beter. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat dit alleen waar is als je eraan toevoegt: voordat ze bereid worden.
Daar zit ‘m nu net de crux in dit verhaal. Groente die je ‘vers’ in de supermarkt hebt gekocht is soms al wel maanden geleden geoogst, en daarna bewaard in een koelcel. Daarentegen kan groente direct van de akker worden ingeblikt of in een pot worden gestopt. Zo snel van de akker krijg je veel groentes niet in je eigen pan.
Welk effect heeft dat op de belangrijkste voedingsstoffen – vitamines en mineralen en voedingsvezels?
Vitamines en mineralen in blikgroenten
Groente verliest vitamines en mineralen tijdens de periode tussen de oogst en de bereiding, en daarna nog tijdens de bereiding. Omdat die eerste periode bij ingeblikte groenten vaak erg klein is – soms zelfs een kwestie van uren – is het soms zo dat die groente bij je op het bord meer vitamines en mineralen bevat dan groente die je vers hebt gekocht. Zelfs als de fabrieksbereiding meer vitamines en mineralen verloren doet gaan dan jouw keukenbereiding. Dat gebeurt in de fabriek namelijk meestal op een hogere temperatuur.
Nadat groente in blik of pot is gegaan is er geen noemenswaardig verlies van voedingsstoffen meer (althans niet tot de uiterste houdbaarheidsdatum).
Voedingsvezels
Groente in pot of in blik is minder knapperig dan verse groente, zelfs nadat je die hebt bereid. Dat is jammer, maar heeft gelukkig geen invloed op hoe gezond het is. Ook het gehalte aan voedingsvezels is in blikgroente vrijwel gelijk aan dat van verse.
Zout
Aan groente in blik of pot wordt een beetje zout toegevoegd om de structuur te verbeteren en als conserveringsmiddel. Nu voeg je vaak ook zout toe als je verse groente bereidt, maar als je een zoutarm dieet volgt kan dit een reden zijn om minder of geen blikgroente te consumeren.
Groente uit blik of pot gezond bereiden
Tenzij er iets anders op de verpakking staat, hoef je ingeblikte groenten alleen even te verwarmen (koken is niet nodig). Verwarm ze dan het liefste in het eigen vocht, bijvoorbeeld in een pannetje of in de magnetron. Op die manier verlies je geen of bijna geen voedingsstoffen.
Dus: zijn groenten uit pot of blik gezonder?
Er is vaak amper een verschil tussen verse groente of ingeblikte groente: beide zijn hartstikke gezond. In de praktijk is ingeblikte groente vaak goedkoper en gemakkelijker te bereiden. Het is dus een waardevolle aanvulling voor iedereen die z’n twee ons groente per dag wil behalen.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Anne says
18 april 2021 at 18:19Laten we ook niet vergeten dat pot of blik veel meer verpakkings- en transportvervuiling veroorzaakt, wat op termijn ongezonder is voor alles en iedereen. Wil je écht vers, kijk dan eens of er een “buurderij” in je omgeving is waar boeren op één locatie hun zelfgekweekte groenten (en vlees etc) rechtstreeks aan de consument verkopen. De gemiddelde afstand tussen de boerderij en de buurderij is maar iets van een 20km, er is minder verpakking nodig, plus ze krijgen er een eerlijkere prijs voor dan via de grote supermarkten.
A R de Beer says
3 januari 2022 at 06:06Laan de grote heren fabriekanten eerst alle plastic verpakkingen weg doen .,
maar ja dat kost teveel geld ! en geld gaat vóór het millieu !
hofmanrony says
21 november 2019 at 20:20ik had vroeger zelf een groente tuin en ik wist zeker dat in mijne alles bio was en altijd vers ik vind wel belangrijk
Ton says
18 november 2019 at 19:52Nu ik heb net gelezen op een site dat groente uit pot verser is als zo van het land want na de oogst blijft het nog wel liggen voor dat het in de super ligt en in pot zit het binnen 5 uur in pot
Peter Maassen says
30 augustus 2020 at 11:43Dat is ook zo !
Peter says
21 maart 2019 at 14:14ik en mijn gezin eten al jaren groenten van Lidl, In blik,vers en ook de diepvries groenten. Allemaal erg lekker en voedzaam. De overige sprookjes die hier verteld worden geloof ik niet in In de Volkskrant stond vorige jaar een interessante artikel over blikvoer:
https://www.volkskrant.nl/economie/trek-eens-wat-vaker-een-blik-groenten-open-duurzaam-gezond-en-lekker~b98b3665/
Nelly says
29 november 2019 at 16:01Nou ik vind de groente uit blik echt niet lekker.
gr nelly
Viktoria says
21 maart 2019 at 08:35In mijn reactie is een woord vergeten. Bedoeld is: De groenten en ook het fruit van discounter Lidl.
Viktoria says
21 maart 2019 at 08:32De groenten ( en het fruit) zijn inderdaad heel goed en is niet enkel een marketing iets. De omloopsnelheid ervan is zo snel dat dat er steeds vers groenten en fruit wordt aangevoerd. Blik en glas is handig om in huis te hebben maar bevat inderdaad wel nog altijd veel suiker, zout en dergelijke. Daar is dus nog een stap te zetten. Misschien zit het ook we een beetje tussen de oren. In sommige supermarkten koop je weliswaar vers maar is het allesbehalve vers te noemen.
Marit Manche says
21 maart 2019 at 08:12Dat groente uit pot en blik zo gezond zijn wist ik al.
Wat mij opvalt dat men de groente in een magnetron opwarmt ?!
Wij vermijden de magnetron omdat het op den duur niet zo gezond
is alles in de magnetron op te warmen.
Jacqueline. says
16 maart 2019 at 13:43Niets is nog wat het was !Alles is om zeep .
van den Berg A.J.E says
21 maart 2019 at 11:13Wat dacht je van de kleurstoffen omdat je anders zeer bleke groenten in je potje zou hebben ?
De kleuren blijven nl. niet behouden.
Antoinette
Kees says
13 juli 2018 at 15:12Zo als al werd aangegeven hierboven. Zit er in pot blik groente suiker en dat lijkt me niet erg gezond en zoals ook al aangegeven zit er in het blik een coating die je binnen kan krijgen. Het lijkt meer op reklame dan dat het op feiten is gebaseerd.
Me says
27 februari 2019 at 23:25Ik was hetzelfde aan het denken
Annie says
26 mei 2018 at 23:25Inderdaad Lidl heeft goede groentes. In Lidl Ceuta en Lidl Barcelona koop ik vaak de groenten ivm verblijf.
Arjan says
23 december 2018 at 15:56Jij gelooft die onzin dat Lidl de beste groenten heeft!
Lammertink says
12 februari 2018 at 20:03Hoe kunt U nu in hemelsnaam het advies geven om groeten uit pot of blik te verwarmen in de magnetron. Ik heb eens een keer een artikel gelezen over speciaal de werking van een magnetron.
Het artikel stond boven; Magnetron…, voedingsbodem voor kanker !!!!!!!!!Logisch ! Want je warmt niet alleen het voedsel via straling snel op, maar je dood ook meteen alle vitamines door diezelfde straling!
M.a.w. je bent niet aan het eten, nee…., je bent je maag aan het vullen !
Dus advies ; schrappen die magnetron !!!
Grt. Lammertink.
Bibi says
12 juni 2019 at 21:05Helemaal mee eens. De magnetron is een van de dodelijkste uitvindingen ooit. Sinds vrijwel ieder huishoudem magnetron begon te gebruiken zijn het aantal kankers met name darm slokdarm en alvleesklierkanker ontzettend gestegen.
Robaine says
16 januari 2022 at 01:03Haha mensen die technologie niet snappen, leuk.
Nee maar kijk simpele zieltjes, je hebt zeg maar verschillende soorten straling.
Die in de magnetron zorgt er alleen voor dat de water moleculen gaan ‘vibreren en rondschieten’. Hierdoor word uiteindelijk het voedsel ook warm.
En heel toevallig gebeurd er in je kookpan hetzelfde! Daarom doe je zeg maar ook niet aardappels gewoon zo zonder water in een pan.
Nog even een feitje van de week : Wist je dat als je je vrouw knuffelt en haar op deze manier opwarmt, je haar eigenlijk loopt te bestralen met infrarood? Dus maar niet te veel doen want straks krijgt ze kanker! (Dit laatste was sarcastisch natuurlijk, zet het er maar even bij voor de wappies onder ons 😉 )
Jeroen says
26 juli 2017 at 03:35In groenetn uit blik wordt in bijna de helft van de gevallen suiker toegevoegd, bleek uit onderzoek van Voesdselwaakhond Foodwatch: http://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/zelfs-groente-wordt-gesuikerd/
Dit is natuurlijk niet erg gezond!
Joe says
27 februari 2017 at 13:36Het begrip ‘vers’ is meer een marketing woord.
De consument vandaag de dag is beter op de hoogte vwb de keuzes die hij/zij maakt.
Dus is het tijd om het woord ‘vers’ niet meer in de context uit te spreken die het niet verdient.
tina says
5 september 2015 at 13:28Hoi reactie,
ik vraag me dan wel af hoe het zit met de versheid van biologische winkels en groenteboeren. hoe lang ligt het daar in de schappen en hoe lang duurt het bij de groenteboer dat de (verse) groente er ligt?
met vr. gr. tina
Niels says
7 oktober 2015 at 12:07Op het prijskaartje staat vaak `veiling vers` of `vers van het land`. Ja natuurlijk is het vers als het van het net van het land komt of van de veiling.
Maar het ligt aan het goed ondernemerschap van de groenteboer (ook de van de biologische winkels) dat de aangeboden natuurproducten zo vers mogelijk zijn anders verliest hij snel zijn klanten en is het ondernemerschap geen lang leven beschoren.
Als je als klant vaak verse producten gaat gebruiken dan leer je heel snel wat vers is en wat niet vers is.
Als een product in Nederland verbouwd wordt dan ligt het wel vaak binnen 3 werkdagen in de winkel. Maar als het uit het buitenland komt tel er dan gerust een paar dagen bij op.
tina says
7 oktober 2015 at 12:59goedemiddag, ik wou nog even kwijt als je toch besluit om groente uit pot te eten dan kun je beter uit pot ipv blik doen. Er zit nl een aantal chemische stoffen in de blik die in de groente terecht kunnen komen. (ben helaas vergeten hoe dat stofje heet) maar schijnt dat het je hormonen op z,n kop zet. dus ik eet dan maar liever uit pot dan uit blik..
gr. tina
Mark says
12 januari 2015 at 21:50Interessant zeg, nooit geweten! Geldt dat ook voor Lidl groenten, of zijn die wel verser (aangezien die meestal uit Nederland komen).
Redactie says
12 januari 2015 at 22:14Hoi Mark,
Bedankt voor je reactie! Het is tussen de verschillende supers niet erg anders hoe snel verse groente van de akker in de winkel terechtkomt. Ook de plek waar ze worden geoogst is daar niet heel belangrijk in. Wel maakt het nogal uit hoe lang de groente daar dan vervolgens in de schappen blijft liggen. Het is onze ervaring dat Lidl dat laatste goed op orde heeft, en daar winnen ze dan ook al jaren prijzen mee. Maar helaas is het ook daar niet altijd zo dat de groente direct van het land in de schappen terecht is gekomen.
Arjan says
23 december 2018 at 15:59Jij gelooft zeker ook die onzin van Lidl, de beste groenten ?