Zoete aardappelen lenen zich voor evenveel verschillende bereidingen als de gewone Hollandse aardappels. Je kunt er zelfs friet van maken. In dit artikel bespreken we al deze verschillende manieren om zoete aardappels klaar te maken. We sluiten af met enkele leuke tips en variaties.
Overigens wordt de zoete aardappel ook wel bataat genoemd. De bataat is precies dezelfde groente. Je kunt zoete aardappelen in Nederland het hele jaar door op vele plaatsen kopen: de markt, (Surinaamse) toko’s, groenteboeren en de grotere supermarkten.
1. Hoe moet je zoete aardappel bereiden?
De smaak van zoete aardappel is precies zoals je zou verwachten van de naam: zoet, vrij zwak (net zoals bij een gewone aardappel) en een tikje kruidig. De zoete aardappel moet ook op dezelfde manier worden schoongemaakt. Even schillen met een dunschiller en dan afspoelen onder de kraan. Eventuele uitlopers of onregelmatigheden kun je ondiep uitsnijden met een mesje. Na het schoonmaken kun je de bataat rauw in dunne slierten in salades verwerken, maar er zijn ook vele andere bereidingswijzen, die we hieronder zullen bespreken.
1.1 Zoete aardappel koken
Zoete aardappels koken gaat precies hetzelfde als bij gewone aardappels. Snijd de groente in stukken van gelijkmatige grootte en zet ze voor driekwart onder water. Voeg een snufje zout toe aan het kookwater. De kooktijd is 15 tot 25 minuten. Je kunt testen of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken; die zou er gemakkelijk in moeten kunnen gaan, zonder dat je veel kracht hoeft te zetten.
Na het koken kun je ze direct opdienen, maar je kunt er ook zoete-aardappelpuree van maken. Voeg dan bij het pureren naast melk wat boter en peper en zout toe om de puree mee op smaak te brengen. Of maak eens soep van zoete aardappel. Pureer de gekookte bataat met bouillon en andere ingrediënten naar keuze tot een romige, volle soep die goed te vergelijken is met pompoensoep.
1.2 Bakken of grillen
Zoete aardappel kun je ook uitstekend bakken. Snijd de aardappel in plakjes of blokjes en bak deze op matig vuur in de koekenpan met wat boter of olie in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar. Dat kun je ook heerlijk aanvullen met een grof gesnipperde ui en/of wat verse gember. Voor de vetarme bereiding kun je zoete aardappel ook grillen. Snijd deze daarvoor in plakken van 1 tot 2 cm dikte en rooster deze in 15 minuten gaar. Als je iets meer controle wilt hebben kun je voor zowel gegrilde als gebakken zoete aardappel ook eerst de aardappel 10 minuten koken. Dep deze dan wel goed droog met keukenpapier.
1.3 Zoete aardappel in de oven klaarmaken
Geroosterde zoete aardappel uit de oven is een heerlijk bijgerecht naast bijvoorbeeld gebakken kip. Een eenvoudig maar heerlijk recept voor geroosterde zoete aardappel is als volgt. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 2 tot 3 centimeter dik en spreid ze uit op een ingevette ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi het geheel met grof zeezout en wat zwarte peper. Na 45-60 minuten is de aardappel mooi bruin en gaar. Deze ovenschotel kun je naar eigen invulling aanvullen met bijvoorbeeld ui of prei.
1.4 Frituren
Zoals opgemerkt in de inleiding kun je ook patat maken van zoete aardappelen, voor een verrassende en originele snack of als bijgerecht:
- Recept 1: Zoete-aardappelfrietjes. Verwarm de frituur voor op 160 graden. Maak de zoete aardappel schoon en snijd deze in dikke frieten. Reken voor vier personen op ongeveer 750 gram. Dep ze goed af en bak ze 4 tot 5 minuten voor. Laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier terwijl je de frituur opkrikt tot 180 graden. Bak de friet dan in kleine porties in enkele minuten krokant en bruin. Meer dan wat zeezout heb je niet nodig om deze heerlijke patatten af te maken. Eventueel kun je bijkruiden met wat rozemarijn of kerriepoeder.
1.5 Poffen in de magnetron
Ten slotte een recept voor de luie kok: gepofte zoete aardappel uit de oven. Hiervoor hoef je de bataten niet eens te schillen, enkel even af te spoelen. Prik met een vork enkele gaten in de schil en pof de aardappel op maximaal vermogen in 5 tot 10 minuten, afhankelijk van je magnetron en de grootte van de aardappel. Keer de zoete aardappel elke twee minuten even en prik erin met je vork om te kijken of hij al gaar is. Je kunt de gepofte bataat zo serveren, maar ook een lekkere dipsaus of kruidenkaas gebruiken om hem af te maken. Als je de schil niet wilt eten kun je deze er nu zo af pellen.
2. Tips en variaties
- Kies het liefste een stevige kleine of middelgrote zoete aardappel. De grootste exemplaren zijn vaak wat draderig en melig van smaak.
- Zoete aardappels zijn minder lang houdbaar dan gewone aardappels. Reken op 1-2 weken op een koele, donkere plek. Zoete aardappels moet je niet in de koelkast bewaren.
- Ben je de zoete aardappel even vergeten te bereiden en is hij al uitgelopen? Dan kun je eenvoudig zelf zoete aardappel kweken. Zet de bataat met de uitlopers naar boven tot ongeveer de helft in een vrij diepe pot met vochtige potaarde. Zodra de uitlopers flink beginnen te groeien weet je dat hij is aangeslagen en kun je meer water geven. De plant krijgt windeachtige, meterslange groene stengels en witte of lichtroze bloemen.
- In de winkel kun je bataten van alle soorten en maten kopen: witte, gele, oranje, roze, rode, paarse of bruine schil, en met wit, geel, oranje of paars vruchtvlees. In de praktijk zul je daar op je bord weinig meer van merken.
- Reken op een gemiddelde portiegrootte van 200-250 gram per persoon.
- Zoete aardappel is met vele ingrediënten en gerechten te combineren, maar past in het algemeen beter bij vlees dat wat zoet kan hebben (bijvoorbeeld kip of kalkoen) of in pittige schotels of soepen (eerst de zoete aardappel koken, dan pureren). Voor hartige gerechten is gewone aardappel beter geschikt.
- Als leuk en bovendien gezond hapje tussendoor is zoete aardappel op de bbq ook erg leuk. Bereid dan bijvoorbeeld gepofte zoete aardappel in aluminiumfolie op de barbecue.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
nickel says
5 februari 2020 at 22:20Mijn favoriet! Ze kunnen ook nog rauw gegeten worden en als alternatief voor suiker in baksels worden opgenomen! Al jarenlang een fan van dat heerlijke knolletje, dat ook verrukkelijk smaakt als zuurkool, appel en Zoete aardappel stamppot!
Stef says
27 januari 2020 at 17:47ik heb de ervaring met de zoete aardappel dat 20 tot 25 minuten echt te lang is. Ik kook ze niet langer dan 10 minuten.
Lyana Breidenbach says
14 mei 2019 at 20:11Ik maak met zoete aardappwl ook ‘ hussiemussie, een samenraapsel van wat ik nog aan dingen in huis heb, zoaks paprika, ui, gehakt, gewone aardapoelen, champignons en dan roerbakken. Heerlijk!!!!
Arthur says
12 december 2018 at 17:21Hallo, aardappels en andere groenten kook je met een bodempje water! Als dat kookt, deksel op de pan houden. Anders giet je met het water veel vitamines en mineralen weg. De kunst is dus om niets te hoeven afgieten. Gezonder, milieubewust en goedkoper.
Ellie Bronkhorst says
26 februari 2018 at 17:59Kun je zoete aard. net zo lang bewaren als gewone aard. Ik bewaar ze in een kelderkast.
Debby says
24 februari 2018 at 22:35Als je de zoete aardappel gekookt of gebakken hebt, en je hebt er lekkere groentes doorheen gedaan, en hebt nog wat over mag je het dan wel in de koelkast zetten of een portie invriezen?
W de Wit says
5 maart 2018 at 14:16Jazeker! Ik maak vaak stamppotjes en vries deze in.
Gerarda says
2 februari 2018 at 17:52Vandaag: zoete aardappelpuree met wat peper en kaneelpoeder, spinazie à la crème, slavinken, prutje/sausje van eitje/ontbijtspek in water en ketjap manis. Toetje Creamy Y.oghurt met stukjes fruit.
Héérlijk !!!
Christine says
21 november 2017 at 07:49In de winkel zag ik dat 1 zoete aardappel te veel is voor 1 persoon. Kan ik de andere helft bewaren om de volgende dag te bereiden? Ik heb begrepen dat de zoete aardappel niet in de koelkast bewaard mag worden.
Greg says
28 november 2017 at 16:07je kunt de andere helft maximaal 2 dagen bewaren. Doe dit in een plastic zakje in het donker in een kast. Absoluut niet in de ijskast
Selyna Smit says
17 september 2017 at 11:41Zelf gebruik ik zoete aardappel in hutspot ipv aardappel. Geeft een lekkere zoete smaak aan de stampot. In de boerenkoolstamppot vind ik het geen aanrader, maar inderdaad je hebt langer een verzadigd gevoel, zelfs frietjes van zoete aardappel geven lang een gevuld gevoel.
Paula Coenders says
5 augustus 2017 at 20:33Als antwoord op de reactie van Bonno de jong ; zoete aardappel heeft door de vezels een langzame verwerking van de koolhydraten, waardoor je minder snel aankomt. De zoete aardappel geeft ook langer een verzadigd gevoel. Integenstelling tot de gewone aardappel, die minder vezels bevat en daardoor dus een snellere koolhydraten opname/verbranding door het lichaam. Deze snelle koolhydraten worden omgezet in suikers, waar je eerder van verzadigd raakt, maar het verteerd ook sneller. Hierdoor krijg je eerder weer behoefte aan voedsel. En deze suikers geven insuline pieken in je bloed, slecht voor diabetes gevoelige mensen en hart en bloedvaten. En…..eigelijk is de zoete aardappel géén aardappel maar een groente boordevol vitamines .
Ap. says
28 juli 2017 at 19:45Past ook prima in Koolydraatarm dieet
Vincent says
17 augustus 2017 at 14:59je moet net veel koolhydraten eten wil je afvallen #ctfu
Patrick D.W. says
21 februari 2017 at 09:50in de oven, ongeschild in blokjes, olijfolie, paprika poeder en beetje gedroogde tijm.
25 minuten in oven op 200 graden.
Jeehj says
19 september 2017 at 16:22Moeten de aardappelen dan ook eerst nog gekookt zijn.
Klinkt mega lekker
Fon Tunnissen says
10 februari 2017 at 10:45Allemaal goeie tips. Ik vraag me nog af of je met bataten ook wel een stamppot kunt maken. Zuurkool bojvoorbeeld, want dan wordt de zoetigheid misschien gecompenseerd door het xuur van de kool?
Gabriëlle says
28 december 2018 at 20:54Vroeg ik mij dus ook af… Vandaag uitgeprobeerd, en het is heerlijk!!
– zoete aardappel schillen, in blokjes snijden en gaar koken
– puree van maken met roomboter, melk (ik gebruikte restje kookroom, smaakt prima) en versgemalen zout en peper.
– zakje (kruiden)zuurkool erdoor scheppen en rustig laten opwarmen (zoveel vocht gebruiken uit het vacuümzakje als nodig voor smeuïgheid/naar smaak)
– 1 of 2 appels fijn snijden (ik had 2 flinke Jonagolds die op moesten, 1 grote lijkt me genoeg) en er doorheen scheppen
– doorwarmen en smullen maar!
Peter says
11 januari 2017 at 05:11Waarom worden zoete aardappelen soms groen na het koken. Het heeft geen merkbaar effect op de smaak maar is het verder een probleem en hoe kun je dat vermijden?
Kroon says
12 november 2016 at 17:15Omdat mijn man op een koolhydraat-arm dieet zit, eten we regelmatig zoete aardappel. Gebakken in de oven is favoriet bij ons!
Bonno de Jong says
1 mei 2017 at 19:03zoete aardappel bevat 20 gram koolhydraat per 100 gram en normale aardappel 17 gram koolhydraat per 100 gram, dus dat is dan toch juist niet verstandig voor een koolhydraatarm dieet?
Vinz says
24 juli 2018 at 16:26Klopt Bonno, koolhydraten zijn koolhydraten. Alleen bevat de Bataat de ‘betere’ langzame KH. Dus wanneer je minder KH mag kun je beter de langzame nemen. Het wekt dan later minder honger op.
M.Warner says
14 april 2016 at 16:35Goed overzichtelijk artikel. Ik ga toch eens vaker deze groente gebruiken.
Vandaag een stoofpotje..