Rabarber is een friszure groente, die ook wel als fruit wordt verwerkt in compotes en confitures. In dit artikel behandelen we deze groente in vier punten:
1. Schoonmaken en snijden
Het schoonmaken en snijden gaat heel eenvoudig. Verwijder de onderste harde stukken en de resten blad aan de bovenkant. Spoel dan de stelen af onder de kraan en snijd ze in stukken om verder te bereiden.
Tip: sommige mensen willen rabarber nog wel eens schillen. Dat is niet nodig; hoogstens kun je eventuele stugge draden er gewoon af trekken. Bovendien verwijder je met schillen al de rode gedeeltes, zodat je gerecht de prachtige roze/rode kleur moet missen. Zonde!
2. Bereiden: hoe moet je rabarber klaarmaken?
Je kunt rabarber op verscheidene manieren bereiden, maar koken is toch wel veruit het meest gebruikelijk.
2.1 Rabarber koken
Koken is de meest algemene bereidingswijze. Snijd de stelen in stukken en kook het in (heel) weinig water, zodat je zoveel mogelijk kleur, vitamines en smaak behoudt. Er komt ook meer dan genoeg vocht uit tijdens het koken. Het is gaar als de stukken in vezels uit elkaar vallen. Reken op een kooktijd van 8-12 minuten.
Tip: indien je suiker wilt toevoegen, is het aan te raden dat pas te doen na het koken. Zo heb je vaak minder suiker nodig en kun je bovendien meteen proeven of je nog wat moet toevoegen.
3. Recepten
- Recept 1: rabarbercompote bereiden. Dit is eigenlijk de manier waarop rabarber normaal gesproken wordt gegeten. Snijd de rabarber in stukken, kook deze gaar en voeg er suiker aan toe (ongeveer 100g/kilo verse rabarber, als uitgangspunt). Je kunt het zo eten als bijgerecht bij diverse (Hollandse) schotels. Ook kun je het als nagerecht eten, bijvoorbeeld heel eenvoudig met wat geklopte slagroom erbij. In dat geval kunnen we aanraden er eens wat vanille aan toe te voegen, als lekkere variatie bij je dessert.
- Recept 2: rabarber zonder suiker maken. Wil je het eens zonder suiker bereiden, dan kun je dit recept eens proberen. Neem voor een bijgerecht voor vier personen 600 gram rabarber en 300 gram moesappelen. Snijd beiden in stukjes en kook ze gaar. Het is niet erg als de appel niet geheel uit elkaar valt, als de rabarber dat in ieder geval wel doet. (Tip: als dit op tafel toch wat te zuur blijkt voor sommige gasten, zet dan een pot honing op tafel.)
- Recept 3: rabarberjam maken. Dit lijkt op de compote, maar is tegelijkertijd duidelijk anders. Voor een volle pot: neem 750 g rabarber, snijd deze – hoe fijner je snijdt, hoe beter het resultaat – en kook het. Voeg er dan suiker aan toe: begin met de helft, zeg 400 gram, en proef of je nog meer nodig hebt (afhankelijk van de zuurheid van de groente is half-om-half ook niet ongewoon). Laat dit op laag vuur pruttelen totdat het een mooie dikte heeft bereikt. Deze jam blijft weken goed; als je het meteen weckt zelfs maanden.
4. Tips en variaties
- Rabarber slinkt fors bij het bereiden, maar door de stevige smaak heb je er toch nooit heel veel voor nodig. Reken voor de compote als bijgerecht op ongeveer 250 gram rauwe rabarber per persoon om zo’n 100g compote te krijgen.
- Rabarber bewaren is prima mogelijk. Verse rabarber blijft tot ongeveer een week goed in de koelkast. Als je het langer goed wilt houden kun je het invriezen; wel eerst even 1-2 minuten blancheren. Het blijft na het invriezen minstens zes maanden goed. Of maak er een compote of jam van en weck dat; zo kun je het vaak tot wel minstens een jaar goed houden.
- Rabarber wordt aangeboden in twee varianten: die met de welbekende (groen)rode stengels, maar soms ook met groene stengels. Die variant is zuurder, maar kan wel gewoon gegeten worden. Let op dat deze stengels nooit rood zullen kleuren: het is niet onrijpe of te vroeg geplukt!
- Let bij het kopen verder op dat de stengels stevig tot hard aanvoelen, zonder zachte plekken. Als de bladeren er wat lelijk uitzien is dat niet erg, want die gooi je toch weg.
- Vroeger werd aan rabarber wel krijt toegevoegd. Het oxaalzuur in de groente zou de opname van calcium nadelig beïnvloeden en krijt moest dat dan compenseren. Dat is tegenwoordig, met een normaal voedingspatroon, niet nodig. En als je de zure smaak wilt tegengaan werkt melk of suiker een heel stuk beter!
- Rabarber kun je ook rauw eten, als een soort selderij (maar dan met een heel andere smaak!). Je kunt het dan in wat suiker of siroop dopen. Honing is ook zeer geschikt.
- Als je rabarber zonder suiker of met minder suiker wilt bereiden, zorg er dan voor dat je het gekoeld opdient. Het smaakt zo veel minder zuur, zonder dat je daarvoor suiker toe hoeft te voegen.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
phiL says
24 december 2021 at 11:35Ik meng de stukjes rabarber met (niet gedroogde) veenbessen en kaneel en maak het af met honing vermengd met vanillesuiker. Heerlijk op gewoon brood.
Lies says
3 augustus 2021 at 14:07Belgische rabarber vandaag, begin augustus, verkrijgbaar in de grote supermarkt. Dus, wees hier welkom voor een crumble.
A.Zwanenburg says
8 april 2021 at 14:02Ik heb weleens gehoord,dat er een rauw ei doorheen moet. Dat zou de moes zachter van smaak maken.Zo ja, moet je die er dan na het koken doorheen roeren zeker.
geja jansen says
7 juni 2019 at 20:54Kan je rabarber invriezen
flip says
19 mei 2020 at 11:522 minuten blancheren eerst
Jvan velzen says
9 mei 2019 at 23:02Hoe krijgt de rabarber dieprode kleur
Thea says
27 mei 2020 at 22:22Ik kook altijd een paar aardbeien mee🍀
Karin says
13 juni 2018 at 14:32Als je rabarber wil maken met minder suiker kun je wat custard toevoegen. Rabarber wordt dan ook wat dikker en krijgt er een mooiere kleur van. Ong 2 eetlepels per kilo opgelost in wat water of melk..
Mespuntje zout helpt ook bij het minder zuur maken.
Tola says
12 juli 2018 at 21:59Leuk idee
C.diebels says
6 februari 2020 at 15:39Welk soort kalk gebruik je in rabarber
Frans says
10 juli 2017 at 20:39Wie weet of Rabarber na de langste dag nog geplukt mag worden voor consumptie
volgens veel tuinders kan het nog tot augustus.
Samantha says
23 augustus 2017 at 11:18Ik heb net nog rabarber geplukt. Vlak voor ik op vakantie ging (laatste week van juli nog een bos geplukt) en nu 4 weken later stond er weer zo veel (van 1 plant) dat ik weer een hele bos geplukt heb. Uiteraard heb ik voldoende bladeren laten staan voor aanmaak reserve voor de winter. Ik heb nu de grootste bladeren eruit geplukt, zodat de kleinere bladeren weer licht krijgen. Ik zal het volgend jaar wel zien of het wat veel van het goede is geweest, maar volgens mij heb ik dat vorig jaar ook zo gedaan. Toen was de plant echter nog niet zo groot als nu.
Rian says
4 oktober 2017 at 18:02Net nog rabarber geplukt, de stelen zijn iets minder sappig aan het worden, ik maak na het koken compôte met geleisuiker ipv gewone, even 4 minuten doorkoken, wordt de compôte ook iets steviger van
betty says
24 juni 2017 at 16:53Zelf kook ik de rabarber en doe er dan een grote schep custard door is het gelijk wat dikker .
B says
21 juni 2017 at 23:51In de winkel nu nog rabarber te koop.
22 juni??
Tineke says
3 juli 2017 at 18:01Jazeker!
Ik heb net op de markt gehaald..3 juli
Wilma says
27 augustus 2017 at 23:01Heb vandaag nog rabarber gekocht op de markt in Appelscha
Eva says
3 juni 2017 at 13:50Ik heb gisteren rauwe rabarbar stukjes in de chocolade vla gedaan. Heerlijk was het!
Herman says
20 mei 2017 at 15:20Er komen scheuten met zaad uit de rabarber plant wat kunnen we hiermee
Redactie says
20 mei 2017 at 16:15Hoi Herman,
In principe kun je de bloemstengels gewoon laten zitten. Ze groeien dan uit tot forse en decoratieve pluimen met tal van kleine, witte bloempjes. Als je vervolgens de zaden laat rijpen kun je daarmee nieuwe rabarberplanten inzaaien, hoewel succes niet gegarandeerd is (en vermeerdering via het delen van de wortelstokken eenvoudiger gaat).
Maar als je een maximale rabarberoogst wilt behalen, moet je bloemstengels zo vroeg mogelijk wegsnoeien. Ze groeien namelijk ten koste van nieuwe bladeren, en dus ten koste van je oogst. Het staat dan wel leuk, maar in de moestuin is het eigenlijk zonde.
Bouwe van der Woude says
10 juli 2017 at 16:56ik HEB VOOR DE EERSTEKEER RABARBER GEKOOKT, NOU DAT IS NIET MOEILIJK..
KOKEN EN NA 15 MIN KLAAR SUIKER EN KANEEL, SMULLEN MAAR. UIT EEN POTJE IS MAKKELIJKER.
Marjan says
23 april 2017 at 23:26Een lepeltje krijt bij de gekookte en nog kokende rabarber en dan bindt het krijt het oxaalzuur. Minder suiker is dan nodig. Krijt is bv te koop bij de apotheek.
Cile says
6 februari 2020 at 15:43Hoe is de naam van het krijt dat je bij de apotheek kan kopen
Leloe de groot says
21 april 2017 at 19:34Rabarber koken met stukjes verse gember, ook heerlijk
Mike says
19 oktober 2016 at 22:00Rabarber laten inkoken met suiker tot het dikker word tezamen met frambozen en passiefruit
Irsanti says
9 oktober 2016 at 16:50En nou oktober dus moge niet meer consumptie maar ik weet het niet dat na juni mag niet meer eten. Wat moet ik doen dat ik heb net geplukt van mijn muistuin. Wat zonde ik wou graag proeven mijn eigen rabarber. Aub … klopt dat.voor ik ga koken voor niks 😢😢😢 Dank je.
Redactie says
9 oktober 2016 at 18:17Hoi Irsanti,
Ja, helaas: die oogst is nu alleen nog maar goed voor de groenbak. Het zou trouwens ook best kunnen dat je dat na het proeven ook zelf had ontdekt, want de giftige stof die ervoor zorgt dat je ‘m niet meer kunt eten, oxaalzuur, heeft ook een onplezierige, zure smaak in te grote hoeveelheden.
Sowana says
17 april 2017 at 19:54Sorry Redactie, maar ik zou als ik jullie was eerst de waarheid opzoeken. Oxaalzuur is alleen in hele grote hoeveelheden giftig. Iemand een oogst weg laten gooien is zonde! Ook kun je het niet echt proeven tenzij je rauwe stengels eet. Aanraden om het dan niet vaker te eten dan 1 keer per week was slimmer geweest.
Een hoge dosis oxaalzuur is giftig. Vooral in de bladeren en de wortels van rabarber zit vrij veel oxaalzuur. De stengels kunnen daarentegen geen kwaad, zo lang je maar geen kilo’s rabarber achter elkaar eet. Het schijnt dat een volwassen vrouw ongeveer 5 kilo rabarberbladeren moet eten om een dodelijke dosis binnen te krijgen
hans van wijk says
4 oktober 2016 at 19:49allemaal erg lekker, maar ik heb een vraag wij hebben nu nog veel rabarber in de tuin maar die durf ik niet meer te eten, mijn moeder zij altijd dat je rabarber tot de langste dag; 21 juni kan eten daarna niet meer vanwege een stof (ik denk nitraat) die zich dan in de rabarber ontwikkeld.
wie weet hier meer van.
Redactie says
4 oktober 2016 at 21:38Hoi Hans,
Je moeder heeft gelijk. Er gaan diverse data rond: 21 juni, 24 juni, 1 juli – maar over het algemeen zouden wij adviseren om de vroegste datum, 21 juni dus, als laatste oogstdag aan te houden. De reden is niet nitraat, maar oxaalzuur. De concentratie van die (licht) giftige stof bouwt zich namelijk ruwweg rond deze datum tot gevaarlijk hoge waarden op, en dat wordt naarmate het seizoen vordert enkel erger.
Dus: laat je plant gewoon staan; geniet van de fraaie bladeren en bedenk dat de rabarberplant nu reserves aan het opbouwen is voor volgend jaar. Want ja, inderdaad: rabarber uit de (moes)tuin is na circa 21 juni niet meer geschikt voor consumptie.
Ditte says
16 september 2016 at 13:48Rabarber/bananenjam.
Halve kg bananen, halve kilo rabarber en 1 kg geleisuiker. Volg de aanwijzingen op het pak geleisuiker en je hebt een heerlijk zoetzure zomerjam. Ook lekker met roomijs.
Siny Borghuis says
25 juli 2016 at 16:43Doe in de rabarber 1 handje rozijnen +enkele aardbeien meekokenaan het eind van de kook 1 zakje vanillezuiker smullen maar ,heerlijke compote.
charles says
11 juli 2016 at 15:28beetje kaneel erdoor lekker
Karin says
8 mei 2018 at 13:27Goede tip!
j.de graaf says
28 juni 2016 at 17:10ik kook het met veel water als het gaar is laat ik het uitlekken
het uit geleken SAP daar doe ik ook suiker bij naar smaak
kook het en doe het potten
en als het warm weer is doe ik laagje in een glas en meng het met water met bubbels lekker fris en dorst lessend
Redactie says
30 juni 2016 at 16:31Bedankt, leuke tip!
Marielle van Rijn says
26 juni 2016 at 17:11lekker
Marielle van Rijn says
26 juni 2016 at 16:30Leuk we wisten dat nog niet
ALoschnig says
19 september 2015 at 10:48Ongezoete gekookte nog warme rabarber met boeren vanillevla….een echte lekkernij.