Zeekraal is een groente die je maar weinig tegenkomt, maar een heerlijke variatie kan zijn in verscheidene gerechten. In dit artikel bespreken we deze groente in vier punten:
- Inleiding: wat is zeekraal voor groente?
- Waar kun je het kopen?
- Bereiden en recepten
- Overige handige tips en leuke variaties.
1. Inleiding: wat is zeekraal voor groente?
Zeekraal (Salicornia europaea) is een plant die op kwelders groeit, aan de rand van de zee. Het wordt ook wel hanepoot of zouterik genoemd. Zeekraal is een typische seizoensgroente. Het seizoen loopt vanaf begin mei tot begin september. Daarbuiten is zo nu en dan gekweekte zeekraal uit Frankrijk, Engeland, Portugal, Israël of zelfs Mexico verkrijgbaar, maar vaak tegen een meerprijs.
Zeekraal is eenvoudig te herkennen aan de typische, buisvormig verdikte stengels (zie de afbeelding hierboven). Wanneer je deze groente koopt, is dat ook het belangrijkste kenmerk om op te letten. Hoe dikker en steviger, hoe verser de zeekraal.
De smaak van zeekraal is vooral erg zilt, typisch zoals de zee. Verder wordt de smaak beschreven als die van verse spinazie, of gelijkend op groene asperge. Soms wordt zelfs gezegd dat het, in combinatie met de structuur, op radijs lijkt. Kort gezegd heeft deze groente dus een zeer eigen, vooral zilte smaak die goed past in salade en bij vis (zie onder).
Overigens is zeekraal zeer gezond. Het heeft een lage voedingswaarde, maar is een uitstekende bron van voedingsvezels. Ook bevat het veel vitamines en mineralen.
2. Waar kun je zeekraal kopen?
Zeekraal is typisch Zeeuws. In het seizoen (mei tot september) is het in Zeeland bij de meeste grotere vishandels en groenteboeren wel te verkrijgen, en vaak zelfs gewoon in de supermarkt. In de rest van Nederland en/of buiten het seizoen is deze groente lastiger te vinden, al is dat in recente tijden sterk verbeterd. Voor 2 of 3 euro per ons zou je bij de goed gesorteerde groenteboer of vishandel of bij grotere supermarkten regelmatig zeekraal moeten kunnen kopen.
Vanwege de prijs is het wel belangrijk om goed op de kwaliteit te letten. Vooral buiten het seizoen kun je namelijk ook onverhoopt een lelijke miskoop doen. Goede zeekraal herken je als volgt:
- Kleur: mooi donkergroen, niet bleek, geel of bruinachtig en zeker niet roodachtig (dan is de zeekraal namelijk aan het doorschieten)
- Geur: fris, ziltig, niet grasachtig
- Textuur: stevig, niet slap, met mooie dikke stengels
- Goed droog wanneer je hem koopt. Plakkerige of slijmerige zeekraal is een afrader.
3. Hoe moet je zeekraal bereiden?
Zeekraal klaarmaken is een fluitje van een cent. Wanneer je het hebt gekocht moet je deze eerst schoonmaken. Vervolgens kun je zeekraal rauw eten, maar beter is om het even kort te koken (blancheren) of te (roer)bakken. Zo voorkom je dat je gerecht al te zout wordt. Dit wordt hieronder besproken.
3.1 Schoonmaken
Het schoonmaken is zeer eenvoudig. Breek eventuele verhoute of verharde delen aan de onderkant van de stengels af en spoel het even kort af onder de kraan om zand en andere onregelmatigheden te verwijderen. Let overigens wel op dat de zeekraal geen draadjes bevat. Dit kun je testen door een takje te breken. Als hierbij geen draadje overblijft, maar het schoon afbreekt, is het prima. Anders moet je dit draadje na de garing verwijderen. Dit kan heel eenvoudig door het vlezige gedeelte hiervan los te trekken.
3.2 Koken (blancheren)
Om de al te zoute smaak uit zeekraal te halen is het verstandig deze even kort te koken (blancheren). Enkele minuten in ruim kokend water zonder zout is voldoende. Ook stomen in een stoompan of stoomoven kan prima. Doe dit ook enkele minuten. De zeekraal zou er na bereiding uit moeten komen te zien als zeewier qua kleur maar nog wel bite hebben en weinig stevigheid verloren hebben.
3.3 Bakken of roerbakken
Alternatief kun je zeekraal even kort bakken. Enkele minuten op middelhoog vuur is voldoende. Voeg voor de smaak een klontje boter en eventueel een zeer fijn gesnipperd uitje toe.
4. Tips en variaties
- Laat zeekraal nooit in kraanwater weken. Het is zout zeewater gewend en zal anders zowel qua smaak als qua textuur verpest zijn.
- De gemiddelde portiegrootte is 100 gram per persoon.
- Zeekraal bewaren kan circa 4 dagen in de groentelade van de koelkast. Zeer verse zeekraal kun je tot een week bewaren.
- Invriezen is niet aan te bevelen, omdat in de diepvries de structuur wordt aangetast. Je kunt het daarna enkel nog voor soepen gebruiken. Wel eerst even kort blancheren (zie hierboven) voordat je het invriest. Ingevroren is zeekraal twee maanden houdbaar in het vriesvak.
- Zeekraal combineert goed met vis, zoals zalm, heilbot of gerookte vis. Ook wordt het vaak bij schelpdieren, inktvis of garnalen geserveerd. Je moet dan wel opletten dat het gerecht niet te zout wordt.
- Gebruik ook eens zeekraal als garnering of als zilte smaakmaker. De typische zoute smaak is een leuke variatie in salades. Voor de avonturier is zeekraal in kleine porties ook goed te combineren met stevig gekruide kip of lamsvlees.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Kees says
27 juli 2020 at 16:47Je kunt er ook heerlijke soep van maken. Combineren met uitje, in een whisky glas doen en er een garnaal aan een stokje er boven hangen. Is lekker en mooi.
Na koken pureren en er kleine stukjes bij voegen voor de bite.
rikie says
4 juni 2020 at 09:07kan je zeekralen n vriezen, moet je ze dan eers koken of juist niet
Dick says
19 mei 2019 at 21:40Zeekraal met gebakken kip en rijs een heerlijke maaltijd
Hennie says
3 maart 2019 at 21:34Zeekraal heerlijk door pasta,s , even de laatste 2min mee koken met de pasta. Een smaaksensatie
Lisa says
4 juli 2021 at 19:10Wat een goed idee zeg.
Peter says
2 juli 2018 at 20:11Heb vega-pastasalade met zeekraal gemaakt; pasta penne, snoeptomaten, midi komkommer, ui, stuk extra belegen kaas in blokjes, halve avocado, gekookte eieren, uitgebakken speckjes vd Vegetarische Slager, paprika, puntpaprika, mayo, peper, en dan flink wat geblancheerde zeekraal erdoor. Werkelijk vurrukkuluk.
Monika says
30 april 2020 at 14:17mmmm klinkt inderdaad verrukkelijk , wanneer kom je het voor me maken ? hahahaahah
Matty says
9 juni 2021 at 18:15Lijkt me erg lekker. Maarrrrrrrr zeekraal vind ik het lekkerste zo puur mogelijk. Uitje bakken, en als dit begint te kleuren de zeekraal erbij tot ze warm is. Smakelijk.
Jeanne says
28 december 2017 at 17:58Heerlijk rauw op een vers broodje dun besmeert met mayonaise en peterselie.
Nessi says
27 december 2017 at 23:43Ik maak er een salade van. Kort blancheren en daarna met koid water spoelen en dan olijfolie, citroensap en knoflook persen… roeren… en je hebt een heerlijke salade… 🙂
Albert says
11 oktober 2017 at 19:49Ik zoek het zelf weet de plekjes altijd fers heerlijk
L. says
25 augustus 2017 at 12:56Zeekraal en venkel is een supercombinatie!
Angelien Kelleners says
7 augustus 2017 at 19:05Wij hebben het afgelopen zaterdag gegeten. gewoon met knoflookboter met een gesnipperd uitje en gesnipperde knoflookteen en dan de geblancheerde zeekraal erdoor! MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
Chris says
26 mei 2019 at 12:44Hermite Gin gemaakt met oosterschelde water. Tonic met zout erbij van Finley. Ijsblokjes en als finishing touch wat zeekraal in het glas. Een echt beleving van de ZEE!
McPeet says
7 juli 2017 at 08:11Zeekraal met watermeloen. Een hele verrassende en frisse zomersalade. En met wat zachte geitenkaas erbij is het helemaal smullen.
RIen van Hekken says
17 juni 2017 at 11:12Heel lekker met hardgekookte eieren en botersaus, uiteraard in combination met nieuwe
Aardappelen, even oud zeeuws recept.
Nina says
12 juni 2017 at 12:51Ik heb een potje zeekraal besteld bij Intratuin voor in een mooie pot op mijn paviljoentafel.
Water geven op het schoteltje, met een snufje zout erbij. Zo blijft de licht zilte
smaak behouden, lees ik op het bijgevoegde kaartje.
Smaakt heerlijk!!
Jennifer says
9 juni 2017 at 18:36Lekker roerbakken met tomaten in blokjes, uitje klein gesneden, wat knoflook en citroensap heerlijk met rijst en vis
Nan Nooy says
13 juni 2017 at 13:50dat lijkt me wel lekker bij gebakken vis. Ga ik doen.
Raymond herfkens says
9 juni 2017 at 17:32Bakken met asperge. Heerlijk bij vis. Asperge schillen, in stukken snijden en stoven in een gietijzeren pan met deksel.
Rita says
22 mei 2017 at 20:53Ook nog een mogelijkheid, knoflook kort fruiten in olijfolie en mengen met de zeekraal.
Server met stukjes ontvelde tomaat en sprenkel nog wat olijfolie over de groente.
In Turkije een zeer populair voorgerecht.
Heerlijk met stokbrood!
Conny says
27 maart 2018 at 13:24Rauw?
Cseh Anna says
11 mei 2017 at 09:21Köszönöm.
liesbeth says
8 mei 2017 at 20:13Ik heb deze groente vanavond gewoon rauw gegeten in combinatie met garnalen. Het enige wat ik toegevoegd heb is wat mayonaise. Eenvoudig, maar een absolute aanrader.
Annemiek van de Pol says
26 april 2017 at 14:32Dank, het is fijn zo’n duidelijke uitleg te krijgen over een ongewone groente.
H. Straatman says
3 maart 2017 at 17:02Een mooie compacte uitleg wat te doen en niet te doen met zeekraal.
Behalve de bereidingswijze (meerdere varianten!) was ik ook op zoek naar houdbaarheid en de mogelijkheid tot invriezen.
Het staat er allemaal in.
Fijn.
D.A.Akkerman says
28 oktober 2016 at 11:46Een zeer duidelijk verhaal over de zeekraal!
Succes verder en tot ziens van D.A.Akkerman.
Carmen says
11 september 2020 at 17:50Zeekraalpasta gekocht, deze gekookt op t einde verse zeekraal laten meekoken. Een doosje tonij. In eigen nat bijgevoegd. Was lekker en eenvoudig om te maken in de camper. Fijne groenten met veel mogelijkheden.