Venkel of knolvenkel is een heerlijke, frisse groente met een lichte smaak van anijs. Het is erg gezond, maar staat vooral bekend om de goede werking bij maagklachten. Van het loof kun je een heerlijke garnering maken bij salades en venkelzaad wordt geroosterd en als smaakmaker bij bepaalde gerechten gebruikt, of gebruikt om thee van te trekken.
Dit artikel zal echter focussen op de venkelknol. We behandelen venkel in drie punten:
1. Schoonmaken en snijden
Venkel kun je meestal kopen als een knol waar het loof grotendeels vanaf is gesnoeid, zoals in de afbeelding hierboven. Het schoonmaken is een kwestie van vier stappen. Snijd eerst de groene stelen, eventuele bruine delen en een reepje van de onderkant af. Het fijne groen kun je terzijde houden als garnering. Spoel dan de venkelknol af en snijd deze doormidden. Je krijgt dan te zien dat de knol eigenlijk uit schillen of rokken bestaat, net als een ui. Zie ook de afbeelding verderop in dit artikel bij punt 2.5.
Verwijder vervolgens het harde gedeelte aan de onderkant van de knol met een schuine snede. Ten slotte kun je de venkelknol overdwars in plakken, reepjes of blokjes snijden, afhankelijk van de verdere bereiding.
2. Bereiden: hoe moet je venkel klaarmaken?
Je kunt deze groente koken, (roer)bakken, stomen, stoven, in de oven bereiden, er soep van trekken of zelfs rauw in salades verwerken. Hieronder bespreken we elke bereidingswijze apart.
2.1 Venkel koken
Gekookte venkel kun je uitstekend verder verwerken tot gegratineerde venkel (zie punt 5) of zo opdienen met bijvoorbeeld kaassaus. Snijd de schoongemaakte knol in stukken van 2-3 centimeter breed en doe ze in een pan met water en zout. De venkel moet net onderstaan. Houd voor lekkere beetgare venkel een kooktijd van 14-20 minuten aan. Je kunt testen of de groente gaar is door er met een vork in te prikken. Als dat zonder al te veel moeite kan, is het klaar. Zo bereide venkel is heerlijk bij gerechten met vis zoals kabeljauw en schaal- en schelpdieren.
2.2 Bakken, roerbakken of wokken
Gebakken venkel heeft veel minder kooktijd nodig dan gekookte venkel. Snijd de venkelknol na het schoonmaken in kleine blokjes en bak, roerbak of wok deze op hoog vuur in een beetje olijfolie of boter. Draai na vijf minuten het vuur laag en blus af met wat witte wijn of bouillon. Laat dit op laag vuur nog enkele minuten sudderen tot het vocht verdampt is en de groente beetgaar is.
2.3 Stomen
Bij gestoomde venkel komt de anijssmaak mooi naar boven. Snijd de schoongemaakte groente in grote plakken en laat deze 20-25 minuten stomen tot de venkel glazig en beetgaar is. Heerlijk met wat aardappelpuree en witvis.
2.4 Stoven
Het stoven van venkel is een mooie manier om de zoete tonen naar boven te brengen. Snijd een hele venkelknol in twee of vier stukken en bak deze mooi bruin op hoog vuur met een flinke klont boter. Dit zou een minuutje of 5 moeten kosten. Eventueel kun je ook een grof gesnipperde rode ui meebakken. Blus dan af met een flinke scheut witte wijn en draai het vuur laag. Voeg peper en zout toe en zet de deksel op de pan. Laat het geheel nog 25-30 minuten stoven totdat de gestoofde venkel mooi gekaramelliseerd is en gaar. Dat kun je testen door er met een vork in te prikken. Je zou dat moeten kunnen doen zonder veel kracht te zetten. Deze gestoofde venkel is heerlijk naast een moot gebakken zalm. Ook een aanrader is venkel met mosselen stoven. Daarvoor moet de venkel wel in kleine stukken worden gesneden. Bak de venkel kort aan en doe mosselen met bouillon of witte wijn in een pan met deksel. Het gerecht is klaar als de mosselen zich openen. Maak af met peper, zout en citroensap naar smaak.
2.5 Venkel bereiden in de oven
Venkel uit de oven is met vele recepten denkbaar. Het eenvoudigste is gegratineerde venkel:
- Recept 1: gegratineerde venkel. Kook in stukken gesneden venkel 5 tot 8 minuten, doe het in een ingevette ovenschaal en bestrooi met kaas. Schuif deze in een voorverwarmde oven op 180 graden en laat het 10-15 minuten staan totdat het laagje kaas mooi goudbruin is.
Of combineer gesneden zalm met venkel tot een ovenschotel. Bereid deze op precies dezelfde manier. Dit gaat ook uitstekend met kabeljauw, koolvis of een andere witvis.
- Recept 2: ovenschotel van venkel met vis. Snijd de vis in kleine reepjes en meng deze goed door de kort gekookte venkel voordat je het geheel met kaas bestrooit en in de oven schuift. Dit vormt een heerlijk zomers gerecht met wat stokbrood en geroosterde tomaat erbij.
2.6 Soep van venkel bereiden
Deze groente laat zich goed lenen voor lichte, frisse soepen, bijvoorbeeld één met prei of lente-ui en knoflook, zoals in het recept hieronder.
- Recept 3: venkelsoep met prei. Bak een in stukjes gesneden prei aan met een gesneden venkelknol en twee geplette teentjes knoflook. Laat ze 10 minuten garen op middelhoog vuur met wat olijfolie. Voeg 1 liter water en twee bouillonblokjes toe en laat de soep nog een kwartiertje koken. Pureer daarna de venkelsoep met een staafmixer, haal deze door een zeef en breng de soep opnieuw aan de kook. Afkruiden met wat citroensap, peper en eventueel nog wat zout.
2.7 Rauwe venkel in salades verwerken
Rauwe venkel kun je prima zo eten. Snijd de groente fijn en combineer tot een frisse salade met stukjes niet al te zoete appel en mandarijn en een dressing van mosterd, olijfolie, citroensap en zwarte peper. Ook lekker met stukjes walnoot, geroosterde pijnboompitten en dergelijke. De stukjes groen loof die je bij het schoonmaken van de knol afhaalt kun je gebruiken als garnering. Als je het iets zoeter wilt kun je nog een lepeltje honing of een klein scheutje pastis toevoegen. Daarmee versterk je ook meteen de heerlijke anijssmaak.
3. Tips en suggesties
- Een normale portiegrootte is 250 tot 300 gram per persoon. Reken voor salades ongeveer de helft.
- Venkel bewaren kan 4 tot 7 dagen in de groentelade van de koelkast. Bedek de venkelknol met wat vershoudfolie. Ook kun je venkel invriezen. Blancheer dan eerst de venkel 2 minuten. Na het invriezen is de venkel 3 tot 6 maanden te bewaren.
- Je kunt venkelbladeren goed gebruiken om iets in op te dienen. Je hoeft ze dan niet eens te koken.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Linda says
11 april 2020 at 10:33Super handig deze pagina. Had van een vriendin heel veel venkel gekregen, wil er dus mee koken maar ook bewaren. Dus 1 deel gaan we gebruiken voor gegratineerde venkel, alleen vervang ik de kaas met violife vegan smelt kaas en ga ik ze als hapjes neerzetten. De rest even dus de kook er over en invriezen.
Dank je wel voor deze praktische pagina!
Madelon says
26 april 2019 at 21:45Wat een boel praktische suggesties. Ik heb nooit aan deze groente durven beginnen. Maar nu ga ik iets maken om te eten bij gebakken zeeduivel met ham spaghetti. En daar kan venkel met een witte saus heel hoed bij.
Nan van den Berg says
17 maart 2018 at 10:36hallo
interessante recepten,maar is er een lactosevrije manier om te gratineren?
groetjes: Nan
Natasja says
21 maart 2018 at 14:53Je kan bechamelsaus maken met lactosevrije melk en zelf bereide roux met Bijvoorbeeld solo of vloeibare bakken en braden van alpro soja.
ZOÊ says
1 februari 2018 at 12:59HEEL GOEDE TIPS DANK U DAARVOR
Jenny Zand Scholten says
22 maart 2017 at 14:40Past Venkel in een Montignac dieet?
viktor says
5 mei 2019 at 20:00Je moet gewoon lekker en vooral gezond ( veel groente en fruit) en heel afwisselend eten. Doe ik al jaren. Daarnaast veel wandelen, of sporten zoals je wil…en niet te veel ‘sjnaaie’bij de tv..hele Montignac niet nodig. dacht dat die hype al lang voorbij was. In ieder is de gast er zelf behoorlijk van binnen gelopen.
Clasien Schreurs says
26 augustus 2020 at 12:43Natuurlijk kun je dit prima eten bij een Montignac dieet. Veel groenten, weinig vet gebruiken en weinig koolhydraten, dan val je lekker snel af. Daarbij veel bewegen zoals Viktor zegt! Succes!!
Ingrid Westerink says
5 november 2016 at 09:50Dank voor de duidelijk uitleg.
Kan je venkel van tevoren ook een halve dag van te voren snijden als je het ’s avonds pas gaat gebruiken of word het dan bruin?
Redactie says
5 november 2016 at 12:52Hoi Ingrid,
Graag gedaan! Ja, dat kan prima, althans qua smaak. Enige bruinverkleuring is namelijk wel te verwachten. Maar als dat niet erg is in de maaltijd, bijvoorbeeld als je de venkel verwerkt in een rijk gevulde (pasta)saus of in een ovenschotel, kun je het best van tevoren snijden.
Sprenkel er eventueel ook nog wat citroensap of azijn over, bedek het met wat folie en zet het weg in de koelkast om verkleuring zoveel mogelijk tegen te gaan. Eet smakelijk!
Aswin wilbrink says
12 oktober 2016 at 17:13Bedankt voor de duidelijke uitleg aswin wilbrink
Karolien says
10 februari 2016 at 13:34Fijne duidelijke en overzichtelijke informatie.
Prettig om in al de overdaad aan info over voeding deze site te vinden.