Taugé, of tjapar, door onze zuiderburen sojascheuten genoemd, zijn net gekiemde mungbonen. Hun frisse smaak en knapperige bite maken ze een populair ingrediënt in oosterse gerechten en bij salades. Bovendien is het erg gezond, aangezien het veel vitamine B en C bevat en rijk is aan mineralen, zoals koper, fosfor en ijzer.
In dit artikel bespreken we deze groente in drie punten:
- Bereiden: hoe kun je het beste taugé klaarmaken?
- Zelf taugé kweken, hoe doe je dat?
- Overige handige tips en leuke variaties.
1. Bereiden: hoe kun je het beste taugé klaarmaken?
Taugé is vaak slap als je het hebt gekocht. Het is dan verstandig om de taugé minstens een uur voor gebruik in ijskoud water te zetten. Zo vullen de stengeltjes zich geheel met water en kun je zelfs de meest slappe taugé nog flink oppeppen.
Spoel vervolgens de taugé goed af. Je kunt het nu direct rauw eten bij bijvoorbeeld salade, maar dat wordt niet aangeraden. Net als andere kiemgroenten kan taugé namelijk sporen van ziekmakende bacteriën zoals salmonella en E. coli (EHEC) bevatten. Het Voedingscentrum adviseert daarom de taugé eerst nog kort onder te dompelen in kokend water. Als je de taugé een minuutje blancheert is deze nog altijd knapperig, maar is de kans op ziekmakers veel kleiner.
Indien de taugé niet bestemd is voor rauwe consumptie kun je deze simpelweg op het laatst toevoegen aan de rest van de maaltijd. 1 tot 2 minuten meebakken, roerbakken, wokken of koken volstaat, en dan is de taugé nog heerlijk knapperig. Uitermate geschikt om zo nog wat extra bite te geven aan je Chinese soep, nasi of bami, een oosters omelet of een ander gerecht, zoals pad thai.
2. Zelf taugé kweken, hoe doe je dat?
Je kunt mungbonen in de meeste toko’s, betere groentehandels en zelfs tuincentra kopen. Let er wel op dat het hele mungbonen zijn, geen gespleten bonen. Reken erop dat je met 100 gram boontjes al snel een pond taugé kunt kweken. Zie ook de afbeelding hierboven, voor een voorbeeld van mungbonen (en één ontkiemd scheutje).
Je moet op vijf dagen tot een week rekenen. Wel eerst de boontjes in koud water, totdat de velletjes gebarsten zijn. Dat kan zo een halve dag duren. Ververs dan het water en doe de boontjes in een ondoorzichtig bakje of potje met deksel, zo dat de bodem nog minstens voor de helft vrij is. Zet de boontjes driekwart onder water en doe het deksel er los op, zodat er geen licht maar wel lucht bij de kiempjes kan. Zet het bakje op een plaats in de kamer waar het geen direct zonlicht vangt en zo mogelijk constant 20 tot 25 graden blijft. Vervang iedere dag één- of tweemaal het water, zodat er geen schimmel of bacteriegroei ontstaat.
Na 5 tot 7 dagen zijn de kiempjes goed en kun je de taugé eten. Let op dat je voor gebruik nog even goed spoelt, omdat er nog velletjes van de bonen tussen zullen zitten. Verwijder dan ook meteen lelijke of klein gebleven scheutjes.
3. Tips en variaties
- Taugé kun je bewaren in de groentelade van de koelkast, maximaal tot en met de uiterste houdbaarheidsdatum. Als de taugé bruin, slap of slijmerig/glibberig wordt kun je het maar beter weggooien.
- Daarnaast kun je taugé uitstekend invriezen. Eerst 1-2 minuten blancheren en daarna blijft het maandenlang goed in de vriezer. Wel is de taugé na het invriezen minder knapperig.
- Taugé is niet erg sterk van smaak, maar voor de fijnproever kun je het nootachtige mooi naar boven halen door taugé te combineren met verse gember.
- Bij vrijwel elke super is tegenwoordig taugé te koop, maar de kwaliteit laat vaak toch te wensen over. Stevige, dikke en goed verse taugé kun je dan ook beter zoeken op de markt of in de toko.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Josefien says
26 september 2021 at 15:38Het is erg vervelend dat in nederlandse restaurants/keukens de bruinachtige draden aan het eind van de tauge niet er afgehaald worden.
Wendy says
19 mei 2021 at 19:04Hoelang blijft taugé in de vriezer goed
Hans van Burik says
25 september 2017 at 12:54Indische mensen verwijderen de wortel voor consumptie……
Foodie says
8 november 2021 at 21:47De één doet het wel, de ander niet. Beide manieren zijn prima.
IJde says
20 oktober 2016 at 11:01Taugé is goed rauw in te vriezen. Als het weer gebruikt wordt dan niet ontdooien. Gewoon bevroren in de pan.
ria says
8 april 2018 at 12:16net als soepgroente invriezen,
Bevroren in de pan soep al kant en klaar 5 minuten doorkoken .
ria
Gm. Brands says
20 februari 2016 at 10:40Dank,
zeer nuttige informatie en op een prettige wijze en wordt op een prettige leerzame wijze uitgelegd.