Pad thai is één van de bekendste Thaise gerechten. Dat is niet voor niets, want het is een heerlijke gezonde schotel. Dit recept voor pad thai is niet lastig om te maken, ondanks de wat lange lijst van ingrediënten. Wel zul je er, inclusief de bereidingstijd, even mee bezig zijn. Als je de kip door tofu vervangt is het een vegetarische pad thai*, anders niet. Het aardige aan dit recept is dat het voor de smaak nauwelijks uitmaakt.
*Strikt genomen moet je dan ook de vissaus weglaten. Vervang deze door circa ½ el zout en 4 el water, of 4 el zoute sojasaus.
Ingrediënten
Voor vier personen
- 250 g (rijst)noedels
- 250 g stevige tofu (naturel) of 250 g kipfilet, in blokjes
- 2 eieren, losgeklopt
- 3 el plantaardige olie
- 3 flinke teentjes knoflook, gesnipperd
- 250 g taugé
- 2 el tamarindepasta (te vervangen door witte wijnazijn, 2 el)
- 4 el vissaus
- 3 el kristalsuiker
- 5 el ongezouten pinda’s
- Bosje bosui of lente-ui, schoongemaakt en gesneden (aanwijzingen)
- 1 citroen of limoen, in 4 partjes gesneden
- ½ flinke komkommer, in langwerpige, dunne reepjes gesneden
- Zwarte peper
Keukenbenodigdheden
- Wok of ruime hapjespan met antiaanbaklaag
Bereidingswijze van pad thai
Voorbereidingstijd: 30 minuten | bereidingstijd: 20 minuten
Voor deze pad thai heb je circa 30 minuten voorbereidingstijd nodig. Daarna is het een kwestie van alles op volgorde in de pan doen en ben je in 15-20 minuten bereidingstijd klaar. Let op: het bereiden is prima te doen voor één kok zonder hulp, maar gezien de lijst met verschillende ingrediënten is het wel aan te raden alles keurig klaar te zetten en het recept bij de hand te hebben als je gaat wokken!
Voorbereiden
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking; ze mogen nog een tikje ongaar zijn. Schud ze goed uit na het koken of meng er een klein drupje olie doorheen; het is niet handig als je later één grote knoedel hebt.
- Bak de pinda’s op middelhoog vuur zonder olie totdat ze bruin gekleurd zijn. Let op: het kan hard gaan, dus blijf er even naast staan. Laat ze afkoelen. Hak ze dan in grove stukken met een mes.
- Snijd de bosui, citroen, knoflook en komkommer. Houd deze achter de hand in aparte bakjes.
- Snijd de tofu of kipfilet in gelijkmatige blokjes.
- Meng de vissaus, kristalsuiker en tamarindepasta in een apart bakje. Het is niet erg als de suiker niet helemaal is opgelost. Proef het dan, want tamarindepasta en vissaus kunnen beide erg wisselend van smaak zijn. Er moet een mooie balans tussen zoet, zout (vissaus) en zuur (tamarinde) zijn. Voeg eventueel nog wat toe van één van de ingrediënten. Tip: de citroen zorgt later nog voor wat extra zuur.
- Klop de eieren los in nog een apart bakje.
Bereiden
Tip: zorg dat je alle bakjes van hierboven keurig klaar hebt staan en lees het recept nogmaals door voordat je alles in de pan gaat doen!
- Verhit de olie in de wok. Voeg de tofu of kip toe en bak deze enkele minuten op hoog vuur totdat ze bruin worden.
- Voeg de knoflook toe en bak dit ca. 30 seconden mee, totdat het begint te geuren.
- Doe de noedels in de pan en meng alles goed. Bak het enkele minuten mee.
- Voeg de taugé toe en meng deze door de noedels.
- Giet direct daarna het tamarinde-suiker-vissausmengsel toe en bak dit vijf minuten mee, totdat het is opgenomen.
- Schuif de noedels naar de zijkant van de wok en giet de eieren in de andere helft. Meng dit snel en bak het kort twee minuten mee. De pad thai moet op dit punt één vrij hecht geheel zijn, waarbij al het vocht is opgenomen en de noedels zacht zijn.
- Roer ten slotte de pinda’s en bosui door de pad thai. Bak nog één minuut mee. Maak het ten slotte af met wat vers gemalen zwarte peper.
- Dien het geheel op met de komkommer en de partjes citroen. Het is de bedoeling dat je die op het bord boven de pad thai uitknijpt (naar smaak uiteraard).
Tips en variaties
- Voor wat extra groente en een leuke kleurtoevoeging kun je een rode (punt)paprika door deze pad thai doen. Snijd deze dan in kleine reepjes en voeg ‘m samen met de taugé toe in stap 4
- De pinda’s kun je vervangen door eenzelfde hoeveelheid cashewnoten. Op dezelfde manier bereiden.
- Je kunt ook de bosui/lente-ui vervangen door Chinese bieslook, zoals in Thailand gebruikelijker is. Neem dan enkele stengeltjes en snijd deze in stukken van 3-5 centimeter lengte. Let op: dat heeft een meer uitgesproken, knoflookachtige smaak, dus niet teveel toevoegen.
- Als je het meer oorspronkelijk wilt is het daarnaast ook te overwegen deze pad thai met gedroogde garnalen te maken. Gebruik ca. 3 el en voeg de garnalen samen met de knoflook toe in stap 2.
- Uiteraard is een likje sambal ook uitstekend te combineren met deze pad thai. Voeg deze pas helemaal op het einde toe, of op het bord. Of snijd een pittig rood pepertje in kleine stukjes en voeg deze toe samen met de pinda’s en bosui. Zorg dat het goed door de pad thai wordt gemengd om verrassingen te voorkomen.
- Pad thai gaat ook uitstekend samen met pindasaus.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Geef een reactie