Bosui is een heerlijk knapperige, milde uiensoort. In dit artikel bespreken we de toepassingen van deze groente in de keuken. Dat doen we in vier punten:
- Inleiding: wat is bosui voor groente?
- Schoonmaken en snijden
- Bereiden en recepten
- Overige handige tips en leuke variaties.
1. Inleiding: wat is bosui voor groente?
Een bosui is een jonge, nog onvolgroeide soort ui. De bol is nog amper ontwikkeld, en deze soort wordt dan ook gegeten om de stengel en de bladeren. De smaak is mild, zacht en subtiel, en komt dichter bij de smaak van prei dan van ui.
Bosuien worden nog wel eens verward met de lente-ui. Dat is begrijpelijk, daar een lente-ui simpelweg een vroeg geoogste bosui is. Het verschil is echter duidelijk: wel, of geen bolletje. De lente-ui is in de keuken overigens goed vergelijkbaar met de bosui.
Bosui is niet enkel aan te raden voor de smaak, maar het zit ook boordevol vitamines en mineralen. Vooral het groene gedeelte bevat diverse antioxidanten. Daarnaast is het een goede bron van vitamine K en bevat het veel vitamine B. Ten slotte is deze groente ook rijk aan voedingsvezels.
2. Snijden en schoonmaken
Van een bosui kun je vrijwel elk deel eten. Het snijden is dan ook redelijk rechttoe-rechtaan. Verwijder eerst eventuele lelijke, bruin of geel verkleurde buitenste bladeren (die kun je er gewoon vanaf de bovenkant af trekken). Snijd dan het kontje en het topje van de bovenste bladeren eraf; een centimeter is vaak al ruim voldoende.Hierna kun je de bosui snijden zoals je wilt. Het meest gebruikelijke is ringetjes. Begin dan onderaan met kleine dunne ringetjes en snijd het groene gedeelte wat groter.
Ten slotte kun je de groente dan schoonmaken. Gooi de ringetjes in een vergiet of zeef en spoel ze kort af onder de kraan. Goed uitschudden en je bent klaar!
3. Klaarmaken: hoe moet je bosui bereiden?
Na het snijden en schoonmaken kun je de bosuitjes verder verwerken. Belangrijk om daarbij te weten is dat deze groente nauwelijks garing nodig heeft: vaak wordt het zelfs rauw gegeten. Dat is omdat de knapperige textuur snel verloren gaat. Bovendien heeft de fijne smaak nogal te lijden onder verhitting. Na maximaal enkele minuten is daar al veel van verdwenen. Als je de bosui liever wat minder knapperig hebt kun je ‘m dus beter heel fijn snijden dan lang stoven of bakken.
Enkele suggesties voor recepten met bosui:
- Rauw in ringetjes over een omelet
- Op het laatst toegevoegd in ringetjes in een roerbakschotel voor een knapperige toets
- Rauw in reepjes met een dipsaus (kruidenroomkaas, mayo met verse tuinkruiden) als borrelhap of snack
- Zacht gestoofde ringetjes in boter (enkele minuten) als bijgerecht bij bijvoorbeeld een visschotel. Zo ontwikkelt deze groente een heerlijke, milde uiensmaak
- Als onmisbaar ingrediënt in pad thai.
4. Tips en variaties
- Je hebt van bosui niet erg veel nodig: enkele stengeltjes volstaan al voor een maaltijd voor meerdere personen. Het wordt echter vaak per bos verkocht. Je kunt in vele recepten eigenlijk zonder bezwaar iets meer gebruiken dan staat voorgeschreven. De zachte, subtiele smaak zal niet direct iets gaan overheersen.
- Als je toch over hebt is dat geen probleem. Bosui bewaren gaat prima op een koele en donkere plek, in plastic met luchtgaatjes of gewoon zonder verpakking. Het blijft dan één tot twee weken goed.
- Als het warm is of je geen geschikte plaats hebt, kun je ook in de koelkast bosui bewaren. Zorg dat het niet te vochtig wordt bewaard. Zo blijft het enkele dagen goed.
- Invriezen is ook mogelijk, maar het is niet erg aan te bevelen. De kans is namelijk groot dat de mooie knapperige structuur niet zomaar een beetje wordt aangetast, maar dat de bosuitjes na het ontdooien slap en papperig worden. Wel behouden ze prima hun smaak na het invriezen. Snijd en was ze eerst grondig, droog ze goed af en vries ze dan direct in. Zo blijven ze enkele maanden goed. Niet laten ontdooien voor gebruik, maar direct verwerken in een gerecht. Na het invriezen zijn ze nog prima geschikt voor in warme gerechten en soepen, maar helaas niet meer als garnering of in salades.
- Bosui is prima vers verkrijgbaar en kost niet bijzonder veel, maar je kunt het ook prima zelf kweken. Let alleen op dat je ze op tijd oogst! Ook kun je dan voor de rode bosui kiezen. Die is wat betreft smaak eigenlijk vrijwel hetzelfde als de gewone groene soort, maar zorgt voor een extra decoratief element op het bord door de rode bol en stengelaanzet.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
J E Samuels says
27 januari 2022 at 17:38ik bewaar lente ui in een pot met zand bij gebruik zit er in de stengel vocht
kusje dit gewoon gebruiken of moet je de stengel open snijden en schoonmaken?
wie weet of heeft dit ook meegemaakt?
Tanja says
12 december 2021 at 19:57Ik vind Pad thai wel heel erg vies, heb je nog andere tips om meer bosuitjes te eten=
Sjouwke says
18 juni 2018 at 16:34Ik ben dol op lente-ui/bosui maar ben alleenstaand, ik heb dus zelfs nog minder nodig! Direct na aankoop zet ik ze daarom altijd in een glas water in de vensterbank van de keuken. Ik knip telkens af wat ik nodig ben (ook erg lekker bv op een broodje kaas of ei!). Wat je afknipt groeit dan binnen enkele dagen gewoon weer aan, en zo kan ik van elke stengel zo’n 3 a 4 keer eten! Als de kracht er wat uit is en stengels lelijk worden gooi ik ze weg en koop ik weer een nieuw bosje, zo eens per maand 😉
Zojuist echter wilde ik ze weggooien, en kreeg ik ze amper nog uit hun glas: de lente-uitjes zaten klem want ze hadden flinke uien ontwikkeld! Ze zijn dus spontaan bosui geworden, lol. Misschien door het warme zonnige weer van de afgelopen weken? Ik heb er eentje zojuist fijngesnipperd door een snacksalade gedaan van snoeptomaatjes, gekookt ei, 2 groene pepers, wat blokjes kaas en wat verse selderij uit de tuin. De rest mag nu lekker verder groeien in een ruime weckpot met vers water erin, en die gaan de komende dagen langzaamaan ook wel op 🙂
Maria says
3 november 2021 at 16:23Je kan ze ook in de grond zetten dan heb Je er het hele jaar door plezier van, wel regelmatig water geven ,als je er een nodig hebt gewoon weer afsnijden boven het witte gedeelte de wortels in de grond laten zitten
Mieke says
28 april 2018 at 16:33Hoeveel bosui heb je nodig, ipv 1 gewone ui?
susanne says
11 september 2017 at 19:10Als de bol doorgroeit en zo groot is als een gewone ui, kun je hem dan nog eten? bijvoorbeeld soep van maken?
Francisco says
28 juni 2016 at 16:27Kan je de groene delen van alle uien eten. bijvoorbeeld van de rode ui.?
Ik weet dat het wel kan bij de Lente uit ook wel bosui genoemd.
Redactie says
30 juni 2016 at 16:29Ja, dat kun je veilig proberen. De smaak is ongetwijfeld wat krachtiger dan van lente-ui of bosui, maar frisser dan die van een uienbol zelf. De textuur is echter een ander verhaal: uienstengels en -bladeren zijn een stuk dikker dan bij een jong bosuitje, dus misschien is het best hard en taai. Maar dat hebben we vooralsnog niet zelf uitgetest.
Het zou daarnaast prima kunnen dat ook de bloemstengel eetbaar is, net zoals bij knoflook (dat is o.a. in de Aziatische keuken een ingrediënt).