Groene delen van de aardappel bevatten een giftige stof: solanine. Dat kun je beter niet eten. Wat moet je doen met een groene aardappel?
Bij een aardappel met groene schil of met groene uitlopers verwijder je simpelweg de groene delen. Hoewel solanine niet wordt afgebroken door verhitting, kan het groen tijdens het koken wel (gedeeltelijk) verdwijnen. Haal de groene stukken er dus al voor het koken af, ook als je normaal gesproken de aardappel in de schil kookt. Als je de groene stukken verwijdert is de groene aardappel dus gewoon eetbaar. Snijd het groen er voor de zekerheid wel ruim vanaf.
Daarnaast kun je groene aardappels vaak voorkomen. Ze worden groen onder invloed van (zon)licht en warmte. Sla ze dus op een donkere, koele plaats op en bewaar ze niet te lang.
Olga says
6 januari 2022 at 17:41Bij Boer Geerd irene aardappels gekocht als je de aardappel schilt zijn ze groen je moet wel 1 cm er van af schillen wil je dat groen er van af krijgen kan dat kwaad
Willem says
24 april 2021 at 20:02Vandaag bij AH-XL Kerkrade lagen bij de biologische aardappelen zakken met vastkokende aardappelen, waarvan de schil bijna helemaal groen was.. De ietwat kruimige waren al zacht met uitlopers. We hebben ze maar niet gekocht vanwege het risico dat de groene teveel gif bevatten
Nel says
3 mei 2021 at 18:30Die ervaring heb ik ook net opgedaan
Had ze al wel gekocht maar lees dat ze ongezond zijn!
Pieter Dubbelman says
23 december 2020 at 21:49Piepers zijn voor mensen pas schadelijk als je circa 8 kilo per dag eet moet de eerste nog tegen komen die dat doet
Rrrr says
30 november 2020 at 17:39Groen is niks mee. Je eet toch ook sla, tomaten e.d.?
Bert says
28 oktober 2021 at 16:30U hebt er echt geen verstand van ,groene aardappelen zijn gewoon giftig,of je moet ze heel dik schillen en lang koken
Jessica de smet says
21 januari 2020 at 11:52Ik heb gisteren ze geschilt en gekookt de aardappelen en had ze in frigo en doosje gedaan en vandaag kijk ik er naar om nu op te eten grijs en groen hoe kan da ? Voor ik ze Schilde heb ik gekeken en alles weg gesneden . Ga ik nu ziek zijn van dat op te eten ?
Hannie says
8 juli 2020 at 21:59De geschilde aardappels altijd wegzetten in water (anders worden ze idd grijs) en liefst in de koeling bewaren.
Sjaan says
9 mei 2019 at 12:17aan: je moeder zegt…..
slechte winkel waarin groene aardappelen worden verkocht.
je betaald voor goed spul en niet om de helft er af te schillen.
Louis says
21 juli 2019 at 10:55Het is je betaalt i.p.v. je betaald
B. van der Horn says
24 augustus 2018 at 22:03Vandaag 2 en een half kilo aardappelen gekocht voor 99 eurocent. In bijna alle zaken zitten groene aardappelen. Zoals u kunt weten zijn deze aardappelen niet goed en zou COOP dit NIET in de winkel willen hebben.
Ga voor gezondheid COOP dat is belangrijk. Haal de groene aardappelen uit de winkel.
\
Je moeder says
25 maart 2019 at 18:36Snij dat groene weg, en je hebt nog steeds aardappelen voor een topprijs. Zeurderige gezondheidfascist
Karsten says
15 januari 2018 at 20:17Alsjeblieft geen aardappelschillen voor de dieren, ook voor hun zijn deze schillen giftig en soms zelf dodelijk! Alleen varkens kunnen dit waarschijnlijk wel goed hebben, de meeste andere dieren niet!
Loes says
7 oktober 2017 at 11:54Laatst kocht ik nieuwe aardappels (maribel) bij de boer. Ze zien er puntgaaf uit, ook tijdens het schillen. Maar na het koken zijn veel aardappels groen.! Dit heb ik nog nooit meegemaakt, zijn deze dan ook giftig of kan ik ze gewoon eten?
Hannie says
8 juli 2020 at 22:00Aardappels te vroeg geoogst?
yoya says
26 mei 2017 at 19:18Het is misschien wel slim om alleen biologische aardappelen in de schil te koken.
Verder de groene plekken wegsnijden. In de “pitjes” (uitlopers) van de aardappel zit solanine (giftig voor de mens), kun je gewoon eruit halen met een scherp mes, of met het uiteinde van een dunschiller.
Aardappelloof is giftig hetzelfde als alle nachtschadeplanten, dus de uitlopers ook.
Gewoon je gezond verstand gebruiken, niks eten wat een normaal iemand ook niet eet… En je moet er wel heel veel van eten wil je echt vergiftigd worden :-), overdrijven is ook een kunst.
Max van de Kamp says
26 februari 2017 at 17:33Mijn vrouw (zij komt uit Finland) vindt dat je elke aardappel met een beetje groen, hoe klein ook, in zijn geheel moet weggooien. Hoewel ik het zelf voldoende zou vinden om het groene ruim weg te snijden, voldoe ik meestal aan haar eis. Maar nu schrok ze zich laatst wezenloos, toen ze hoorde dat ik aardappelen niet was voordat ik ze schil. Waarom? Omdat er ook kleine groene plekjes op de schil van de aardappelen kunnen zitten, zo klein dat je ze niet ziet voordat ze gewassen zijn, en zo dun dat ze bij het schillen worden verwijderd. Volgens haar moet je ook die aardappelen in hun geheel weggooien. En omdat ze nu hoorde dat ik dus regelmatig haar aardappelen heb geserveerd die misschien wel zo’n minuscuul groen plekje in de schil kunnen hebben gehad, vond ze dat ik haar aan het vergiftigen ben geweest.
In hoeverre is haar claim redelijk?
Idc says
3 april 2017 at 18:16Ze overdrijft een pak.
boudewijn smet says
23 mei 2017 at 06:23Dit is een beetje overdreven , heb nu ook groene aardappelen, ik schil ze , de schil voor de schapen , en de rest kook ik voor de kippen, zo gaat het niet verloren
Yani says
10 juni 2018 at 22:02Schil voor de schapen kun je beter niet doen, zoals eerder al vermeld zijn varkens de enige die dat kunnen verdragen. En dan nog kun je beter de schil van groene aardappels weggooien. Wat betreft de Finse vrouw, die overdrijft inderdaad heel erg. Je kunt best weg schillen en de piepers eten.