Sommige koks beweren dat zout water sneller kookt. Maar is dat ook zo? En wordt je eten dan ook sneller gaar? In dit artikel bespreken we deze vraag. Eerst zullen we de theorie kort doornemen, en daarna geven we je het antwoord.
Kookpuntsverhoging
Opgeloste stoffen in water zorgen voor een hoger kookpunt en een lager vriespunt. Daarom wordt er bijvoorbeeld ’s winters met zout gestrooid. Het smeltpunt van water met zout is tot wel 21 graden (!) Celsius lager dan van zuiver water. Water verandert dan pas in ijs bij min 21. Zo heb je pas bij echt Elfstedentochtweer last van gladheid.
Ook aan de andere kant van de schaal is dat zo, al is het effect in graden wat minder: maximaal ongeveer 9 graden Celsius.
Probleem is echter dat we het dan over een verzadigde zoutoplossing hebben. En er kan heel erg veel zout oplossen in water: in de buurt van het kookpunt ongeveer 400 gram per liter. Ter vergelijking: zeewater bevat 35 gram zout per liter. Aangezien de kookpuntsverhoging afhankelijk is van de concentratie zout, is dit effect in de praktijk verwaarloosbaar. Voor heel zout pastawater wordt nog wel eens 10 gram zout per liter aanbevolen. Dan kookt het water bij een temperatuur van enkele tienden van een graad meer dan 100 graden Celsius.
Andere factoren bij het koken van water
Afgezien van het kookpunt zouden er nog andere zaken kunnen meespelen. Allereerst neemt de warmtegeleiding van zout water af. Dat zou betekenen dat de warmteoverdracht van het water kleiner wordt, en het dus minder snel afneemt. Dat effect is echter bijzonder klein, praktisch verwaarloosbaar zelfs. Bovendien is het aannemelijk dat de pan van veel meer invloed is, want die is immers in direct contact met de warmtebron.
Daarnaast neemt de warmtecapaciteit af met de hoeveelheid zout. In andere woorden: er is minder energie voor nodig om het warm te krijgen. Dat is bovendien een tamelijk groot effect. Je zult daarom niet enkel water met veel zout eerder op 100 graden krijgen, maar ook eerder op het kookpunt (dat, zoals we in de paragraaf hierboven bespraken, boven de 100 graden zal liggen). Helaas geldt er echter hier ook weer dat het pas echt merkbaar zal zijn bij hoeveelheden zout die je in de keuken nooit zult gebruiken.
Een voorbeeld: zeewater (35 g zout per liter) heeft een warmtecapaciteit die ongeveer 5% lager is dan van puur water. Dat klinkt best aardig, maar zelfs met zulk bremzout water schiet dat niet erg op: een kwestie van maximaal enkele tientallen seconden.
Conclusie: kookt zout water sneller?
Er zijn twee manieren om deze vraag te beantwoorden:
- Kookt eten in water met zout sneller gaar? Nee. Hoewel er zout water wel een hoger kookpunt heeft, zal dit in de keuken niet of nauwelijks merkbaar zijn.
- Komt zout water sneller aan de kook? Nee. Hoewel het sneller warm wordt, heeft het ook een hoger kookpunt. Bovendien zijn beide effecten in de keuken praktisch niet merkbaar.
Dus helaas: zout water kookt niet sneller.
Hoe krijg je water dan wel sneller aan de kook?
Zout in je water doen helpt dus niet, maar er zijn enkele manieren die wel werken:
- Gebruik een pan die bij je pit past
- Doe een deksel op de pan
- Kook het water eerst voor in een waterkoker
- Gebruik niet meer water dan je nodig hebt
En hoe krijg je je eten sneller gaar?
Als je je eten sneller gaar wilt hebben werkt zout ook niet. Wel doen:
- Het eten kleiner snijden
- Snelkookpan gebruiken
Heb je nog meer tips? Laat het hieronder weten in de reacties!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
J. N. says
7 februari 2021 at 14:35Water eerst warm maken met kraan of waterkoker vraagt meer energie en is dus milieu-onvriendelijk. Beter is het het water goed te doseren, een bij de pit passende pan (of andersom) te kiezen en een goed passen deksel te gebruiken.
Geldt voor alle kokerij.
Om bijv aardappelen of (de meeste) groenten te komen is het goed om een stoommandje te gebruiken.
[De metalen versies – op pootjes – zijn inklapbaar als een bloem en daarom alleen al bizonder.]
Het water moet onder de bodem van het mandje blijven; de warmtebron tijdig worden verlaagd en de kooktijd redelijk precies gehandhaafd.
Het evt overblijvende kookwater kan nog in een soep.
Ad Poppink says
2 juni 2018 at 17:57Jullie geven een fout antwoord, het correcte antwoord is:
Komt zout water sneller aan de kook? JA, het zout heeft echter een dergelijk klein effect dat het in de keuken praktisch niet merkbaar is.
Feit is dat de drie effecten verhoging kookpunt, afname warmtecapaciteit en afname warmtegeleiding bi elkaar opgeteld water sneller laten koken, ook bij hoeveelheden zout die in de keuken gebruikt worden. Hoe klein dat effect ook moge zijn in de keuken.
Andy says
25 mei 2021 at 18:58Helemaal mee eens.
1 sec sneller gaar op 20 min is dus sneller gaar. En dat was de vraag.
Marc says
31 juli 2021 at 11:19Het antwoord is dus NEE.
Als het kookpunt verhoogd wordt, kookt het water niet eerder, maar dus later bij een hogere temperatuur.
Bij een lager kookpunt, bijvoorbeeld in de bergen door de lagere luchtdruk, kookt het water dus wel eerder bij een lagere temperatuur.
Ru says
8 juni 2016 at 13:42Maar, maar , maar hoe zit het dan met aardappels in de schil koken? Die worden door bescherming van die schil niet zout (denk ik).En lekkerder! Dan zijn grote hoeveelheden zout (400 mg/liter) in het kookwater nuttig. Ik doe het vanavond en kom er op terug
En….wanneer moet het zout er in?? maakt dat uit?
Redactie says
8 juni 2016 at 14:37Hoi Ru,
Leuke vraag! Je zou inderdaad verwachten dat de schil voorkomt dat de aardappels binnenin erg zout worden, maar of dat ook echt zo is…? In ieder geval: als je het experiment aandurft, horen we graag hoe het is bevallen!
Het ‘nut’ van 400 gram zout per liter water is trouwens nog altijd tamelijk betrekkelijk: de verzadigde zoutoplossing die je zo krijgt, kookt op circa 108,7 graden Celsius. Een snelkookpan werkt dan toch nog steeds beter.
Wat betreft het moment van toevoegen: om er het maximale uit te halen, moet je eerst het zout oplossen, het water aan de kook brengen, en dan pas de aardappelen erbij doen. Die volgorde is ook aan te raden omdat het zout waarschijnlijk niet 1-2-3 oplost, en dan heb je een veel geringere kookpuntsverhoging.
Andy says
25 mei 2021 at 19:00De truc met de snelkookpan werkt beter. Maar zout water in de snelkookpan moet nog beter werken.
jochem says
20 januari 2016 at 17:08he bedankt ik had dit nodig voor scheikunde groet jochem
paul van gelder says
4 januari 2016 at 18:22slimme site!
janneke says
18 januari 2015 at 17:22Met warm water uit de kraan beginnen helpt ook!