Het is verleidelijk om in één keer zo veel mogelijk boodschappen te doen. En als je eten over hebt, wil je dat ook niet direct weggooien. Maar hoe kun je het dan het beste opbergen?
In dit artikel geven we een kort overzicht per soort voedsel. De indeling is gemaakt op het aantal dagen, weken of zelfs maanden dat een bepaalde soort voedsel kan worden bewaard; om het overzichtelijk te houden eerst een overzicht.
Hoe lang kan dit voedsel bewaard worden (mits goed opgeborgen)?
1 dag of korter: Filet americain; gebak en taarten, met of zonder slagroom (m.u.v. appelgebak en vlaai, die kunnen 3 dagen bewaard worden); gehakt, hamburgers, tartaar, slavink en andere soorten gemalen vlees; gesneden groenten; huzarensalade en eiersalade; voorgegaarde aardappelkrieltjes, -plakjes en -schijfjes; vis
2 dagen: fricandeau, rosbief; kant-en-klaarmaaltijden, restjes van warme maaltijden en soep; rundvlees, varkensvlees en kip; restjes vlees, vis of groenten uit blik of pot; sla, andijvie, spinazie en andere bladgroenten
3 dagen: appelgebak en vlaai (zonder slagroom, dat kan slechts 1 dag); geraspte kaas en plakken kaas; melk, chocolademelk, vla en slagroom; sperziebonen, wortelen en broccoli (3-5 dagen); vruchtensap (3-4 dagen)
4 dagen: karnemelk, (drink)yoghurt en kwark; ham, kipfilet, leverkaas, boterhamworst; zachte kaas zoals brie en camembert
7 dagen: cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees; jonge en jongbelegen kaas en smeerkaas; restjes vruchten uit blik of pot; witlof, bloemkool
2 weken: belegen of oude kaas
4 weken: margarine en halvarine; zilveruitjes, augurken, olijven
Langer dan een maand: eieren (5-6 weken); mayonaise, fritessaus, cocktailsaus, knoflooksaus (3 maanden); tomatenketchup, curry, barbecuesaus (9 maanden)
1 dag of korter
- Filet americain: dit moet op de dag van aankoop worden geconsumeerd.
- Gebak en taarten, met of zonder slagroom (m.u.v. appelgebak en vlaai, die kunnen 3 dagen bewaard worden): deze niet langer dan één dag bewaren. Je kunt ze dan het beste in het midden van de koelkast zetten.
- Gehakt, hamburgers, tartaar, slavink en andere soorten gemalen vlees: dit niet langer dan één dag, goed afgedekt, in de koelkast bewaren.
- Gesneden groenten: niet meer dan één dag, goed afgedekt in de groentela.
- Huzarensalade en eiersalade: hetzelfde als gesneden groenten.
- Voorgegaarde aardappelkrieltjes, -plakjes en –schijfjes: als de verpakking open is geweest geldt hiervoor: maximaal één dag, in de groentela.
- Vis: verse vis en schelpdieren maximaal één dag in de koelkast. Gerookte of gebakken vis kan twee dagen worden bewaard.
2 dagen
- Fricandeau, rosbief: mits goed afgedekt kan dit twee dagen in de koelkast bewaard worden.
- Kant-en-klaarmaaltijden, restjes van warme maaltijden en soep: maximaal twee dagen, mits goed afgedekt, midden in de koelkast. Zorg dat ze snel afkoelen (eventueel even in een bakje koud water zetten); ze moeten binnen een uur in de koelkast worden geplaatst.
- Rundvlees, varkensvlees en kip: indien deze vers zijn mogen ze maximaal twee dagen onder in de koelkast worden bewaard. Gebakken en gebraden vlees kan 3 tot 4 dagen worden bewaard.
- Restjes vlees, vis of groenten uit blik of pot: de pot of het blik goed met vershoudfolie afdekken en onder in de koelkast plaatsen, dan blijft dit voedsel tot twee dagen goed.
- Sla, andijvie, spinazie en andere bladgroenten: in de groentela bewaren, en het liefste in een papieren zak. Enige ventilatie moet mogelijk zijn, anders verslijmt de groente.
3 dagen
- Appelgebak en vlaai (zonder slagroom, dat kan slechts 1 dag): midden in de koelkast kan dit tot 3 dagen worden bewaard.
- Geraspte kaas en plakken kaas: goed afgedekt en in de groentela blijft dit 3 dagen goed. Wel kan vooral geraspte oude kaas soms langer worden bewaard; ruik er dan goed aan!
- Melk, chocolademelk, vla en slagroom: dit blijft meestal drie dagen goed in de koelkast na opening.
- Sperziebonen, wortelen en broccoli: in de groentela blijven deze 3-5 dagen goed.
- Vruchtensap: kan midden in de koelkast 3 tot 4 dagen blijven bewaard na opening.
4 dagen
- Karnemelk, (drink)yoghurt en kwark: deze kunnen na de opening minstens vier dagen bewaard blijven in de koelkast.
- Ham, kipfilet, leverkaas, boterhamworst: zorg voor een bewaarbakje zodat deze niet uitdrogen. In de koudste plek van de koelkast (bijvoorbeeld de groentela) zijn deze geopend vier dagen houdbaar.
- Zachte kaas, zoals brie en camembert: in de koelkast een dag of vier houdbaar. Zodra er schimmel opstaat zijn deze in elk geval niet meer geschikt voor consumptie.
7 dagen
- Cervelaatworst, bacon, ontbijtspek, rookvlees: zorg voor een bewaarbakje zodat deze niet uitdrogen. In de koudste plek van de koelkast (bijvoorbeeld de groentela) zijn deze geopend vier dagen houdbaar.
- Jonge en jongbelegen kaas en smeerkaas: tot een week houdbaar in de koelkast. Een bewaarbakje is aan te raden omdat ze anders uitdrogen.
- Restjes vruchten uit blik of pot: goed afgesloten tot een week houdbaar in de koelkast.
- Witlof, bloemkool: deze kunnen in de groentela van de koelkast 7-10 dagen bewaard worden. Eerder consumeren is wel aan te raden, want de groente wordt na verloop van tijd zonder te bederven wel slap.
2 weken
- Belegen of oude kaas kan in de koelkast, het liefst in een bewaarbakje, tot twee weken bewaard blijven. Schimmelplekjes op harde kazen kunnen geen kwaad; deze kun je er gewoon uitsnijden.
4 weken
- Margarine en halvarine: geopend 2-4 weken in de koelkast. Roomboter blijft overigens 1-2 weken goed.
- Zilveruitjes, augurken, olijven: vier weken in een afgesloten pot in de koelkast.
Langer dan een maand
- Eieren: 5-6 weken in de koelkast.
- Mayonaise, fritessaus, cocktailsaus, knoflooksaus: deze blijven in de koelkast tot 3 maanden goed.
- Tomatenketchup, curry, barbecuesaus: tot 9 maanden na opening kun je deze in de koelkast bewaren.
Houdbaarheidsdatum
Let op! De houdbaarheidsdatum op verpakkingen geldt alleen indien deze gesloten is. Anders gelden de adviezen hierboven. ‘Te gebruiken tot’ is de uiterste datum dat je producten, met name verse, mag eten, mits je ze hebt bewaard zoals aangegeven op de verpakking. ‘Ten minste houdbaar tot’ is geen uiterste houdbaarheidsdatum, maar meer een garantie dat het voedsel in ieder geval tot die datum goed is. Deze staat bijvoorbeeld ook op producten zoals suiker, dat echter in de praktijk oneindig lang houdbaar is (het kan niet bederven). Gebruik dus je gezond verstand en gooi niet onnodig eten weg!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Geef een reactie