Zwarte bonen zijn een heerlijk en gezond ingrediënt in vele Mexicaanse gerechten. Ook in de Braziliaanse keuken worden ze vaak gebruikt. Zo zijn ze het belangrijkste vegetarische onderdeel van de nationale bonenschotel, feijoada. Maar ook in Nederland worden ze regelmatig gebruikt, bijvoorbeeld in rijke bonenschotels.
In dit artikel behandelen we deze boontjes in drie punten:
1. Zwarte bonen kopen
Zwarte bonen worden op twee manieren verkocht:
- Gedroogde zwarte bonen. Het meest algemeen en ook vaak het goedkoopst. Deze bonen moet je echter wel weken voordat je ze kunt koken (zie onder).
- Zwarte bonen in blik. Deze bonen zitten meestal in het bonennat, en zijn direct te gebruiken in de keuken. Handig voor in de salade, want daar kunnen ze direct in.
Beide soorten zijn verkrijgbaar in de toko of reformwinkel en in de meeste grotere supermarkten. Ook op de markt zijn ze vaak te koop.
Deze Mexicaanse zwarte bonen moeten overigens niet verward worden met Aziatische zwarte bonen, oftewel “tau-sie”. Dit zijn eigenlijk gefermenteerde zwarte sojabonen in pekel.
2. Zwarte bonen koken
Zoals gezegd kun je zwarte bonen in blik direct gebruiken; deze hoeven ook niet eerst gekookt te worden. Bij gedroogde zwarte bonen is dat echter wel anders. Om te beginnen moeten deze geweekt worden. Spoel ze hiertoe af en week ze in een pan met ruim water zonder zout. Houd hiervoor ongeveer 4-5 keer zoveel water als bonen aan (2 liter bij 400 gram bonen). Het weken moet ten minste 8 uur lang zijn.
Spoel daarna de bonen nogmaals af en ververs het water. Doe ditmaal wat minder water, tot ongeveer twee vingers boven de bonen is voldoende. Doe een deksel op de pan en breng het water zonder zout aan de kook; dit voeg je pas na een uur toe. Zo worden de velletjes van de bonen minder taai. In totaal zijn de bonen na een kooktijd van 75 tot 90 minuten gaar. Dit kun je testen door er één te proeven. Hierna kun je ze afgieten en verder verwerken of opdienen.
3. Tips en variaties
- Portiegrootte: 100 tot 125 gram zwarte bonen per persoon indien deze het belangrijkste ingrediënt vormen, anders naar smaak.
- Gedroogde zwarte bonen zijn, mits luchtdicht afgesloten, minstens een jaar houdbaar; bonen uit blik vaak zelfs nog langer.
- Verwerk eens zwarte bonen in een gevulde soep of maaltijdsalade. Zonder kruiden zijn ze niet erg sterk van smaak en dus gemakkelijk ergens aan toe te voegen. Ook koud zijn ze lekker, en bovendien goedkoop en zeer gezond: zwarte bonen zitten boordevol antioxidanten!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Gerard says
1 oktober 2018 at 09:50Portie grootte, is dit gedroogd of gekookt?
Paula says
5 mei 2018 at 17:14Wat bedoelt marc Vancamelbeke met look?? Bvd, groet Paula.
Linda says
6 september 2018 at 16:35In België noemen ze knoflook “look”.
marc Vancamelbeke says
22 september 2017 at 17:39Ik woon al jaren in Brazilië en mijn vrouw bereidt zwarte bonen op de volgende eenvoudige manier .
500 gr zwarte bonen , in ruim water koken in een drukpan tot ze zacht zijn.
in een pannetje , wat olie, zout en gesnipperde look fruiten en toevoegen aan de bonen, samen met een laurier blad.
de bonen verder laten koken op een zacht vuurtje, ( het drukpan deksel er niet meer op )
laten gaar stoven tot het water verdikt door het zetmeel van de bonen.
Klaar.
geen uien bijdoen want dan verzuren de bonen heel vlug.
simone says
2 augustus 2017 at 14:28Waarom geven ze zoveel zwart af bij het koken, ze lijken wel bruin daarna?
Stefan says
23 oktober 2016 at 00:26Zijn de zwarte bonen die je bij Ekoplaza kunt halen dezelfde als die oorspronkelijk uit Zuid Amerika? Oftewel, zijn dit zwarte nierbonen/schildpadbonen of is dit een Aziatische variant? Van alle biomerken lijken de zwarte bonen namelijk uit China te komen en ik zoek juist specifiek de zwarte nierboon…
Gaby says
16 december 2016 at 15:22Ik heb aan het aan de leverancier gevraagd (Udea) en die zij verkopen komen inderdaad uit China. Misschien kun je zelf contact opnemen om te vragen of zij die ook op de markt brengen?
Liesje says
4 maart 2016 at 22:52Er blijft bij het afspoelen blauwzwart water van mijn zwarte boontjes afkomen.
Hoort dat. Ik heb ze van de markt
wilma says
27 februari 2016 at 21:02Hallo,
een vraagje..
Als je gedroogde zwarte bonen geweekt en gekookt heb, hoelang kan je ze dan bewaren?
Karel says
26 augustus 2017 at 17:49Vries ze gekookt in porties in. Maanden houdbaar in diepvries -18
Jan Joost Ooms says
16 februari 2016 at 18:08Commentaar op nr 3 “Tips en Variaties”.
100-120 gram gedroogde (zwarte) bonen per persoon is echt veel te veel. 80 gram gram per persoon gedroogde bonen is voldoende. Misschien dat de 100-120 g op blikbonen slaat.
Ine van Veenendaal says
22 oktober 2015 at 10:36Hallo, ik heb ronde zwarte Spaanse bonen gekocht. Zijn die hetzelfde als de Mexicaanse of is dit een domme vraag?
Redactie says
22 oktober 2015 at 15:27Beste Ine,
Ten eerste: domme vragen bestaan niet. Het is een cliché, maar daarom nog niet minder waar…
Ten tweede: dit is een vrij algemene verwarring. Maar inderdaad: Spaanse en Mexicaanse bonen zijn hetzelfde.
geraldine overgaag says
29 mei 2015 at 14:17gedroogde bonen zijn veel langer dan 12 maanden houdbaar. Zelfs hele oude bonen kunnen nog zonder problemen gegeten worden. Hoezo 12 maanden maar???
Redactie says
29 mei 2015 at 15:27Hoi Geraldine,
Het wil nog wel eens gebeuren dat bonen (per ongeluk) toch niet zo goed worden bewaard als de bedoeling was, bijvoorbeeld omdat de verpakking niet goed afgesloten is. Vandaar dat we in het artikel schrijven: “minstens” een jaar – en niet zonder voorbehoud aangeven dat ze onbederfelijk zijn. Na zo’n lange bewaartijd kun je ze namelijk toch het beste altijd even controleren voordat je ze gebruikt.