De tomatenplant is plantkundig gezien een nachtschadeachtige. Dit plantengeslacht telt diverse (zeer) giftige planten, maar ook allerlei eetbare groente- en fruitsoorten. Het blijft echter altijd opletten. Zo zijn bijvoorbeeld alle delen van een aardappelplant, eveneens een nachtschadeachtige, giftig. En een groene aardappel is net zo giftig. Van een tomaat kun je de plant trouwens ook beter niet eten. Hoe zit dat dan met een onrijpe groene tomaat? Kun je die veilig eten?
Natuurlijke afweer
Een tomatenplant bevat twee giftige stoffen, die fungeren als een natuurlijk afweermechanisme tegen insecten en andere belagers. Dat zijn tomatine en solanine, twee nauw verwante glycoalkaloïden. Tomatine komt enkel voor in onrijpe tomaten, solanine in de gehele plant. Vooral solanine is behoorlijk giftig. Het is ook de voornaamste gifstof in andere nachtschadeachtigen, waaronder de aardappel.
Een groene tomaat bevat dus kleine concentraties van zowel tomatine als solanine. Bij het rijpen verdwijnen die. Dat heeft een goede reden: de tomatenplant is namelijk voor de verspreiding van zijn zaden afhankelijk van dieren die de vruchten eten. Maar omdat de onrijpe tomaat ook onrijpe en dus onontkiembare zaden bevat, is het voor de plant pas als ze rijp zijn nuttig dat de tomaten worden gegeten.
Wel of niet giftig voor mensen?
Hoewel er kleinere hoeveelheden giftige stoffen in een groene tomaat zitten dan in een groene aardappel, beveelt onder andere het Voedingscentrum toch aan om het zekere voor het onzekere te nemen en groene tomaten te vermijden. Een vergiftiging met tomatine en solanine kan namelijk zorgen voor akelige symptomen zoals koorts, buikpijn, diarree, overgeven, slaperigheid en lusteloosheid.
Er zijn overigens ook genoeg bronnen die aangeven dat je ze veilig kunt eten. Zo heeft de bekende kookschrijver Harold McGee uitgebreid gegrasduind in de literatuur, en hij kwam daardoor tot de conclusie dat je zelfs de bladeren van een tomatenplant zou moeten kunnen eten.
Let op: volgens sommige mensen kun je een groene tomaat na bereiding alsnog rustig eten. Dat is niet waar! Tomatine en solanine worden niet worden afgebroken tijdens de bereiding. Ze zijn namelijk goed bestand tegen verhitting en gaan dus niet kapot bij koken, bakken of frituren.
Recepten met groene tomaten
In veruit de meeste recepten met tomaten wordt de normale, rijpe rode tomaat gebruikt. Dat is logisch, want voor de meeste toepassingen zijn die simpelweg veel smakelijker. Maar er zijn gek genoeg ook recepten waarin specifiek de zuurdere, stevigere groene tomaat wordt gebruikt.
Een bekend recept met groene tomaten is bijvoorbeeld groene tomatenchutney. Een variant voor onze streken is een jam of confituur. In het zuiden van de VS worden ze ook vaak gebakken of gefrituurd (Fried Green Tomatoes). Er zijn zelfs mensen die zeggen dat je ze kunt inmaken, of er soep van kunt trekken. Merk overigens op dat het hier vaak wel gaat om bijgerechten, dus je zult typisch niet bijster veel giftige stoffen binnenkrijgen bij het eten ervan. Klaarblijkelijk zijn er heel wat liefhebbers die dat risico voor lief nemen…
Dus… Kun je groene tomaten eten?
Beter niet. Het is verstandiger om groene tomaten te vermijden, en het zekere voor het onzekere te nemen. Bedenk ook dat het natuurlijke producten zijn, dus het gehalte giftige stoffen kan sterk variëren. Als je net de pech hebt dat je een zeer tomatinerijke tomaat hebt, kan dat je nog ernstig tegenvallen. Laat ze dus liever doorrijpen tot ze lekker rood zijn.
Groene tomaten laten rijpen
Dat kan namelijk! De rode tomaten die je in de supermarkt ziet liggen, zijn vaak onrijp geplukt. Die worden dan kunstmatig nagerijpt met etheen, waardoor ze in de winkel toch mooi rood zijn.
Thuis kun je dat ook doen. Als je bijvoorbeeld net zoals veel moestuiniers ieder jaar aan het einde van het groeiseizoen nog allerlei tomaten hebt die met geen mogelijkheid meer rijp willen worden, hoef je ze niet per se op de composthoop te gooien. Er is een simpel trucje om ze te laten rijpen. Pluk ze, stop ze in een zak van papier of plastic en doe er een rijpe banaan bij. Maak de zak goed dicht en leg hem weg op een lichte plaats op kamertemperatuur. Let in de tussentijd op dat je de banaan misschien moet vervangen, en controleer de tomaten regelmatig op rot. Na enkele dagen tot weken heb je een goede kans dat je tomaten rood zijn geworden!
Hoe kan dat? Net zoals veel fruitsoorten produceert een banaan etheen (ook wel ethyleen genoemd). Dat is een kleur- en reukloos gas, dat voor veel planten een hormoon is. Het versnelt in vruchten bijvoorbeeld de rijping. Een banaan produceert zoveel etheen dat niet alleen de banaan zelf er rijper van wordt, maar ook vruchten in de omgeving mee kunnen profiteren. Het trucje werkt daarom ook bij bijvoorbeeld appels. Ook kun je ander fruit gebruiken om de groene tomaten te laten rijpen, maar bananen werken het beste.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Emmy Masselink says
15 oktober 2021 at 12:24Ik was erg laat met poten, want ik heb nog geen rode tomaat gezien, nog geen vleugje. Dat vind ik overigens de lekkerste tomaten.
Ik heb net een groene tomaat gegeten, die al 6 dagen in de vensterbank ligt. De smaak was geen verschil met de tomaat, die ik 6 dage geleden rechtstreeks van de plant had gehaald. Dus rijpen doen ze ook niet in de vensterbank. Wel jammer, want er zit al heel veel tijd in, gezien de eerste zaadjes niet opkwamen en er nergens meer zaadjes te kopen waren, heb ik ze zelf van een ietsjes grotere cherry tomaat opgekweekt. Ja zeg nou zelf, waarom zou je het makkelijk doen, als het ook moeilijk kan.
En dat voor de eerste keer. Nog een stralende dag gewenst Emmy.
Buff woop says
7 september 2021 at 18:10Ik heb er ongeveer zo’n 6 gegeten, help
Gemmie Bouwman says
17 maart 2020 at 08:55Ik heb teveel opkomende Tom.plantjes zeer klein nog kan je die wel door de wokgroente eten of rauw in een salade.? Met vr groet
Gemmie
Redactie says
17 maart 2020 at 09:34Beste Gemmie,
Nee. Alle delen van de plant zijn (licht) giftig. Tomaat is dus niet geschikt als kiemgroente. (We achten het trouwens ook niet erg aannemelijk dat het smakelijk zou zijn.)
m says
3 september 2019 at 21:13Legionella loop je op door verneveld besmet water met legionella in te ademen. Dus kleine druppeltjes inademen tijdens het sproeien van je tuin met water dat een tijdje in de tuinslang heeft gezeten. Of een sproeien met water dat uit de sloot komt.
kees says
13 september 2019 at 10:17Vaak pompen de boeren uit de sloot en spuiten het over het land, diverse fietspaden lopen langs de landerijen er wordt nergens voor gewaarschuwd dat uit de verneveling je legionella besmetting kan oplopen.
Rie says
15 augustus 2017 at 12:50Kunnen rijpe tomaten besmet zijn met legionella? Kan ik die nog eten of invriezen
Betsie says
20 november 2016 at 14:30Misschien rassen met weinig solanine?
kruidjeroermijniet777 says
25 april 2016 at 19:31https://jardimlomar.wordpress.com/2012/08/15/salada-de-tomate/
Mech says
23 september 2017 at 14:32Estupendo! Gracias
kruidjeroermijniet777 says
25 april 2016 at 19:18In Latijns-Amerika is het ook zeer populair om groene tomaten in salades te verwerken
DV says
12 mei 2018 at 06:59Dat zijn tomatillo’s. Veel recepten zijn verkeerd vertaald omdat tomatillo ook wel green tomato genoemd wordt. Het is dus geen tomaat, maar een zure besachtige vrucht.
Salsa Verde en Guacamole zijn voorbeelden van recepten met tomatillo.
Vooral in de Mexicaanse en texmex-keuken geliefd.
kruidjeroermijniet777 says
24 april 2016 at 18:30Ikzelf weet dat in Zuid-Europa het een traditie is, om onrijpe tomaten, nog groen- en roodachtig, rauw, in salades te verwerken, en ik moet bekennen dat het zeer lekker is. Ik kan zelfs garanderen dat tomaten nog groen, in Zuid-Europa, veel rijker van smaak zijn, dan rijpe tomaten hier, in Nederland! Ik hoop hiermee niemand voor het hoofd te stoten, maar het is de realiteit!
Sam says
25 augustus 2020 at 12:41Er zijn veel tomatensoorten, waarbij ze niet allemaal een rode kleur krijgen als ze rijp zijn.
Ze kunnen rood, geel, bruin of zelfs groen zijn wanneer ze rijp zijn.
Ik vermoed dat de recepten waar er groene tomaten in salades verwerkt worden, gebruik maken van de soorten die groen zijn wanneer ze rijp zijn.
Familie onder de zon says
5 oktober 2020 at 12:39Dit zijn tomaten die zelfs als ze rijp zijn, er groen blijven uitzien. Je kan rijpe groene tomaten vaak herkennen aan lichtere verticale strepen of andere kleurvariaties. Bekende rassen van groene tomaten zijn de Green zebra en de Green Doctors kerstomaten.