Knolselderij is een opmerkelijke groente. Als je hem rauw eet, is hij licht van smaak, fris en knapperig. Maar als je hem lang roostert in de oven, krijgt hij een totaal ander karakter. Knolselderij wordt dan vlezig en hartig. Die bijzondere eigenschap buiten we in dit recept maximaal uit, met als resultaat een zeer verrassende en smakelijke vegetarische shoarma van knolselderij.
Qua smaak en textuur is deze vegetarische shoarma – naar onze bescheiden mening – echt een volwaardig alternatief voor de variant met vlees. Er is echter wel een ander verschil: met shoarma van de slager heb je een hele snelle maaltijd, met deze shoarma van knolselderij niet. Het marineren en de garingsstap in de oven kosten namelijk behoorlijk veel wachttijd. Gelukkig is er, in goed Nederlands, een workaround. Je kunt namelijk de shoarma ver van tevoren al klaarmaken, in de koelkast of vriezer bewaren en pas weer tevoorschijn halen als je het afbakt. Net zoals reguliere shoarma dus!
Voer daartoe de stappen Voorbereiden en Bereiden in het recept hieronder uit. Laat de shoarma afkoelen en zet hem weg in de koelkast. Binnen twee dagen gebruiken. Of vries hem in, dan blijft-ie tot wel zes maanden goed. Wel eerst laten ontdooien voordat je het afbakt. Voor de relish geldt hetzelfde (en die kun je eventueel ook koelkastfris serveren).
Om er een compleet hoofdgerecht van te maken is het lekker om frietjes en een frisse salade bij de broodjes shoarma te serveren. Maar je kunt de ze natuurlijk ook gewoon los opdienen, bijvoorbeeld als lunchmaaltijd.
Ingrediënten
Hoofdgerecht voor vier personen
Voor de shoarmakruiden (2 porties):
- 0,25 tl zwarte peper
- 0,25 tl asafoetida (optioneel)
- 0,25 tl uienpoeder
- 0,5 tl cayennepeper
- 0,5 tl kurkuma
- 0,5 tl gemberpoeder
- 0,5 tl gemalen komijn
- 0,5 tl kerriepoeder
- 0,5 tl kaneelpoeder
- 0,5 tl gemalen koriander
- 1 tl gerookt paprikapoeder (de niet-gerookte variant kan ook)
- 1 tl tijm
- 1 tl oregano
- 1 tl zout
Voor de ui-paprikarelish:
- 2 flinke uien
- 1 grote rode paprika
- Snuf zwarte peper
- Snuf zout
- Scheutje olijfolie
Voor de broodjes:
- 8 broodjes (bijvoorbeeld pitabroodjes of (bruine) puntjes)
- Klein zakje knapperige gemengde salade of rauwkost (100 tot 150 gram)
- Mayonaise
- Knoflooksaus
- Sambal (optioneel)
Overige ingrediënten:
- 1 middelgrote knolselderij
- Neutrale olie
Om de maaltijd compleet te maken (optioneel, naar eigen inzicht):
- Frietjes voor vier personen
- Frisse salade voor vier personen (zoals deze)
Keukenbenodigdheden
- Geen bijzondere
Bereidingswijze
Voorbereidingstijd: 15 minuten | marineren: 2 uur (optioneel) | oven: 1,5 uur | afmaken: 15 minuten
Het kost ongeveer vier uur om dit gerecht op tafel te zetten. Laat je daar echter niet door afschrikken, want het grootste gedeelte is wachttijd. Bovendien kun je het marineren eventueel overslaan (zie Tips en variaties onderaan het recept).
Voorbereiden
- Maak de shoarmakruiden. Doe alle ingrediënten bij elkaar en meng goed door. Bewaar in een schoon en goed afsluitbaar kruidenpotje.
- Schil de knolselderij en snijd hem in repen van 1 cm dikte. Wil je graag weten hoe je dat het beste aanpakt? In ons artikel over knolselderij hebben we een stappenplan opgenomen om deze ruige knol te temmen.
- Doe de repen knolselderij in een brede kom of schaal. Schep er 4 tl – ongeveer de helft – van de shoarmakruiden over. Hussel goed door, zodat alle repen gelijkmatig bedekt zijn. Giet er vervolgens een paar el neutrale olie over en schep nogmaals door.
- Dek de kom af met wat vershoudfolie en zet hem in de koelkast. Laat twee uur marineren. Schep tussentijds ten minste één keer door.
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 140 graden. Neem een brede, platte ovenschaal en spreid de shoarma daarop uit. Schuif in de oven en laat in circa 1,5 uur gaar worden. Schep elke 20 minuten even door. De reepjes knolselderij moeten niet of nauwelijks kleuren.
- Maak intussen de relish. Schil de uien en snijd ze in dikke ringen (1 tot 1,5 centimeter). Doe ze in een pannetje met dikke bodem. Voeg een scheut olijfolie en een flinke snuf zout en peper toe. Laat de ui op laag vuur 30 minuten zacht worden. De ui hoeft niet bruin te worden; roer regelmatig. Snijd na 30 minuten de paprika in even dikke ringen en voeg toe. Laat het geheel nog 30 minuten op laag vuur staan zodat ook de paprika mooi zacht wordt.
Afmaken
- Doe enkele velletjes keukenpapier in een vuurvaste zeef of vergiet, schep daar de relish op en druk de overtollige olie eruit. Schep in een serveerschaaltje.
- Neem een grote koekenpan, giet er een royale scheut neutrale olie in, schep er de helft van de shoarma bij en bak 5 minuten op halfhoog vuur tot de shoarma mooi bruin en een beetje knapperig is. Regelmatig roeren, want het kan snel gaan. Doe de reepjes daarna in de zeef of het vergiet en schud de overtollige olie eraf. Schep ze in een serveerschaal, veeg de koekenpan even schoon met keukenpapier zodat de overgebleven kruiden niet verbranden en herhaal met de tweede helft van de shoarma. (Of gebruik twee pannen. In één pan alles tegelijk bakken is niet aan te raden aangezien het dan bijzonder lastig is om een gelijkmatige bakresultaat te krijgen.)
- Halveer de broodjes. Smeer over de onderste helft een beetje sambal en een flinke lik mayonaise. Doe er vervolgens een beetje van de knapperige sla of rauwkost, een lepeltje relish en wat van de vegetarische shoarma bij. Maak af met knoflooksaus en plaats de bovenste helft van het broodje er bovenop. Serveren met frietjes en een frisse salade. Eet smakelijk!
Tips en variaties
- Het kruidenmengsel voor de vegetarische shoarma is voldoende voor twee porties omdat het in onze ervaring anders erg lastig af te meten zou zijn. De helft die overblijft is nog jarenlang goed te houden in een kruidenpotje.
- En je kunt natuurlijk ook een voorgemengd kruidenmengsel uit de supermarkt nemen.
- Dat gezegd hebbende: we hebben bij dit recept een – vrij losse interpretatie van – shoarmakruiden gebruikt om vegetarische shoarma te bereiden, maar je kunt er net zo goed gyros of döner kebab van maken door het kruidenmengsel aan te passen. Knolselderij leent zich voor allerlei verschillende smaken.
- Het marineren is niet per se noodzakelijk, maar het helpt wel om de smaken van de kruiden goed te laten opnemen door de knolselderij. Als het je beter uitkomt kun je de shoarma trouwens ook juist langer laten marineren dan de twee uur uit het recept (tot een maximum van 24 uur).
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Geef een reactie