Er zijn vele soorten maïs. Zo heb je bijvoorbeeld pofmaïs waarmee je popcorn kunt maken, snijmaïs die vooral wordt verwerkt als veevoer, en siermaïs die je in de tuin kunt zetten. In dit artikel staat echter de suikermaïs centraal. Deze lekker zoete maïssoort is het meest geschikt voor menselijke consumptie, en is overal rond de wereld de meeste gewilde soort. In Nederland is het dan ook zo dat altijd wanneer we het hebben over “maïs eten”, het over suikermaïs gaat.
In dit artikel zullen we deze groente in vier punten behandelen:
- Maïs kopen: waar kun je het kopen, en waar moet je op letten?
- Hoe maak je een verse maïskolf schoon?
- Bereiden en recepten
- Overige handige tips en leuke variaties.
1. Maïs kopen: waar kun je het kopen, en waar moet je op letten?
Verse suikermaïs is tegenwoordig praktisch het gehele jaar door te koop in de supermarkt of bij de groenteboer. Tussen juli en oktober komt de maïs uit Nederland, en de rest van het jaar wordt de maïs geïmporteerd uit de VS, Zuid-Amerika of Afrika. Deze verse maïskolven kun je herkennen doordat er meestal nog blad omheen zit. Kies een kolf met mooie heldergele korrels; meestal geldt: hoe ouder, hoe donkerder. Voel ook even aan de korrels. Deze moeten dik en stevig zijn. Controleer ten slotte of er onder de bladeren geen schimmel zit. Let op: de lange witte draden zijn geen schimmel, ze horen er te zitten!
Daarnaast kun je suikermaïs kopen in de vorm van vacuüm ingesealde kolven in plastic, meestal per twee verpakt. Deze moet je gewoonlijk nog 8-10 minuten koken. De precieze kooktijd staat bij dergelijke maïs meestal ook op de verpakking.
Ten slotte kun je suikermaïs uit blik of uit de pot kopen. De kolf is dan reeds schoongemaakt en de korrels zijn er afgehaald. Deze maïs hoeft niet meer verder klaargemaakt te worden, maar kan gewoon zo worden gegeten. Bovendien is de voedingswaarde vergelijkbaar met die van verse maïs.Dat maakt het erg geschikt om te verwerken in salades.
2. Schoonmaken: hoe moet je een verse maïskolf aanpakken?
Het is gebruikelijk om de maïskolf eerst te garen en daarna pas de korrels te verwijderen. Je kunt ze er dan namelijk zonder moeite afschrapen met een vork. Maar voordat je de kolf kunt bereiden moet je deze echter wel even schoonmaken.
Haal de schutbladeren van de kolf af door ze er van boven naar beneden af te trekken. Verwijder de zijdeachtige witte draden en snijd het kontje eraf. Spoel daarna de maïskolf nog even af. Indien je daarna de korrels er af wilt halen, kun je dit doen door ze er voorzichtig in de lengterichting met een mes vanaf te snijden.
3. Bereiden: hoe moet je suikermaïs klaarmaken?
Suikermaïs kun je koken, stomen, grillen op de barbecue, in de magnetron of oven klaarmaken, bakken en in salades verwerken. Hieronder zullen we deze verschillende bereidingswijzen apart bespreken. We gaan uit van een verse maïskolf; zoals hierboven besproken kun je maïskorrels uit blik of pot namelijk al direct, zonder bereiding, verwerken in je maaltijd.
3.1 Suikermaïs koken
Koken is de meest klassieke manier van bereiden. Maak de kolf schoon. Kook de kolven in ruim water zonder zout; dat maakt de korrels taai. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen. Met een klontje boter en wat zout serveren.3.2 Suikermaïs grillen op de barbecue
Er zijn twee manieren om suikermaïs op de barbecue te bereiden. Je kunt de kolven helemaal op de bbq garen, maar je kunt ze ook enkel grillen. In het eerste geval moet je ze goed inpakken in aluminiumfolie en 20-25 minuten laten garen, terwijl je ze regelmatig keert om te voorkomen dat ze aanbranden. Je kunt ze ook in de schutbladeren op de barbecue leggen, maar dat gaat vaker verkeerd dan goed. Als je het toch wilt proberen wel eerst even de witte slierten verwijderen. Gemakkelijker en met een grotere kans op succes is enkel even grillen. Kook ze op de manier die hierboven beschreven staat totdat ze nog net rauw zijn en gril ze op de barbecue even in enkele minuten af totdat ze een mooi kleurtje hebben en gaar zijn.
3.3 Bakken
Suikermaïs is niet geschikt om te poffen tot popcorn, maar je kunt ze wel op een lager vuurtje bakken. Maak de maïskolf schoon en snijd de korrels eraf. Smelt een klontje boter in de pan en bak de korrels in 5-10 minuten op laag vuur beetgaar. Afmaken met een snufje zout.
3.4 Maïs in de oven klaarmaken
Je kunt suikermaïs in de oven roosteren alsof ze op de barbecue liggen. Als de kolf goed door blad omsloten is kun je hem daarin garen. Verwijder wel eerst even de witte draden en vouw de bladeren daarna voorzichtig weer dicht. Of maak de kolf schoon en rol de kolf in aluminiumfolie. Rooster de kolf daarna in een voorverwarmde oven op 200 graden in 20-25 gaar.
3.5 Maïs in de magnetron garen
Voor de luie kok is de magnetron ook bij suikermaïs een uitkomst. Verwijder de witte draden maar laat de kolf wel in de bladeren gevouwen zitten. Gaar de kolf dan in 2-4 minuten op de hoogste stand, en laat de kolf daarna nog enkele minuten rusten.
3.6 Stomen
Om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden kun je suikermaïs ook stomen. Maak de kolf schoon. Laat de kolf daarna stomen. Een jonge kolf heeft een kooktijd van een minuut of 7 nodig, voor grotere en oudere kolven geldt het dubbele. De suikermaïs is gaar indien je de korrels zonder veel moeite van de kolf kunt wippen.
3.7 Maïssalade bereiden
Maïs uit blik is vaak toch wat minder smakelijk dan verse suikermaïs, maar het is wel erg gemakkelijk in het gebruik. Bijvoorbeeld als je maïs in een salade wilt verwerken, zoals in het recept hieronder.
- Recept 1: frisse maïssalade met dille. Bijgerecht voor vier personen. Neem een blikje maïs (300 gram) en laat het uitlekken. Pak een slakom en doe er 3 el mayonaise, 1 el ketchup, 1 tl dille en een snuf zout en peper in. Meng deze dressing door en doe er de maïs en 150 gram ijsbergsla bij. Hussel het geheel door en dien direct op. Dit bijgerecht is bijzonder geschikt om te serveren naast een vette maaltijd, zoals een barbecue of kip uit de oven met frietjes.
4. Tips en variaties
- De grootte van maïskolven kan behoorlijk verschillen, maar over het algemeen moet je rekenen op een portiegrootte van één kolf per persoon.
- Verse suikermaïs kun je enkele dagen folie in de groentelade van de koelkast bewaren. Houd er wel rekening mee dat de smaak iedere dag achteruit gaat (zie ook de tip hieronder). Suikermaïs invriezen is ook een optie indien je de kolven langer wilt bewaren. Blancheer de schoongemaakte kolf dan 5-7 minuten. In de vriezer zijn deze dan enkele maanden houdbaar.
- Zelf suikermaïs gekweekt? Houd er rekening mee dat de maïs direct na het oogsten begint de suiker om te zetten in zetmeel, zodat het mooie zoete van de suikermaïs geheel verdwijnt. De hoeveelheid suiker is al binnen 10 minuten gehalveerd. Bereid de maïskolf dus direct na het plukken. Je kunt het proces eventueel ook stoppen door de kolf 5-7 minuten te blancheren. Alternatief kun je de kolf direct koelen tot idealiter net boven het vriespunt. De omzetting van suiker wordt dan vertraagd, maar je kunt de maïskolf alsnog het beste zo snel mogelijk opeten.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Mona says
11 september 2020 at 07:26Als u zegt dat de suiker uit de mais heel snel omgezet wordt in zetmeel, hoe zit het dan met verse maïs die in de winkel ligt? Zijn dat dan ook meelballen omdat ze toch al minimaal één of twee dagen eerder al geoogst zijn?
M says
26 augustus 2020 at 18:43Mais na 15 minuten stomen en 10 minuten koken, nog steeds niet gaar. Kloppen de kooktijden wel?
Fabio says
24 juli 2019 at 15:41Mijn italiaanse oma maakte mais Minestrone en heb helaas geen recept.
Heeft u een tip om het vruchtvlees te schijden van de vel.
Ik doe dit nl met bruine bonen die ik prak in een zeef en het vlees verwerkt als basis maar met mais kan dat niet
Conja Sebek says
1 augustus 2015 at 04:38Na het koken zaten er donkerbruine plekjes in de kolf, wat is er dan mee?
Graag een antwoord a.u.b.
Bij voorbaat dank.
Vriendelijke groet,
Conja Sebek.
Eet dat gewoon op says
2 oktober 2016 at 17:24Waarschijnlijk een geval van ‘ikeetgeengroentendienietperfectzijn’