Groente

Groente.nl

meer dan enkel groente

Afbeelding tomaten
  • HOME
  • GROENTES
  • RECEPTEN
  • KEUKENWEETJES
  • SEIZOENSGROENTEN
  • OVER GROENTEGROENTE.NL
Home » Groentes » Paprika bereiden: tips en variaties

Paprika bereiden: tips en variaties

PaprikaPaprika is een vrolijk gekleurde en lekker knapperige groente, die in de keuken veel en uiteenlopende toepassingen kent. In dit artikel bespreken we de paprika in vier punten:

  1. Inleiding: wat is het voor soort groente?
  2. Schoonmaken, ontvellen en snijden
  3. Bereiden en recepten
  4. Overige handige tips en leuke variaties

1. Inleiding: wat is paprika voor groente?

Paprika is een groente uit de nachtschadefamilie, waar ook groentes als tomaat en aardappel onder vallen. De paprika zelf groeit aan de plantsoort Capsicum annuum, die naast paprika nog een aantal andere cultivars kent. Bekende voorbeelden zijn scherpe pepers, zoals cayennepeper en jalapeño.

Paprika’s zijn echter niet of nauwelijks scherp. De smaak kan verder wel behoorlijk variëren; er worden namelijk behoorlijk veel verschillende paprika’s gekweekt.

1.1 Soorten paprika’s

Paprika afbeelding 2Paprika kennen we normaal gesproken als een groene, gele of rode vrucht, tamelijk vierkant of rond van vorm en tamelijk groot. De kenner onderscheid deze van elkaar door de toch vrij goed waar te nemen smaakverschillen. Daarnaast zie je wel eens puntpaprika’s en snack- of snoeppaprika’s. We bespreken hieronder kort de verschillen.

  • Groene paprika is de minst zoete variant, met een licht uitgesproken bittertje.
  • Gele paprika zit tussen groene en rode in. Ze hebben een wat zoete, frisse, fruitige smaak.
  • Oranje paprika zit er eveneens tussenin.
  • Rode paprika is de zoetste van de drie stoplichtpaprika’s. (of vier, als je de oranje meerekent). Voor bijvoorbeeld soepen of als de zoete smaak van belang is, is deze meer geschikt dan de andere varianten.
  • Puntpaprika vind je ook in drie of vier kleuren, maar rood is het meest gebruikelijk. Allemaal zijn ze uitgesproken zoet van smaak. Het vruchtvlees is een stuk dunner, net als de schil. Om die reden zijn de vaak duurdere puntpaprika’s vooral aan te raden voor toepassingen waar je rauwe of goed beetgare, knapperige paprika nodig hebt.
  • Snackpaprika of snoeppaprika zijn kleine babypaprika’s die qua smaak vergelijkbaar zijn met de bekende grotere groene, gele en rode soorten. Je kunt ze – uiteraard – gebruiken als gezonde snack, maar ook bijvoorbeeld vullen als voorgerecht of bijgerecht, juist omdat ze mooi klein zijn.

1.2 Verkrijgbaarheid

Paprika’s worden gewoonlijk met z’n drieën aangeboden: geel, groen en rood. In vrijwel alle supermarkten, bij vele groenteboeren en op de markt zijn ze het hele jaar door vers te krijgen.

Let bij verse exemplaren goed op dat er geen kleine zachte of donker verkleurde plekjes op zitten. Meestal heb je het immers toch voor het uitkiezen. En dat soort plekjes heeft de vervelende eigenschap om snel uit te groeien. Verder moet de paprika stevig aanvoelen en mooi glanzen. Gerimpelde paprika’s zijn nog prima te eten, maar wel minder vers of ouder. Het is niet belangrijk of de stengel er goed uitziet, want die eet je toch niet op.

Puntpaprika’s zijn eveneens goed verkrijgbaar. Het is gebruikelijk dat ze zacht aanvoelen; dat komt door het dunne vruchtvlees. Verder hebben ze dezelfde aandachtspunten bij het kopen, net als snackpaprika’s.

Het komt ook soms voor dat paprika voorgesneden en/of uit de diepvries wordt aangeboden. Hoewel dat lekker gemakkelijk is, betaal je daar ook stevig voor.

1.3 Voedingswaarde

Deze groente is een goede bron van voedingsvezel en diverse vitamines en antioxidanten. Vooral vitamine C is in ruime hoeveelheden aanwezig.

Er zitten wel verschillen tussen de diverse soorten. Vooral het gehalte vitamine C kan nogal wisselen: een rode paprika bevat maar liefst twee keer zoveel als een groene! Dat is wellicht ook logisch, daar de standaard groene paprika simpelweg een vroeg geplukt exemplaar is, dat aan de plant verder zou rijpen tot geel, oranje en uiteindelijk rood.

2. Snijden, ontvellen en schoonmaken

Hoewel paprika’s er vaak glimmend gepoetst uitzien als je ze koopt, is het belangrijk ze toch altijd te wassen voordat je ze opeet. Dat kan gewoon onder de kraan. Het beste doe je het voordat je gaat snijden, als de paprika nog uit één stuk bestaat.

2.1 Snijden

Paprika afbeelding 3Er zijn behoorlijk wat verschillende methodes om paprika te snijden. We bespreken hier een manier die ook lukt als je mes niet zo scherp is als dat van een sterrenchef en gemakkelijk toepasbaar is bij verschillende vormen paprika’s. Bovendien heb je zo een maximale opbrengst, terwijl je geen last hebt van zaadjes die alle kanten op springen. Het gaat in vijf stappen:

  1. Leg de paprika in de lengterichting (dus op z’n zij) op een snijplank en snijd de boven- en onderkant er recht af, op het punt waar de bolling is.
  2. Snijd de paprika aan één kant door (niet halveren dus), van onder naar boven.
  3. Trek de paprika op dat punt voorzichtig open, zodat je ‘m kunt uitrollen op de snijplank. Als de zaadlijst er niet vanzelf af valt, kun je dat met een mes doen dat je plat langs de binnenkant van de paprika haalt.
  4. Je hebt nu een rechthoekig stuk paprika dat plat op de snijplank ligt. Je kunt dit nu heel gemakkelijk snijden, bijvoorbeeld eerst in reepjes en daarna in blokjes.
  5. Duw of snijd de steel uit het topje van de paprika en snijd die samen met de bodem eveneens tot plakjes of blokjes.

Tip: zorg altijd dat de paprika met de glimmende buitenkant op de snijplank ligt als je ‘m gaat snijden. Dat is een stuk eenvoudiger.

Als je de paprika heel wilt houden, bijvoorbeeld om te vullen, snijd je het kapje eraf. Verwijder dan met de hand de zaadlijsten; spoel eventueel af onder de kraan om de laatste zaadjes te verwijderen. Enkel een mes gebruiken als het echt nodig is, omdat je anders de paprika gemakkelijk lek prikt. Het is namelijk niet zo’n punt als er nog een paar kleine restjes van de witte zaadlijst overblijven.

Soms groeit er wel eens een kleine babypaprika in een volgroeid exemplaar. Die kun je ook gewoon opeten!

2.2 Paprika ontvellen

Het velletje van de paprika kan normaal gesproken eigenlijk helemaal geen kwaad, en we raden dan ook aan om het voor de meeste toepassingen gewoon te laten zitten. Mocht je de paprika toch willen ontvellen, dan zijn er drie eenvoudige manieren. Het beste gaat het met een hele paprika; doe het snijden pas na het ontvellen.


2.2.1 Schillen
Schillen doe je als je de paprika zonder garing en zonder het toevoegen van smaak wilt ontvellen. Neem simpelweg een dunschiller en schil de paprika alsof het een aardappel is. Hoewel je hierdoor in de regel wat vruchtvlees met het vel mee verwijdert, is schillen best een prima methode om te ontvellen. Probeer er wel bij het inkopen op te letten dat je enkel exemplaren zonder vreemde bochten en krullen meeneemt, want dat soort stukken zijn moeilijk te schillen.

Tip: proef eens een stukje schil. Hoewel je er in een saus niet snel iets van terug zult vinden, is het grappig om te merken dat de schil nu niet direct hetzelfde smaakt als het vruchtvlees van paprika’s.

2.2.2 Ontvellen in de oven
Deze methode is het eenvoudigste en, vooral als je meerdere paprika’s moet ontvellen, het minste werk. Verwarm de oven voor op 180 graden, plaats de paprika’s in een ovenvaste schaal in de oven en laat ze in ongeveer 20 minuten donker tot zwart blakeren. Eventueel halverwege even keren.

Laat ze dan afkoelen. Je kunt het velletje er nu simpelweg afvegen of –trekken. Doe dit niet onder de kraan, want dat is zonde van de smaak. Bovendien moet je er rekening mee houden dat de paprika al geheel zacht en gaar is, dus op een snijplank gaat het veel gemakkelijker.

Tip: het allerbeste resultaat bereik je als je de paprika tijdens het afkoelen luchtdicht verpakt, zodat de groente verder kan stomen. Bijvoorbeeld in een afsluitbaar bakje of door ‘m in wat magnetronfolie of aluminiumfolie te rollen.

2.2.3 Ontvellen boven het fornuis
Iets meer werk, maar ook iets sneller is ten slotte ontvellen boven het gasfornuis. Neem een keukentang of prik de paprika op een vork, zodat je ‘m kunt draaien. Leg de paprika dan simpelweg midden op een grote gaspit en zet het vuur hoog, zodat de vlammen de groente raken. Als de buitenkant blaren trekt en zwart wordt is het goed; draai dan de groente net zolang totdat het overal tamelijk zwart geblakerd is. Het zou enkele minuten per kant moeten kosten. Let op: het moet niet wit verkolen, want dat tast de smaak aan.

Laat dan de paprika afkoelen en je kunt hem pellen, net zoals bij de ovenmethode hierboven.

Tip: zorg dat de afzuigkap op volle toeren draait terwijl je dit doet. Het roosteren kan nog wel eens wat onaangename geuren doen ontwikkelen.

2.2.4 Alternatieve methodes
Daarnaast kun je paprika’s ontvellen in de magnetron of in een grillpan. Dat werkt niet altijd even goed, dus adviseren we één van de drie methodes hierboven.

3. Bereiden: hoe moet je paprika klaarmaken?

Paprika afbeelding 4Paprika is rauw heerlijk, maar je kunt er nog veel meer kanten mee op. Je kunt paprika vullen, grillen, roosteren, er soep van maken, het stomen, koken en wokken of roerbakken. We bespreken elke bereidingswijze hieronder apart, met tussendoor enkele suggesties voor recepten.

3.1 Gevulde paprika bereiden

Dit is misschien wel de populairste manier om paprika’s klaar te maken. We hebben er een apart artikel over: lees hier verder.

3.2 Paprika grillen

Grillen kan zowel op de grill van de barbecue als in de grillpan. Bestrijk de paprika eventueel met een klein beetje olie en grill ‘m in 10 minuten beetgaar. Of zet de grillpan op een lager pitje en neem lekker de tijd. Zolang de groente niet aanbrandt, ontwikkelt hij een steeds zoetere en intensere smaak. Na circa een half uur op laag vuur is het vruchtvlees echt goed zacht en de smaak heel anders dan die van een rauwe paprika. Tip als je toch aan het grillen bent: enkele plakjes zijn heerlijk als garnering van een hamburger!

3.3 Paprikasoep bereiden

Paprikasoep maak je het gemakkelijkste klaar als je de paprika eerst roostert. Zo krijg je ook die heerlijke roostersmaak aan de soep, echt een extra dimensie.

  • Recept 1: eenvoudige paprikasoep. Voor vier personen of porties. Ontvel 4 rode paprika’s volgens methode 2 (de oven) hierboven. Fruit intussen een fijn gesnipperde ui glazig zonder deze erg te kleuren in wat olijfolie. Snijd de paprika als deze nog niet geheel zacht is en voeg deze toe. Roer kort door en voeg dan 750 ml kippenbouillon toe. Laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen en pureer. Maak dan de soep af met zwarte peper naar smaak en 100 ml room.

3.4 Roosteren

Paprika afbeelding 5Dit is eigenlijk hetzelfde als je doet om de paprika te kunnen ontvellen: op 180 graden in circa 20 minuten in de oven heerlijk gaar roosteren. Je hoeft de paprika hierna niet noodzakelijkerwijs te pellen.

3.5 Stomen

Door te stomen behoud je maximaal veel smaak én vitamines. Snijd de paprika liefst niet al te fijn en stoom ze in 10 minuten gaar.

3.6 Koken

Paprika heeft een kooktijd van 6-8 minuten nodig om beetgaar te worden. Je kunt ook de groente in z’n geheel koken. Neem ruim water met een snufje zout.

3.7 Wokken of roerbakken

Paprika wordt aan talloze gerechten toegevoegd als extra groente en kleur. Denk aan pastasauzen, maar ook aan talloze roerbakgerechten. Snijd paprika in blokjes of reepjes en roerbak of wok ze maximaal 4-6 minuten om lekker veel bite te behouden.

4. Tips en variaties

  • Paprika bewaren gaat het beste op een koele, donkere plaats buiten de koelkast. Daar blijven ze maximaal een week goed.
  • Als je ze langer wilt bewaren kun je paprika invriezen. Het beste kun je ze dan eerst in reepjes of blokjes snijden, kort blancheren (1-2 minuten) en direct invriezen. Zo blijven ze een half jaar goed. Bij het uitvriezen niet eerst laten ontdooien, maar direct van de vriezer in de hete pan. Zo behoud je optimaal veel smaak en knapperigheid.
  • Paprika kun je goed zelf kweken, bijvoorbeeld gewoon in de vensterbank. Naast de soorten die we hierboven hebben besproken (geel, groen, rood, enz.) kun je dan ook kiezen uit variëteiten als witte paprika, paarse paprika, diverse smaakvarianten en allerlei groottes en vormen. Het is daarom zeer aan te raden de tekst op de verpakking van de zaden goed door te lezen.

Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.


Aanbevolen artikelen

Meer groentes
Meer groentes
Recepten
Recepten

Comments

  1. Sissi says

    2 november 2020 at 18:40

    “de standaard groene paprika simpelweg een vroeg geplukt exemplaar is, dat aan de plant verder zou rijpen tot geel, oranje en uiteindelijk rood.”

    Dacht ik vroeger ook maar zo werkt het niet…

    Het is groen -> rood en groen -> geel

    en waarschijnlijk groen -> oranje maar dat heb ik hier (als zaad of plant) nog niet gevonden

    Beantwoorden
    • Benoit says

      18 juni 2021 at 01:25

      Klinkt als een biologisch verkeerslicht….

  2. Jelle Postma says

    6 juli 2019 at 21:10

    Wat is een paprika lekker en gezond. Ik heb zaadjes van de paprika in maart gezaait in een grote bloempot en binnen gehouden.
    De plantjesgroeiden goed, toen heb ik ze verplant en in het voorjaar op het balkon gezet , na de bloei kwamen er groene paprika’s en ze worden elke dag groter. Een leuke hobby

    Beantwoorden
  3. Elly van der Zouwen says

    24 mei 2018 at 23:25

    Hallo,
    Ik heb ooit een chips gekocht gemaakt van paprika kunt u mij misschien vertellen hoe dit gemaakt wordt.
    Vast bedankt

    Beantwoorden
  4. Peter says

    1 mei 2018 at 19:40

    Ik raad jullie aan om vanaf nu altijd biologische paprika’s te gebruiken. De niet-biologische zijn gezien het vele gif dat wordt gebruikt zowel van binnen als buiten zeer ongezond.
    Bron: iemand die in de paprika’s heeft gewerkt.
    De biologische zijn zeeer gezond

    Beantwoorden
  5. Benoit Vanhees says

    31 mei 2017 at 21:58

    Bedankt voor deze heldere tips en interessante uitleg, heel helder en vlot geschreven. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire groentes

Rabarber koken: tips en recepten
Raapstelen bereiden: tips en recepten
Paksoi bereiden: tips en recepten
Witlof koken: tips en recepten

Koken met aanbiedingen

Op zoek naar inspiratie voor het eten? Er is altijd wel iets smakelijks in de aanbieding. We hebben een handig overzicht gemaakt. Check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert Heijn | Aldi | Coop | Deen | Dekamarkt | Dirk | Lidl | Hoogvliet | Jumbo | Jan Linders | Plus | Poiesz | Spar

Recente reacties

  • Veronica op Boerenkool koken: tips en recepten
  • Dina op Top 10 meest vezelrijke groentes
  • Sam op Rode kool koken: tips en recepten

Copyright © 2014-2022 GroenteGroente.nl • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven