Bimi of aspergebroccoli is een vrij onbekende groente. Het ziet eruit als een soort broccoli met lange, vrij dunne stengels, en smaakt als een kruising tussen broccoli en groene asperge. Bovendien is het heerlijk knapperig. In dit artikel bespreken we deze groente in vier punten:
- Inleiding: wat is bimi voor groente?
- Hoe moet je bimi snijden en schoonmaken?
- Hoe moet je bimi bereiden en wat zijn de beste recepten?
- Overige handige tips en leuke variaties.
1. Inleiding: wat is bimi voor groente?
Bimi is in Nederland tamelijk onbekend. Da’s ook wel logisch, aangezien bimi hier pas een jaartje of tien wordt verkocht. De groente is namelijk pas in 1993 ontwikkeld uit een kruising tussen broccoli en kailan, een groene stengelkoolsoort.
Qua uiterlijk is bimi eigenlijk een volmaakte kruising tussen broccoli en kailan. Kailan is namelijk eigenlijk alleen maar een stengel met enkele dunne blaadjes en wat bloemetjes eraan, en broccoli is een heel dikke stengel met een groot bloemhoofd; deze kruising heeft de dunne stengel van kailan en de bloemhoofdjes van broccoli. Zie ook de afbeeldingen hierboven en in de rest van dit artikel.
1.1 Smaak
Wat smaak betreft is het echter helemaal geen kruising. Kailan smaakt namelijk sterker en vooral iets bitterder dan broccoli. Bimi daarentegen heeft een milde, zachte broccolismaak met een zoete toon die nog het meeste aan groene asperge doet denken. Verder heeft het iets licht pittigs. De textuur van bimi is overigens heel aangenaam: mooi fris, sappig en knapperig. Ook na een tijdje koken heeft het nog een mooie, stevige bite.
Bimi staat overigens nog onder meer namen bekend: onder meer als aspergebroccoli, broccolini en tenderstem. Broccolini is in de VS de gebruikelijke naam, en tenderstem of tenderstem broccoli in het Verenigd Koninkrijk. Daar is bimi al wat langer bekend. Aspergebroccoli is een recent geïntroduceerde nieuwe benaming voor onder andere de Nederlandse markt.
1.2 Waar kun je bimi kopen?
Bimi is zelden of niet van Nederlandse bodem verkrijgbaar, maar wordt uit het buitenland geïmporteerd. Met name bimi uit Kenia wordt regelmatig te koop aangeboden. Daarmee is er ook niet echt een specifiek seizoen voor bimi: het is het hele jaar door verkrijgbaar.
Dan zul je er echter wel goed naar moeten zoeken. Groenteboeren bieden het nog wel eens aan, maar niet altijd even regelmatig. In grotere winkels van sommige supermarktketens kun je bimi tegenwoordig vrijwel altijd kopen. Daarmee lijkt deze groente langzaam aan populariteit te winnen.
Let bij het kopen op dat de stengels mooi helder groen, stevig en gaaf zijn. Het is niet bezwaarlijk als de bloemschermen een beetje los staan: die zijn namelijk van nature minder dicht en hecht dan van broccoli. Ook is een verdwaald geel bloemetje geen teken van mindere kwaliteit; die kun je zonder bezwaar eten, net zoals iets paars aangelopen bloemknoppen.
1.3 Voedingswaarde: hoe gezond is bimi?
Bimi is heel gezond. Het zit boordevol antioxidanten en vitamine C. Ook is het rijk aan vitamine A, foliumzuur en een aantal belangrijke sporenelementen, waaronder calcium, ijzer en zink.
2. Schoonmaken en snijden
Bimi snijden en schoonmaken is heerlijk eenvoudig. Je kunt deze groente namelijk van top tot teen eten. Het is hooguit verstandig om altijd even een klein schijfje van de onderkant van de stammetjes af te snijden, omdat dit een tikje uitgedroogd en hard kan zijn. Het is verder ook niet nodig om de stengel te schillen, zoals dat bij broccoli vaak wel moet.
Verder hoef je voor veel recepten bimi überhaupt niet te snijden, of even snel in enkele grote stukken. Om voor een zo gelijkmatig mogelijke garing te zorgen kun je dan het beste de onderkant iets fijner snijden en de roosjes of bloemschermen helemaal niet. Of gooi die iets later in de pan.
Als je het rauw eet kun je het ’t beste in dunne plakjes of blokjes snijden, omdat bimi anders wat erg veel bite kan hebben ten opzichte van andere ingrediënten. Zie ook hieronder.
Ten slotte moet je bimi altijd even afspoelen, gewoon onder de koude kraan.
3. Bereiden: hoe moet je bimi klaarmaken?
Bimi is een veelzijdige groente, die je kunt koken, stomen, roerbakken of wokken en gewoon rauw in gerechten verwerken. We bespreken deze bereidingswijzen hieronder apart, met tussendoor enkele suggesties voor smakelijke recepten.
3.1 Roerbakken of wokken
Bimi doet het uitstekend in roerbakschotels. Door te roerbakken of wokken geef je een heerlijke bite aan deze groente, en de iets pittige smaak past goed bij bijvoorbeeld oosterse recepten.
Voor het beste resultaat snijd je de stelen in gelijkmatige stukjes (hoe groot je ze precies maakt hangt af van de overige ingrediënten) en houd de roosjes apart. Wok de stelen in 3-5 minuten beetgaar. Voeg dan pas de roosjes toe; die hebben niet veel meer dan een minuutje nodig.
3.2 Stomen
Dit is misschien wel de beste manier om bimi te bereiden. De smaak is uitstekend en de textuur is mooi zacht knapperig en toch gaar. Reken een kooktijd van 6-8 minuten
Tip: stomen kan ook heel eenvoudig zonder stoompan of –oven als je een RVS vergiet hebt. Doe een laagje water in een pan, breng het aan de kook, hang er je vergiet in en sluit dit zo goed mogelijk af met een deksel. Ook kan dit in de magnetron. Doe bimi in een hittebestendige schaal, voeg er een klein laagje water aan toe, dek het goed af met bijvoorbeeld een bord en laat het op 600-800 watt in enkele minuten gaar worden; 3-4 volstaat meestal wel.
3.3 Stoven
Stoven kan handig zijn als je bimi eerst wat smaak wilt geven, bijvoorbeeld in een roerbakgerecht. Wok de bimi dan mee met de kruiden, voeg als de kruiden gaar zijn een paar eetlepels water (of sojasaus, witte wijn, enzovoorts) toe en stoof de bimi met de deksel op de pan in enkele minuten gaar.
3.4 Koken
Eigenlijk is het een beetje zonde om bimi te koken. De zachte, fijne smaak komt beter naar voren wanneer je bimi gaat stomen en bij zowel stomen als roerbakken blijven er meer van de vitamines en antioxidanten over in de bereide groente.
Wil je het toch koken, gebruik dan weinig water, zodat het net niet onder staat, en een klein snufje zout. Mik op een beetgaar resultaat. Dat betekent een kooktijd van 4-7 minuten. Prik met een vork in het dikste gedeelte van de steel om de garing te controleren.
Tip: koken is wel een handige manier om bimi goed te garen voor in een roerbakschotel. Houd dan zoals hierboven besproken de roosjes apart en kook de stukjes steel in 2-4 minuten halfgaar. Je hoeft het dan nog hooguit een minuutje te wokken. Handig als de andere ingrediënten sneller klaar zijn.
3.5 Bimi rauw eten
Bimi kun je goed rauw eten. De iets peperige maar toch milde smaak maakt dat je het in zowel lichte als stevig gevulde salades kunt verwerken. Check wel eerst even of je de onderkant van de stengels niet wat ál te veel bite vindt hebben. Doe anders de roosjes er rauw in en kook of stoom de stengels eerst even voor.
4. Tips en variaties
- Van bimi hoef je eigenlijk niets weg te gooien en het slinkt ook amper. Reken op een portiegrootte van 200-250 gram voor een hoofdgerecht. Bij voor- of bijgerechten of als je het rauw eet volstaat de helft.
- Bimi bewaren gaat het beste in een gesloten plastic zak in de groentelade van de koelkast. Daar blijft verse bimi tot wel een week goed. Wil je bimi langer bewaren, dan kun je bimi invriezen. Eerst kort blancheren (2-3 minuten) en dan meteen invriezen. Zo blijft het prima behouden; enkel voor rauwe toepassingen is het dan niet meer geschikt. Het blijft na invriezen tot zes maanden goed in de vriezer. Bij het uitvriezen niet eerst ontdooien.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
alida anna maria kleton says
10 december 2019 at 17:54het lijkt een beetje op de bladbroccoli die in Italie veel wordt gegeten, maar in Nederland onvindbaar is jammer maar ga zeker de bimi proberen
Johanna says
13 januari 2017 at 14:12Klopt het dat de bimi als je het gekocht hebt en in de keuken neerlegt, dat heel de keuken er naar ruikt ?