Bij supermarktcourgettes komt het eigenlijk nooit voor, maar in de moestuin duiken ze nog weleens op: bittere courgettes. In dit artikel bespreken we het hoe en waarom van de bittere, en soms zelfs giftige, variant van deze doorgaans zo onschuldige knotsvormige vruchtgroente.
Inleiding: hoe ontstaat een bittere courgette?
Van nature zijn alle courgettes bitter, maar dat is er in de afgelopen eeuwen vrijwel geheel uitgekweekt bij courgettesoorten die bedoeld waren voor consumptie. Daarom is een supermarktcourgette vrijwel neutraal van smaak, en eerder licht zoetig dan bitter.
Toch kan het voorkomen dat een courgetteplant opeens toch bittere courgettes gaat aanmaken. Dat gebeurt in zeldzame gevallen bij slechte kweekomstandigheden, typisch bij hobbytuiniers, zoals droogte, grote hitte en plantenziektes, zoals schimmelinfecties. Meestal is de oorzaak echter kruisbestuiving met andere soorten.
Wat moet je doen om problemen met kruisbestuiving te voorkomen?
Als hobbytuiniers of moestuinkwekers loop je enig risico op het kweken van bittere courgettesoorten, en dan in het bijzonder als je ook nog andere planten uit de komkommerfamilie hebt staan. Zo brengt de soort Cucurbita pepo niet alleen courgettes voort, maar ook andere ondersoorten zoals pompoenen, sierkalebassen en dergelijke. Het risico is dat de planten onderling gaan kruisen, en dan heb je een probleem omdat siersoorten helemaal niet gekweekt zijn op een laag cucurbitacinegehalte. Dan wordt kruisbestuiving effectief terugkruisen, en kun je een courgette krijgen die giftig is. De kans is laag, maar niet nihil. Daarom is het af te raden (Engelstalig) om de vruchten te eten van een courgette die zichzelf heeft uitgezaaid in je tuin, en kun je ook beter niet proberen om met het zaad van je eigen kweek een nieuwe oogst te krijgen.
Hoe herken je een giftige courgette?
Dat is gelukkig betrekkelijk eenvoudig. Helaas is het niet zien of een courgette bitter en dus giftig is, maar je kunt het natuurlijk wel proeven. Neem gewoon een heel klein hapje, rauw. Is het bitterder dan je gewend bent? Spuug het uit, gooi de rest op je composthoop of in de groenbak en behandel de rest van de oogst van die plant als siergroente.
Cucurbitacinen, niet geschikt voor menselijke consumptie
Je hoort vrij vaak dat bittere voedingsmiddelen goed voor je zijn. En daar is best veel ‘bewijs’ voor: kijk bijvoorbeeld maar eens naar groentes zoals andijvie, witlof, radicchio, enzovoorts… Hartstikke gezond allemaal. Interessant daarbij is om op te merken dat die groentes vroeger veel bitterder waren, maar dat er, naar wens van de consument, door de jaren heen uit is gekweekt.
Bij courgettes is dat net zo, zoals we net hebben uitgelegd. Maar er was daarnaast nog een veel betere reden dan smaak om die bittere stoffen uit te selecteren bij de plantenveredeling: dat de stoffen die de bittere smaak veroorzaakten, helemaal niet zo heilzaam waren. Sterker nog, precies het omgekeerde. Cucurbitacinen, zoals ze genoemd worden (naar de komkommerfamilie, Cucurbitaceae in ’t Latijn), zijn namelijk bijzonder giftig. Gelukkig zijn ze ook echt bijzonder bitter, dus je smaakzin zou je gewoon moeten behoeden voor eventuele problemen.
Mocht je er echter toch teveel van binnenkrijgen, dan kun je een reeks vervelende symptomen verwachten, waaronder buikpijn, hevige krampen, braken en diarree, duizeligheid en hartkloppingen. Het is dan beslist aan te raden een arts te raadplegen.
Cucurbitacinen worden overigens niet of nauwelijks stukgemaakt bij het koken of bij andere bereidingswijzen.
Conclusie: is bittere courgette giftig?
Ja, dat mag je best zo stellig zeggen: bittere courgettes zijn giftig. En dat is heus niet alleen zo omdat alles in overmaat giftig is. Cucurbitacinen worden door courgettes geproduceerd als afweermechanisme, zogezegd een biologisch bestrijdingsmiddel, en dat is ook tegen een grote diersoort zoals de mens effectief. Er zijn in het verleden mensen ziek geworden en zelfs overleden door het eten van een doodgewone portie courgette – bittere courgette, dat dan wel.
Dus hoewel vrijwel alle courgettes veilig zijn voor consumptie, blijft het in ieder geval bij zelfgekweekte exemplaren altijd oppassen. In de supermarkt zijn er, althans in Nederland, België en nog veel meer landen, wettelijke waarborgen om te voorkomen dat er giftig voedsel wordt verkocht. En, voor zover wij konden ontdekken, zijn er geen incidenten bekend met supermarktcourgettes. Daar hoef je je dus in onze inschatting geen zorgen over te maken.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Luc Vanhauter says
29 november 2021 at 10:50Ik kweek al jaren courgettes in de tuin.
Heb al alle lengtes en diktes verwerkt, maar nog nooit een bittere courgette tegengekomen.
De grotere courgettes gebruik ik meestal om courgettesoep (met curry een cocosmelk) mee te maken, of in de wok.
Het is goed dat je de mensen waarschuwt, maar ze mogen ook niet bang worden om zelfgekweekte courgettes op te eten.
Emmy Calmeyn says
8 september 2021 at 21:42Heb vandaag geprobeerd om courgette te maken I.p.v. pasta.
Heb eerst een reepje rauw geproefd zomaar om te proeven. Wist niet eens dat het giftig kon zijn.
Smaakte lekker. Heb dan alles gebakken in olijfolie en pastasaus bijgegoten.
Bij het eten smaakte het bitter. Ik dacht dat het kwam omdat de courgette wel gewassen maar niet geschild was.
Ben toen toch op de pc gaan kijken en toen bleek het giftig te zijn.
Heb naar het antigifcentrum gebeld en daar zeggen ze dat “het niet toxisch is”.
Wat is het nu?
Suzanne says
16 juli 2021 at 10:52Mijn courgettes zijn wit van kleur i.p.v. groen. Volgens de afbeelding op de verpakking van de zaadjes zouden ze groen moeten zijn. Zijn ze dan ook giftig?
Christina says
15 juli 2021 at 14:03Mijn courgette kwal v d Lidl had hem in spaghettislierten gedraaid met een spirelli apparaat. Klaargemaakt en dladkte ook bitter had nog getwijfeld qua opeten of niet maar ben nu tevreden dat ik hem i d vuilbak heb gekieperd….
Esther says
19 mei 2021 at 01:51Het viel op dat enkel de schil van de courgette bitter was. De rest niet. Kan de niet-bittere binnenkant dan wel gegeten worden als alleen de schil bitter is?
Ale says
11 februari 2021 at 21:30We hebben het nu ook beleefd. Lekkere pasta klaar gemaakt met courgette en allerlei groenten uit eigen tuin. Eerste hap: bitter. Volgende happen: het blijft erg bitter. Niet lekker. Dus niet verder eten. Twee uur later rent de eerste naar het toilet, gevolgd door de anderen wat later. We lopen leeg voorafgegaan door heftige buikkrampen. Huisarts adviseert paracetamol en veel drinken. Na enkele dagen knappen we op. Vanaf nu zullen we eerst van de courgette en/of de pompoen proeven.
Kristien says
6 mei 2021 at 18:043 liter courgettensoep gemaakt. De lievelingssoep van mijn man. Ze was niet te eten deze keer. Zo bitter!.! De courgettes kwamen uit de Lidl. Gevolg: alle soep weggieten. 😖
Will van Bemmel says
10 juni 2021 at 10:42Bij het proeven constateerde ik een bittere smaak bij de gourmette soep.
Na het lezen hier op internet alle soep weggegooid.
ik durf deze niet aan mijn gasten vanavond te serveren. Dan maar soep uit een pakje
Gourmette gekocht bij Pick Nick
Hendrika says
29 juli 2020 at 18:36Ik zie veel soort zaad bij plakken. Is dat slecht. Waarom niet even een foto v wann niet goed meer
Ger B says
14 september 2019 at 08:42Medio juli een zeer bittere plak van een zelf (door eigen familie) gekweekte courgette gegeten, warm gemaakt op de barbeque.
Kan zelf niet goed bitter onderscheiden. ‘s-avonds zeer hevige buikpijn. Veel overgegeven en ontzettende diarree.
Minstens 30 x toiletbezoek.
‘s-middag im ziekenhuis opgenomen wegens aanhoudende diarree en uitdroogverschijnselen.
Geen medicijnen gehad slechts veel paracedemol. Na vier dagen een darmonderzoek gehad. Darm laatste gedeelte toen nog zeer onrustig. Na zes dagen!! pas zo goed als over. Ziekenhuis had eea nog nooit meegemaakt. Eea op kweek gezet.
R, Hille says
19 augustus 2019 at 20:22Naar aanleiding van een artikel in de NRC van 19-08-2019 heb ik de redactie een opmerking/commentaar gestuurd.
Hierbij de tekst:
Dit artikel zou moeten worden gerectificeerd, of in ieder geval worden aangevuld/verduidelijkt. Het is, zoals het geschreven is, onnodig alarmerend en niet compleet.
Enige maanden geleden hoorde ik ditzelfde verhaal van een vertegenwoordiger van plantenzaden.
Daarom ben ik hier verder ingedoken
Wat blijkt, volgens wat ik kon vinden?
Het geval blijkt één dodelijk slachtoffer te hebben veroorzaakt. Het betreft een man in Duitsland die, net als ikzelf, veel zaad zelf betrok van de courgettes.
Hij heeft hoogstwaarschijnlijk jaar op jaar zaad geoogst van uiteindelijk één plant (in mensen termen gesproken gebruikte hij dus de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen). Dit veroorzaakte daarom steeds meer cucurbitacine in de vruchten, met het fatale gevolg.
Zelf laat ik op een plant, gekweekt uit gekocht zaad, één courgette heel groot worden en oogst de zaden. Dat levert zoveel zaad op dat ik jaren vooruit kan, zolang het zaad kiemkrachtig blijft. Dat is dan telkens één en dezelfde generatie.
Het levert prachtige rijk dragende planten op, niet in het minst bitter. Zodra de kiemkracht terugloopt begin ik overnieuw met gekocht zaad.
Met enige voorzorg kan men dus best zelf zaad trekken.
M.v.g.
m.bos says
23 december 2017 at 23:12courgette die veel te groot zijn geworden (te laat geoogst )wordt ook bitter
maar de rest van van de courgettes van die plant de jong geoogst wordt is geen probleem
dit telt ook voor te grote komkommer en lauki (pompoen soort)
indien het bitter is (oneetbaar ) krijg je het er niet meer uit ,ook niet met eerder verhaal over zout behandeling , weg doen niet eten ! diverse organen kunnen anders aan getast worden
Marlies says
10 september 2017 at 13:18Ik heb pas een pas soep weg moeten gooien die ik gemaakt had van een te grote courgette. Heb alles weg moeten gooien. Ik dacht dat het aan de grote van de pompoen lag. Plant is wel van zaad uit een pompoen van vorig jaar. Rest van de pompoenen gewoon lekker.
Hilma says
28 augustus 2017 at 15:13Helaas, nooit op gelet maar opeens heb ook ik een pan giftige soep gemaakt! Bah! Een hapje doorgeslikt, toen proefde ik het pas.En ik had er nog zo’n zin in. Het riool is er goed voor! Maar betekend dit dat de volgende courgettes nu ook giftig zijn?
Myrre Slagter says
20 augustus 2017 at 13:45De bitterheid is uit de courgette te halen. Dit door de courgette voor verwerking ervan in de lengte door te snijden, in een bakje doen en zout over gesneden gedeeltes te strooien. Dit ongeveer 5 tot 10 min. laten staan. Vocht wat eruit is gekomen weggieten en de courgette omspoelen. Evt. nadeppen en het is klaar voor gebruik. Ik doe dit al jaren zo, omdat de courgettes uit de super meestal een bittere smaak hebben.
lievonne says
4 september 2019 at 14:37Broodje aap helaas
Lienrke says
4 september 2020 at 17:00Deskundigen zeggen dat de bitterheid er niet uitgehaald kan worden. Misschien lijkt het zo als je de courgette zo behandelt als hier aangegeven. Ze proeven dan niet meer bitter misschien maar zijn nog wel giftig.
chris says
30 juli 2017 at 11:28ik heb dat ook eens gehad met courgettes uit de supermarkt, walgelijk bitter was dat, alles weggekieperd
Betty says
13 juli 2017 at 12:07Ik tref ook regelmatig een bittere courgette aan. Gewoon uit de supermarkt!. Dus helaas, het is bepaald niet zo dat ze daar niet voorkomen.. Ik dacht dat ik iets fout deed bij de bereiding. Niet dus.
Maddymaddy says
5 juli 2017 at 00:26Wij hebben vandaag van zo’n giftigecourgette ģegeten, walgelijk was ht