Groente

Groente.nl

meer dan enkel groente

Afbeelding tomaten
  • HOME
  • GROENTES
  • RECEPTEN
  • KEUKENWEETJES
  • SEIZOENSGROENTEN
  • OVER GROENTEGROENTE.NL
Home » Keukenweetjes » Is gezond eten duur?

Is gezond eten duur?

Gezond etenEr zijn talloze goede en minder goede smoesjes te bedenken om ongezond te eten. In de categorie “erg slechte smoesjes” springen er drie uit:

  1. Gezond eten duurt langer om klaar te maken
  2. Gezond eten is minder smakelijk
  3. Gezond eten is duurder

In dit artikel behandelen we punt drie. Voor de eerste twee verwijzen we je graag door naar de rest van onze website (ja, groente is gezond!). Hierbij bespreken we uiteraard ook waar en hoe je aan betaalbaar gezond voedsel kunt komen.

Is gezond eten duur? Het ontstaan van de mythe en de instandhouding ervan

Velen denken dat gezond eten duurder is dan ongezond eten. Dat is niet waar. Waar komt deze hardnekkige mythe dan vandaan?

Wellicht is het om te beginnen nuttig om te kijken naar wat “gezond eten” dan precies is. Enkele simpele vuistregels. Gezond is wel/niet:

Gezond Ongezond
Onverzadigde vetten verzadigde vetten
Matige vleesconsumptie, vleesvervangers veel (rood) vlees
Water, koffie, thee suikerhoudende (fris)dranken en alcohol
Groente, fruit, brood snacks, gefrituurd eten
Zelf bereid eten kant-en-klaarmaaltijden

Dit overzicht is natuurlijk wat simplistisch, maar de oplettende lezer is wellicht al direct een patroon opgevallen: het eten in de eerste kolom is niet enkel gezonder, maar vaak ook goedkoper!

Vanzelfsprekend zijn hier kanttekeningen bij te plaatsen. Met een dieet van diepvriespizza’s en blikken maaltijdsoep heb je een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding te pakken, althans wat betreft calorieën. Maar het hoeft niet goedkoper te zijn dan gezond eten. Voor een euro heb je al een zak appels of aardappels of een kilo diepvriesgroente in huis. En bijvoorbeeld vlees is vaak nogal duur. We hebben 100-125 gram eiwitbronnen per dag nodig. Dat kan ook van peulvruchten (goedkoop), eieren (goedkoop) en dergelijke komen, maar Nederlanders eten gemiddeld al 106 gram vlees per dag. Dat kan best op een gezonde én goedkope manier minder.

Waar komt dan het idee dat gezond eten duurder is vandaan? Het lijkt wel omgekeerde wereld: dat ongezond eten erg goedkoop kan zijn, zou dan betekenen dat gezond eten automatisch duurder is. Dat is natuurlijk niet logisch.

Verder kan het komen door andere bronnen die onze perceptie beïnvloeden. Snacks en kant-en-klaarmaaltijden zijn erg vaak in de aanbieding, en voor bijvoorbeeld frisdrank wordt uitgebreid geadverteerd. Ook fastfoodketens adverteren vaak, en dan is vaak de boodschap dat hun eten erg goedkoop is. Omgekeerd wordt er voor biologisch en ander “gezond” (dieet)voedsel ook wel veel geadverteerd, maar daarin is het nooit de boodschap dat het goedkoop is. Logisch, want dat is vaak ook schreeuwend duur.

Het schadelijke effect van ‘superfoods’ en andere marketingonzin

Als er voor zogenaamd “gezond” voedsel wordt geadverteerd, gaat het zelden om een nuchtere aardappel, een bescheiden banaantje of een nederige wortel. Integendeel: het zijn vreemde snackgroenten- en fruit, dieetmaaltijden en, meest recent, ‘superfoods’ die in de schijnwerpers staan. Dat is prima, ware het niet dat er vaak een valse tegenstelling wordt gecreëerd, namelijk dat deze voedingsmiddelen gezonder zouden zijn dan bijvoorbeeld de standaard twee ons groente en fruit.

Uit marketingoogpunt is dat logisch, want anders zou men de meestal exorbitante prijzen voor dat soort producten niet betalen. Maar uit gezondheidsoogpunt is het beslist laakbaar, omdat het beeld wordt neergezet dat gewoon gezond voedsel niet zo gezond is, en/of dat je erg veel geld moet uitgeven voor gezond eten.

Illustratief voorbeeld in dezen is de boerenkoolhype in de VS. In Nederland kennen we deze groente natuurlijk allang, maar daar is het wat minder algemeen. Vandaar dat één of andere slimmerik de kans heeft gezien om het in de markt te zetten als ‘superfood’, uiteraard met een bijbehorende superprijs.

Binnenshuis versus buitenshuis eten

Buiten de deur eten is vrijwel altijd duurder dan binnenshuis eten, maar het is toch aannemelijk dat onze prijsperceptie in de supermarkt wordt beïnvloed door (reclames voor) buitenshuis eten.

Het is immers tamelijk plausibel dat ongezond eten vrijwel altijd goedkoper is dan gezond eten als je uit eten gaat. Denk bijvoorbeeld aan de snackbar of aan andere fastfoodrestaurants en –ketens. Daar is in elk geval gemakkelijk, zeer betaalbaar maar helaas ook vaak minder gezond eten te krijgen.

Goedkoop is duurkoop

Voor weinig geld kun je veel ongezonde calorieën kopen. Een sportschoolabonnement of ziekte die je daardoor moet financieren is echter vaak nogal duur. Afgezet daartegen is het oude adagium dus ook hier waar: goedkoop is duurkoop!

Totale uitgaven aan gezond eten

Het CBS heeft in 2012 een studie gedaan naar onder meer de prijs van eten en ons uitgavenpatroon, in samenwerking met het Voedingscentrum. Het blijkt bijvoorbeeld dat we in 60 jaar tijd 50% minder aardappelen en ruim 10% minder groente zijn gaan eten, terwijl de consumptie van vlees tweeënhalf maal en die van kaas drieënhalf maal hoger is geworden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat we tegenwoordig van ons totale budget voor eten en drinken 26% besteden aan vlees en vis. Dat is ruim meer dan aan aardappelen, groente en fruit: 19%. Verder gaat er nog een belangrijk gedeelte van het geld naar brood en andere graanproducten (21%) en naar sauzen, kruiden en kant-en-klaarmaaltijden (samen 10%).

Merk op dat vlees en vis, waar we vaak al teveel van eten (zie boven), dus samen ruim een kwart van het budget opslokken.

Interessant is ook dat door de jaren heen de uitgaven aan voedsel als percentage van het totale huishoudbudget fors zijn geslonken. Ook hier weer is dus de perceptie kennelijk belangrijker dan de feitelijke waarheid, want als gezond eten echt zo duur was zouden we intussen ofwel bijzonder veel ongezonder zijn gaan eten (wat best meevalt), ofwel moet je constateren dat het eigenlijk helemaal niet zo duur is, wat waarschijnlijk dichter bij de waarheid ligt.

Hoe en waar vind je goedkoop gezond eten?

Op de markt, in de toko en bij de groenteboer zijn vaak voor zeer zachte prijzen groente en fruit te koop. In de supermarkt is het vooral zaak goed op te letten en te profiteren van aanbiedingen. Vaak is daarbij dan ook nog eens mooi meegenomen dat je zo prima varieert. Verder is diepvriesgroente en groente in pot of blik vaak goedkoper dan verse alternatieven, hoewel dat niet altijd zo hoeft te zijn. Voor de gezondheid maakt dat door de bank genomen niet uit, dus we kunnen warm aanbevelen om simpelweg zoveel mogelijk groente voor je euro’s te kopen.

Verder moet je simpelweg een beetje opletten. Voorgesneden groente en fruit zijn bijvoorbeeld erg gemakkelijk, maar ten opzichte van het ongesneden product ook vooral erg duur. In grotere porties inkopen is ook vaak goedkoper; door goed te plannen of de vriezer optimaal te gebruiken kun je daar vaak prima op inspelen. Tip: heb je nog meer tips? Deel ze hieronder bij de reacties!

Conclusie: is gezond eten duur?

Nee, gezond eten hoeft niet duur te zijn. Het is zonder uitgebreid onderzoek wel lastig om aan te tonen dat gezond eten goedkoper is dan ongezonde alternatieven. Maar ook met een kleine beurs is het prima te doen om gezond te eten. Wie de prijs van eten gebruikt om ongezonde keuzes te rechtvaardigen moet zich wellicht nog eens achter de oren krabben.


Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.


Aanbevolen artikelen

Comments

  1. ‘Sportief eten’ says

    25 april 2019 at 22:35

    Er zijn veel programma’ s over lekker en gezond koken. Advies: vertel erbij wat het kost, geef goedkope alternatieven. Maak propaganda voor goedkope recepten, maak er een wedstrijd van (heel Holland eet goedkoop!?)

    Laat mensen met weinig inkomen succesvolle voorbeelden van goed en goedkoop eten aan het woord. Stimuleer supermarkten om reclames te maken voor kleinere huishoudens.

    Beantwoorden
  2. Anita says

    25 april 2019 at 20:35

    “Voor een euro heb je al een zak appels of aardappels of een kilo diepvriesgroente in huis.”
    Waar koop je die dan? De meeste diepvriesgroente gaat per 450 gram en is duurder dan 1 euro.

    Beantwoorden
  3. Diana says

    25 april 2019 at 18:34

    Goede avond ik eet 2 sneetjes brood per dag met een plakje kaas
    S’avonds heel veel bonen met paprika mais uien
    En om 20:30 2 sneetjes brood met chocolade hagel en 2 appels
    En ik kom 1 kilo per maand aan
    Hoe kan dat ❓❓❓

    Beantwoorden
  4. Marieke says

    25 april 2019 at 14:27

    “Is gezond eten duur?”
    Het aantal ZZP’ers in Nederland is inmiddels gestegen tot ca. 2 miljoen (!). Er zijn immers geen ‘banen’ meer die voldoende inkomen genereren om van te leven (huis, verzekeringen, eten, vervoer). Deze groep werkt zich een slag in de rondte om een inkomen te verwerven en dat kost veel tijd en energie. Dat gaat vaak ten koste van het ‘zelf eten bereiden’. Deze groep gaat geen inkopen doen op de markt, in een toko of bij een groetenboer, veronderstel ik. Gaat geen gezonde smoothies maken (veel afwas). Gaat geen groentes snijden en in porties invriezen, geen aardappelen schillen, etc. Ik denk dat hier een groot probleem ligt – ik begrijp goed dat die groep naar ‘fast food’ grijpt: makkelijk, goedkoop, altijd en overal te krijgen en vooral: direct te consumeren. Een oplossing weet ik niet zo gauw: meer blikvoer eten wellicht? Meer voorlichting hierover?

    Beantwoorden
  5. Astrid Brouwer says

    25 april 2019 at 10:11

    Ikzelf (72) heb altijd gezond gegeten en nog steeds. Zelf gekookt, ook sinds ik alleen ben. Ook at ik altijd BIO echter met een klein pensioen en AOW is dit nogal duur. Nooit heb ik meegedaan aan die vreselijke reclames inzake “vogelvoer” (zaden). Wel eet ik vrij veel ongezouten noten Ik heb geen overgewicht en ondanks mijn “geërfde ziektes” probeer ik zoveel mogelijk te bewegen. Afwisseling in eten is volgens mij heel gezond. Ook pasta, rijst, aardappel linzen maar alles met mate. Gelukkig houd ik niet van gefrituurd eten. Maar het zit in de mens die moet veranderen, want wat hebben we Nederland een prachtig aanbod van gezond voedsel./

    Beantwoorden
  6. Betsie says

    25 april 2019 at 08:32

    Nog een tip m.b.t.. kinderen en gezonde voeding van een ervaring deskundige:

    Als je morgens ontbijt, gezellig met de kids om tafel ( sta er een half uurtje eerder voor op ) en smeer zelf een stapel brood met verschillend beleg en in sandwich vorm gesneden. Lekker kopje thee erbij en zorg dat de kinderen zich voldoende vol eten. Hetzelfde geld voor de lunch. Dan geef ik je op een briefje dat ze, als ze middags uit school komen niet vragen om lekkers omdat ze dan nog niet dubbel klappen van de trek en er niet eens aan denken. Tegen het avond eten hebben ze dan vanzelf weer trek in een stevige maaltijd. Wel moet je er in het begin aandacht aan schenken. Net als met onszelf, het is een kwestie van aanleren. En als je al die zoete drankjes, zoete tussendoortjes niet meer hoeft te kopen, zal je zien dat het zich op lange termijn uitbetaald: gezonde kinderen minder uitgaven, en meer plezier.

    Beantwoorden
  7. Jacintha says

    17 april 2019 at 22:34

    Helemaal waar. Zeker nu de laatste supermarktoorlog over groentes gaat! https://www.telegraaf.nl/financieel/3111760/supermarkten-voeren-groente-oorlog

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire groentes

Rabarber koken: tips en recepten
Raapstelen bereiden: tips en recepten
Zeekraal bereiden: tips en variaties
Paksoi bereiden: tips en recepten

Koken met aanbiedingen

Op zoek naar inspiratie voor het eten? Er is altijd wel iets smakelijks in de aanbieding. We hebben een handig overzicht gemaakt. Check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert Heijn | Aldi | Coop | Deen | Dekamarkt | Dirk | Lidl | Hoogvliet | Jumbo | Jan Linders | Plus | Poiesz | Spar

Recente reacties

  • Veronica op Boerenkool koken: tips en recepten
  • Dina op Top 10 meest vezelrijke groentes
  • Sam op Rode kool koken: tips en recepten

Copyright © 2014-2022 GroenteGroente.nl • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven