Groente is gezond, dat is een ding dat zeker is. Maar niet elke groente is even gezond. In dit artikel onderzoeken we wat de gezondste groenten zijn die je kunt eten. We beginnen met de top 10. Daarna bespreken we hoe deze top 10 tot stand kwam en welke groenten er nog meer erg gezond zijn.
10. Asperges
We beginnen deze top 10 van gezondste groenten met asperge. Asperge is voor de meesten geen dagelijkse kost, maar als we het dan toch eten gaan er vaak forse hoeveelheden doorheen. Daarmee ben je zo aan je dagelijkse behoefte. Deze heerlijke groente bevat zeer weinig calorieën, maar behoorlijk veel antioxidanten en sporenelementen. Bovendien zijn de vrijwel even gezonde alternatieven uit pot of blik vrij letterlijk in een handomdraai klaar.
9. Pompoen
Eén flink kopje pompoensoep en je zit al direct aan de dagelijkse hoeveelheid groente. Dat maakt dat pompoen prima geschikt is voor een plaatsje in deze top 10 van gezondste groenten, want naast zeer caloriearm is deze groente juist rijk aan vitamine B1, E en is het een prima bron van diverse sporenelementen.
8. Witlof
Witlof is heerlijk en wordt vaak in fikse porties geconsumeerd. Je kunt het prima rauw eten, maar vooral gekookt is het een zeer caloriearme groente die goede hoeveelheden van een aantal sporenelementen bevat.
7. Andijvie
Als je andijvie ongesneden koopt staat deze groente niet heel snel op tafel, maar in de vrij betaalbare gesneden vorm is het zeer eenvoudig te bereiden. Je kunt andijvie rauw eten, maar gekookt kun je er meer van op én bevat het hogere concentraties van een aantal belangrijke voedingsstoffen. Andijvie is onder meer een goede bron van calcium en een prima bron van bètacaroteen en verdient daarom een plaats in dit overzicht van gezondste groenten.
6. Sperziebonen
Sperziebonen zijn gemakkelijk klaar te maken en passen naast een ruime variatie van gerechten. Dat is mooi, want sperziebonen bevatten veel vitamine B2 en zijn een goede bron van vezels.
5. Wortels
Wortels kun je als heerlijk knapperige snack eten. Dat is een goed idee, want zowel rauw als gekookt bevat deze caloriearme groente enorme hoeveelheden bètacaroteen en ruime hoeveelheden van enkele andere antioxidanten. Ook zijn wortels een goede bron van voedingsvezel.
4. Witte, bruine en zwarte bonen
Witte, bruine en zwarte bonen uit pot zijn in een handomdraai opgewarmd en worden meestal in ruime porties gegeten. De bonen zijn allemaal een uitstekende bron van vezels – bonen zijn zelfs met enige afstand de meest vezelrijke groente die er bestaat! Daarnaast bevatten ze ruime hoeveelheden sporenelementen. Bonen zijn een goede bron van onder meer kalium, fosfor, magnesium en ijzer. Overigens bevatten bonen ook behoorlijk veel calorieën, althans voor een groente: zo’n 131 kcal per 100 gram. Ten opzichte van veel andere voedingsmiddelen of de dagelijkse behoefte van zo’n 2.000 kcal is dat gelukkig alsnog niet erg significant.
3. Broccoli
Broccoli is een heerlijke en vooral erg gezonde groente, die zowel rauw als vers te eten is. In beide bereidingen is het een goede bron van vitamine E en diverse andere antioxidanten. Bovendien is broccoli rijk aan kalium en fosfor.
2. Spruitjes
Spruitjes lijken een nederige groente te zijn, maar bij nadere beschouwing is het een bijzonder goede voedingsbron. Spruitjes zijn rijk aan voedingsvezel, vitamine B6, foliumzuur, kalium en fosfor en bevatten ook nog een goede hoeveelheid selenium. Wie uit zijn kindertijd nog een aversie tegen deze groente heeft kan die dus beter overboord zetten, want spruitjes zijn echt één van de gezondste groenten die je kunt vinden.
1. Spinazie
Deze top 10 van gezondste groenten kan niet heel precies op volgorde worden gezet, omdat elke groente weer op zijn eigen manier gezond is. Spinazie is echter toch wel de verdiende winnaar. Dat komt doordat deze groente eigenlijk over de gehele linie ruime hoeveelheden goede stoffen bevat. Je moet weliswaar een aardige hoeveelheid rauwe spinazie inkopen om aan twee ons gekookte groente te komen, maar dat is het waard. Spinazie is namelijk een goede bron van bètacaroteen, vitamine B1, vitamine B2, vitamine E, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink, en bevat daarnaast nog eens bovengemiddelde hoeveelheden vitamine B6 en fosfor. Kortom, vrijwel elke voedingsstof is goed vertegenwoordigd in spinazie. Daarmee is het voor ons de gezondste groente.
Uitleg: hoe is de top 10 van gezondste groenten tot stand gekomen?
Zoals we hierboven al schreven heeft eigenlijk elke groente wel weer zijn eigen unieke voordelen. Je kunt niet met één groente af; variëren is echt het toverwoord.
Dat gezegd hebbende is er wel een aantal groentes te bedenken waarmee het gemakkelijker is om aan je twee ons per dag te komen en waarbij het meer oplevert dan andere. We hebben deze top 10 daarom opgesteld aan de hand van drie criteria: voedingswaarde, de standaard portiegrootte en het gebruiksgemak. We denken dat elke groente die we hierboven hebben genoemd snel en eenvoudig te bereiden is, dat portiegroottes vaak ook zonder daar bewust op te letten uitkomen op of boven twee ons per dag en dat ze bovendien stuk voor stuk goede bronnen van voedingsstoffen zijn.
Hoewel er dus niet snel één meest gezonde groente uitspringt, denken we dat deze top 10 een aantal goede voorbeelden van groentes noemt die gemakkelijk in het dagelijkse avondmaal kunnen worden ingepast en op die manier een gezonde bijdrage leveren aan de maaltijd.
Voor wie onze top 10 van gezondste groenten toch arbitrair vindt: neem eens een kijkje op onze hoofdpagina over groentes en laat je inspireren om met de tientallen verschillende soorten die we op GroenteGroente.nl beschrijven aan de slag te gaan. De gezondste groenten zijn immers uiteindelijk degene die je opeet.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Jamniczki says
6 augustus 2021 at 10:25Geachte(n)
Zeer interessante site met zoveel info en ja zeker fantastisch MAAR …………….wat ontdek ik ………..
één van de gezondste groenten staat er niet bij ???!!!
L says
7 maart 2021 at 16:51Hoort boerenkool ook niet in de top 10 thuis? 😉
JP says
1 november 2019 at 10:16Iedere dag 2 gewelde abrikozen en 2 gewelde pruimen zorgen bij mij voor een goede stoelgang.
Gieta says
3 mei 2019 at 00:26Graag koopt kousband of sla ook tomaat ?
G. de Koster says
28 mei 2017 at 18:20Welke groenten en fruit werken laxerend?
Eugenie says
20 juni 2017 at 01:12Vezelrijk voedsel helpt. (Bij mij persoonlijk helpen gedroogde vruchten vooral gedroogde abrikozen het best.)
Volkoren graanproducten. Denk aan volkorenbrood, bruinbrood, roggebrood, havermout, zilvervliesrijst. Neem geen witte rijst wit brood en dergelijke.
Zemelen. Zemelen kunt u apart kopen in de winkel.
Groenten. Denk aan rauwkost, licht gekookte groente, aardappels.
Peulvruchten, zoals bruine bonen, witte bonen, linzen en kapucijners.
Vruchten, zoals : pruimen, dadels, rozijnen, perziken en abrikozen.
Noten.
Bron: https://www.leerwiki.nl/gezondheid/lichaamsfuncties/spijsvertering/verbranding/darmen/9781/wat-bij-slechte-stoelgang-en-obstipatie/