Het is een logische en veelgehoorde vraag: is voorgesneden groente eigenlijk net zo gezond als verse groente? Om deze vraag goed te beantwoorden hebben we ‘m opgedeeld in drie deelvragen:
- Hoe zit het met de voedingswaarde?
- Is er een grotere kans op vervuilingen, bacteriën, enzovoorts?
- Conclusie: wat geeft nu vooral de doorslag?
1. Hoe zit het met de voedingswaarde van voorgesneden groente?
Het zal je wellicht al zijn opgevallen: voorgesneden groente is niet enkel gesneden, maar ook verpakt, in tegenstelling tot de meeste verse groentes. Daar is een goede reden voor: zodra groente wordt gesneden begint het voedingsstoffen te verliezen. Bovendien is het dan veel minder weerbaar tegen ziektekiemen (zie punt 2 hieronder).
Dat verlies van voedingsstoffen is op zichzelf niet zo’n punt: dat gebeurt in je keuken immers ook als je je groente hebt gesneden. Het verschil is echter dat je het dan meestal direct opeet, terwijl als het in de fabriek wordt gesneden het vaak wel even duurt voor het op je bord belandt.
Om te voorkomen dat er een significant verlies optreedt, nemen voedingsfabrikanten allerlei maatregelen: van speciale verpakkingsmaterialen tot conserveringsmiddelen. Dat is overigens geen enkel bezwaar voor de gezondheid: daar zijn strenge wettelijke kaders voor. En om een idee te geven: vaak beperkt men zich tot vitamine C als conserveringsmiddel en een inert gas (koolzuurgas of stikstof) in plaats van lucht in het zakje. En meestal werken die maatregelen uitstekend.
Kortom, wat betreft voedingsstoffen is voorgesneden groente prima te vergelijken met verse groente.
2. Is er een grotere kans op vervuilingen, bacteriën enzovoorts bij voorverpakte groente?
Onbeschadigde verse groente blijft in haast alle gevallen veel langer goed dan voorgesneden groente. Groente is na het snijden nu eenmaal veel kwetsbaarder voor bederf. Maar, mits de verpakking niet open is gegaan en je de houdbaarheidsdatum en koelinstructies in acht neemt, is voorgesneden groente zeer veilig om te eten. Het nog eten als het over datum is of het invriezen is eigenlijk altijd af te raden, tenzij de verpakking anders aangeeft.
Wel opletten: tenzij anders vermeld, moet je voorverpakte rauwe groente voor gebruik wassen, net zoals je dat met verse (hopelijk!) al deed.
3. Conclusie: wat geeft nu vooral de doorslag tussen voorverpakte/voorgesneden en verse groente?
In de praktijk zullen er dan ook andere zaken spelen. Er is één overweging, die wellicht nog veel belangrijker is dan alle verhalen over vitamines en dergelijke: de gemaksfactor tegenover het kostenplaatje. Voorgesneden groente is vrijwel altijd (veel) duurder dan ongesneden verse groente (dan hebben we het niet over groente uit blik/pot of de diepvries). Daarentegen is het wel veel gemakkelijker en sneller te bereiden. De meeste mensen snijden immers niet zomaar even een heel zakje met bijvoorbeeld witte kool, ui, wortel of champignons, hoewel dat natuurlijk helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn met de juiste tips – zie daarvoor de rest van GroenteGroente.nl.
Hoe het ook zij, ons advies is simpel: zorg er gewoon voor dat je je twee ons groente per dag eet. Da’s veel belangrijker dan of je het zelf snijdt of dat je het in de fabriek laat doen.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
xxxxxxxx says
7 april 2019 at 08:07het is helemaal niet gezond voor gesneden fruit of groente
het is gemakkelijk maar zekers niet gezond
soms ligt het al drie a vier dagen gesneden in de winkel
het ligt gewoon al te verrotten omdat het gesneden is
je moet het pas snijden als je het nodig bent
ik weet wel de tijd gaat sneller en dingen veranderen
maar ik vind het word makkelijk gemaakt
en de andere kant is mensen worden lui gemaakt
mensen voel zelf het verschil de volle groente en fruit en dan het gesneden
het gesneden zal veel zachter zijn en veel water in de verpakking
Patrick says
28 februari 2019 at 09:41Dit is een Advertorial. Wie is de afzender?
Wat niet meegenomen is de oxidatie ie op de snijvlakken plaatsvindt. Het lijkt mij beter om de hele vrucht/groente te nemen en zelf te snijden.
En je hebt minder plastic afval.
Redactie says
28 februari 2019 at 09:54Hoi Patrick,
Dit is een informatief artikel, geschreven door onze onafhankelijke redactie. Soms gaan we een samenwerking aan met andere partijen en dan kan het gebeuren dat zij naar ons verwijzen met een dergelijke vermelding.
De oxidatie bespreken we in punt 1, alleen zonder het woordje ‘oxidatie’ er expliciet in te betrekken. Het is verder correct wat je zegt, alleen is het effect zo klein dat het in de praktijk eigenlijk verwaarloosbaar is. Zie voor meer details over oxidatie ons artikel Waarom wordt fruit bruin?
Siebrich says
31 augustus 2017 at 08:26Hoe is het met de voedingswaarde als je zelf de groente eerder snijdt?
B.v. ‘ s middags snijden en ”s avonds koken? Of zelfs de avond ervoor ?
Marian says
27 februari 2017 at 18:27In de nieuwe schijf van vijf adviseren ze om minimaal 250 gram groente te eten. Vijftig gram mee dan in de vorige schijf.