Zoals onze vaste lezers weten, vinden we het op GroenteGroente.nl leuk om uitgebreide productinformatie te geven bij de groentes en de recepten die we beschrijven. Dat voegt naar ons idee namelijk veel toe aan de maaltijdbeleving. Helaas zijn de beschrijvingen bij groenteverkopers vaak bijzonder summier. Als je bijvoorbeeld door het groenteschap van een supermarkt loopt, kun je met een beetje geluk nog net zien uit welk land je komkommer of pompoen afkomstig is, maar meer ook niet.
Er lijkt echter een kentering te zijn ingezet, aardig genoeg. Ook voor de gewone, dagelijkse-boodschappen-kopende consument zijn er steeds meer groentes met een verhaal te koop. Eén van de betere voorbeelden is de JOYN-tomaat, die tegenwoordig bij Albert Heijn ligt, en al langer bij gespecialiseerde groentezaken te koop was. In dit artikel zoomen we in op het verhaal van JOYN, bespreken we of deze trostomaten hun verhaal ook waarmaken en sluiten we af met een strenge kwaliteitstest: een recept voor een smakelijke Italiaanse pastasaus, sugo all’amatriciana, die valt of staat met de tomaten die je ervoor gebruikt.
1. Het verhaal van JOYN
JOYN-tomaten werden in 2016 gelanceerd, maar het verhaal begint eigenlijk al zeventig jaar eerder, in 1946. In dat jaar begon de Westlander Jacobus Looije een bedrijf om groentes te telen. Een kleine dertig jaar later kwam zijn zoon Jos bij het bedrijf. Dat was ook het moment dat Looye Kwekers zich exclusief toe begon te leggen op tomaten. Tegenwoordig is het familiebedrijf één van de meest toonaangevende tomatenkwekers van Nederland met kassen in Burgerveen en Naaldwijk, waar ook het hoofdkantoor staat. Bij de consument is Looye vooral bekend van hun twee paradepaardjes: Honingtomaten en JOYN.
2. Groeiwijze en teelt
Bij het kweken van een goede tomaat komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen even wat zaadjes in de grond stoppen en er zo nu en dan langslopen met een gieter. Daarom is het erg leuk dat Looye Kwekers zoveel informatie geeft over het hele proces. Je kunt zelfs een kijkje komen nemen in de kas, in persoon of gewoon vanaf de bank, met bijvoorbeeld deze YouTube-playlist. Hieronder bespreken we in vogelvlucht de reis van het tomatenzaadje tot aan de volgroeide JOYN-tomaat op je bord.
2.1 Avalantino
JOYN-tomaten worden gekweekt op basis van het Avalantino-tomatenras. Vanaf een Nederlandse zaadveredelaar komen de zaadjes van dat ras – op gewichtsbasis duurder dan goud! – aan bij een speciale Westlandse teler, die ze laat ontkiemen. Als de nieuwe plantjes ongeveer kniehoog zijn gaan ze op transport naar de nabijgelegen kassen van Looye, waar ze verder kunnen groeien tot volwassen tomatenplanten.
2.2 Van 30 centimeter tot 15 meter
Bij Looye worden de tomatenplanten verplant in een speciale ondergrond van steenwol, een fijnverdeeld materiaal op basis van vulkanisch gesteente waarin de wortels lekker groeien en de opname van water en voedingsstoffen goed te regelen is. Mede dankzij een constante, aangename temperatuur van circa 22 graden beginnen de planten meteen de hoogte in te schieten. Elke maand komt er tot wel meer dan een meter bij. Zo zijn de planten na een jaar, als ze aan het einde van hun levensduur zijn, letterlijk huizenhoog: soms wel 15 meter.
De plukkers hoeven trouwens bij lange na geen vijf verdiepingen omhoog om de JOYN-tomaten te oogsten. De planten worden namelijk regelmatig opgebonden, zodat ze deels horizontaal groeien. Wel zo prettig als je hoogtevrees hebt!
2.3 Niet alleen mensen aan het werk
In de kassen van Looye lopen honderden mensen rond, maar ze zijn niet het enige gezelschap van de tomaten. Het is er eigenlijk een compleet ecosysteempje. Een voorbeeld is dat ongewenste plaagdieren worden bestreden met andere insecten, net zoals je lieveheersbeestjes loslaat op een plant die luis heeft. Daarnaast zoemen er duizenden hommels rond die de gele tomatenbloemetjes bestuiven. Vanaf de bestuiving zijn de JOYN-tomaten in ongeveer acht weken oogstrijp.
2.4 Maximale controle op kwaliteit
Vanaf dat moment kun je goed zien dat Looye zeer hoog inzet op kwaliteit. Tijdens het rijpen worden blaadjes rondom de JOYN-trossen weggesnoeid zodat ze zoveel mogelijk zonlicht ontvangen, en het oogsten gebeurt met de hand om ze niet te beschadigen. Tot en met het verpakken gebeurt alles bij de kweker zelf. In het geval van de JOYN-tomaat worden alleen de mooiste en meest smaakvolle trosjes gebruikt. Tomaten die niet door de strenge selectie komen, en dat zijn er heel wat meer niet dan wel, gaan onder een andere naam naar het buitenland.
2.5 Zo vers mogelijk
Dat alles gebeurt op hoge snelheid. Zodra de JOYN-tomaten oogstrijp zijn, begint de klok namelijk te tikken. Om ze heerlijk vers op je bord te krijgen is een strakke planning nodig. Dat betekent bijvoorbeeld dat de trossen elke dag gecheckt worden om te kijken of ze al geoogst kunnen worden, en dat de verse oogst vaak dezelfde dag nog doorschuift naar de verpakkingsafdeling. Goede kans dus dat de JOYN-tomaat die je vandaag eet, een paar dagen geleden nog aan de plant hing!
3. Smakelijk verhaal, smakelijke tomaten?
De kritische lezer denkt nu wellicht: dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar proef je er ook wat van? We kunnen er kort over zijn: ja, dat proef je. Sappig, vol van smaak, met een mooie balans tussen zoet en zuur. Het is een uitstekend voorbeeld van hoe een goede trostomaat hoort te smaken. Daarnaast hebben JOYN-tomaten een heerlijk stevige structuur, zeer geschikt voor in een salade maar ook voor in sauzen omdat ze zoveel vruchtvlees hebben. En ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit, bolrond en met een volle rode kleur.
4. Verkrijgbaarheid
JOYN-tomaten zijn duidelijk een premium product. Voorheen waren ze zelfs alleen maar te koop bij een select aantal gespecialiseerde groentewinkels. Sinds enkele maanden kun je ze ook bij de supermarkt kopen, maar dan wel exclusief bij Albert Heijn, in fraaie verpakkingen van 375 gram (vijf of zes stuks). De prijs, circa 2,99 voor een doosje, is aan de hoge kant maar redelijk in lijn met andere hoogwaardige trostomaten. Voor een dubbeltje zit je nu eenmaal niet op de eerste rij.
5. Recept: chique sugo all’amatriciana met JOYN-tomaten
Dan is het nu tijd voor het pièce de résistance: sugo all’amatriciana op basis van JOYN-tomaten. Bij deze eenvoudige, licht pikante Italiaanse pastasaus is er voor de tomaten geen ontsnappen aan: ze zijn veruit de belangrijkste smaakmaker. Zoals in trouwens wel meer pastasauzen. Het mag dan ook niet verbazen dat Italiaanse koks zeer kritisch zijn in hun aankopen.
Maar dat terzijde. We schreven in de inleiding dat deze saus valt of staat met de tomaten die je gebruikt. En als je voor JOYN-tomaten kiest, staat-ie als een huis. Eet smakelijk!
Ingrediënten
Voor vier personen
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- 1 rood pepertje
- 80 gram pancetta (te vervangen door ontbijtspek)
- 3 doosjes (ca. 1,125 kg) JOYN-tomaten
- 400 gram bucatini
- 1 handje verse krulpeterselie, fijngesneden
- 75 gram Parmezaanse kaas, geraspt (te vervangen door pecorino)
- Zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Bereidingstijd: ca. 45 minuten
- Snijd (of knip) de pancetta in dunne reepjes en laat ze op laag vuur uitbakken in een sauspan. Voeg eventueel een klein beetje olijfolie toe.
- Snipper intussen de sjalotjes en pers de knoflook uit. Snijd het pepertje in kleine stukjes. Breng een pan met 4 liter water zonder zout aan de kook.
- Voeg, als de pancetta is uitgebakken, de ui en knoflook toe en laat ze op laag vuur in 10 minuten glazig worden. Kruid met versgemalen zwarte peper.
- Pliceer (ontvel), als het water heeft gekookt, de JOYN-tomaten. Dat doe je als volgt: haal ze van hun takjes en snijd aan de onderkant het velletje kruisvormig in. Doe ze in groepjes van vier in het water en laat ze circa 45 seconden liggen. Haal ze er met een schuimspaan uit. Spoel kort af onder koud water en pel dan de vier lipjes van het ingesneden kruisje af.
- Doe het pepertje bij de ui, knoflook en pancetta en bak enkele minuten mee. Voeg dan de tomaten toe. Laat ze even warm worden tot er wat vocht uitkomt, druk ze met een spatel een beetje kapot en breng de saus aan de kook. Laat op halfhoog vuur 20 tot 25 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt en gebonden is. Breng op smaak met zout en peper.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt hiervoor uitstekend het pliceervocht gebruiken.
- Direct opdienen en garneren met de peterselie en de Parmezaanse kaas.
Tips en variaties
- Bucatini is vrij lastig verkrijgbaar. Je kunt het eventueel vervangen door maccheroni nr 44 van Barilla of penne.
- We hebben er bij dit recept voor gekozen om de JOYN-tomaten te pliceren omdat dat heerlijk eenvoudig is met dit soort gave, bolronde tomaten. Maar je kunt ze ook prima in kleine stukjes snijden, zodat je ook geen velletjes terugvindt in de saus. Doordat ze zo stevig zijn, is bijna net zo snel gebeurd als pliceren. Een klein nadeel – naar onze smaak – is dat je dan een wat gladdere saus krijgt, omdat de stukjes vruchtvlees kleiner zijn.
- De saus is ook vegetarisch te maken. Vervang de pancetta dan door één of twee rode of gele paprika’s. Die snijd je net zo klein als de rode peper en voeg je op hetzelfde moment toe: even kort meebakken als de ui glazig is en voordat je de JOYN-tomaten in de pan doet. Gebruik een Italiaanse hoeveelheid goede olijfolie (lees: een flinke scheut) voor wat extra smeuïgheid.
Dit artikel is (deels) gesponsord.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Geef een reactie