Zuurkool is even gezond als populair. Traditioneel kun je het in de wintermaanden vers van het vat krijgen bij de groenteboer, maar het is tegenwoordig in vacuümverpakkingen het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt.
In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste manieren om deze groente klaar te maken. Ter besluit geven we nog enkele leuke tips en variaties.
1. Bereiden: hoe moet je zuurkool klaarmaken?
Je kunt zuurkool koken, stomen, bakken of in de oven bereiden. In feite maakt dit enkel uit voor de smaak, omdat je het ook gewoon rauw kunt eten. Wel geldt in het algemeen dat hoe langer je ’t kookt, hoe meer vitamines er verloren gaan. Deze vier bereidingswijzen komen hieronder aan bod.
1.1 Koken
Zuurkool hoef je niet te koken, maar enkel warm te maken. Doe dit dus in een pan met dikke bodem en op laag vuur. Bij zuurkool uit een pakje hoef je geen extra water toe te voegen, bij verse uit het vat wel. Dit kan ook een beetje droge witte wijn of appelsap zijn om de het lekker zuur te houden.
Haal eerst de zuurkool even uit elkaar met een vork. Zout of andere kruiden zijn niet nodig. Op laag vuur en met de deksel op de pan is een kooktijd van circa 5 minuten voldoende. Hoe langer, hoe meer vitamines er uit de groente lekken, dus houd het zo kort mogelijk. Als het onverhoopt te hard gaat kun je nog een beetje water toevoegen en de zuurkool nogmaals doorroeren.
1.2 Stomen
Stomen is een ideale manier om zoveel mogelijk van de voedingswaarde en vitamines te behouden. Ook zuurkool kun je stomen. Houd in de stoompan of stoomoven een kooktijd van 5 minuten aan, of zolang als nodig voordat de zuurkool warm is. Van tevoren net als bij het koken de groente even losmaken met een vork.
1.3 Gebakken zuurkool
Het is weliswaar niet erg goed voor het behoud van de vitamines, maar als leuke variatie is het aan te raden deze groente eens te bakken. Dit moet erg langzaam; roerbakken is geen aanrader.
- Recept 1: gebakken zuurkool. Doe een klontje boter in een pan met dikke bodem en fruit er een uitje in. Zet dan het vuur helemaal laag en doe de zuurkool in de pan. Maak het even los met een vork. Laat het zo 10 minuten staan, totdat de zuurkool op de bodem licht gebruind is. Roer nogmaals door en herhaal dit nog een keer of twee, drie, totdat het gelijkmatig lichtbruin is. Als het dreigt aan te branden kun je wat water of witte wijn toevoegen, maar het is het lekkerst als je het tamelijk droog kunt opdienen. Totale kooktijd is ongeveer drie kwartier. Deze zuurkool is heerlijk bij aardappelpuree en rookworst.
1.4 Zuurkool als ovenschotel
Een heerlijke eigentijdse variatie op zuurkoolstamppot is deze zuurkoolschotel uit de oven. Een goed maar eenvoudig recept is als volgt:
- Recept 2: zuurkoolschotel uit de oven. Maak aardappelpuree, in dezelfde verhouding zuurkool en aardappelen als bij stamppot (1:2, dus voor 4 personen ongeveer 1 kilo aardappelen voor 500 gram zuurkool). Bak wat spek (25 gram per persoon), fruit er een uitje doorheen en rul daarna gehakt in dezelfde pan (50 gram per persoon volstaat). Verwarm de over voor op 175 graden. Doe de uitgelekte zuurkool in een ingevette ovenschaal. Daarbovenop het ui-gehakt-spekmengsel, en daarboven de puree. Voor een wat pittiger gerecht kun je het dan ook nog gratineren, door enkele handjes oude geraspte kaas bovenop te strooien. Ook kun je een rookworst opsnijden en bij het ui-gehakt-spekmengsel in de ovenschaal doen. Deze ovenschotel is na circa 40 minuten klaar.
2. Tips en variaties
- Een normale portiegrootte is 200 tot 250 gram per persoon.
- Is de zuurkool te zuur? Knijp het vocht eruit en kook de zuurkool met wat kraanwater. Of combineer het met wat suiker, honing of zoet fruit, zoals ananas, rozijnen, appel of banaan.
- Kook zuurkool nooit samen met aardappelen, ook niet bij een stamppot. Door het zuur duurt het bijzonder lang voordat de aardappelen gaar zijn.
- In stamppot is de verhouding zuurkool op aardappelen 1 op 2, dus bijvoorbeeld 1 kilo aardappelen op 500 gram zuurkool.
- Lekkere romige zuurkool? Stamp er vlak voor het opdienen een klontje boter doorheen.
- Traditioneel combineer je zuurkool met worst, spek of gehakt. Maar probeer het voor de afwisseling ook eens met zalm, kip, fazant of parelhoen, of geheel vegetarische zuurkool met ananas en rozijnen.
- Door de bereidingsmethode is vacuümverpakte zuurkool uitstekend houdbaar. Verse zuurkool moet je daarentegen binnen enkele dagen opeten, omdat anders veel van de vitamines en smaak verloren gaan.
- Als je zuurkool overhoudt na de maaltijd kun je deze uitstekend invriezen. Ingevroren blijft het twee maanden goed in het vriesvak.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Herman Leijendekkers says
29 november 2020 at 15:34Een andere variatie uit Noor-Oost Frankrijk is choucroute de la mer, oftewel Zuurkool van de zee. Zuurkool met vis dus!
Loek says
30 december 2017 at 09:27Uitleg is duidelijk