Paprika wordt vaak als extra groente aan gerechten toegevoegd, maar je kunt het ook in de hoofdrol zetten. Hier doen we dat met gevulde paprika. We geven twee recepten: de eerste met gehakt, de tweede vegetarisch. Onderaan dit artikel geven we nog enkele handige tips en leuke variaties.
Recept 1: gevulde paprika met gehakt
Dit recept gebruikt gehakt als eiwitbron, maar je kunt het ook uitstekend met tonijn maken. Gebruik dan twee blikjes tonijn (uitlekgewicht 300 gram). Sla stap 3 bij het bereiden over en voeg tonijn pas toe na de tomatenpuree.
Ingrediënten
Hoofdgerecht voor vier personen
- 4 flinke paprika’s (liefst verschillende kleuren)
- 2 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
- 2 flinke uien, gesnipperd (aanwijzingen)
- 1 prei, in ringetjes (aanwijzingen)
- 300 gram (runder)gehakt
- 1 blikje tomatenpuree
- 100 gram geraspte oude kaas
- olijfolie of boter
- versgemalen zwarte peper, zout
- 1 el oregano
Keukenbenodigdheden
- Geen bijzondere. Tip: het beste kies je voor een ovenschaal waar vier paprika’s net in passen, zodat ze tegen elkaar aan staan in plaats van omvallen.
Bereidingswijze
Voorbereidingstijd: 15 minuten | bereidingstijd: 20 minuten | oventijd: 20 minuten
Met dit basisrecept voor gevulde paprika kun je een hoop variëren, maar zo is het ook al uitstekend. Hoewel het enige tijd in beslag kan nemen is dit geen ingewikkelde bereiding.
Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in
- Snijd de prei, ui en knoflook als je dat nog niet hebt gedaan
- Maak de paprika schoon, snijd het kapje eraf en haal de zaadlijsten eruit (aanwijzigen). Houd de steel aan het kapje.
Bereiden
- Fruit de ui en knoflook even aan in wat olie of boter tot de ui glazig is.
- Stoof de prei op laag vuur 10-15 minuten mee totdat deze zacht en gaar is.
- Voeg het gehakt toe en rul dit op hoog vuur 2 minuten op. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit op hoog vuur 3 minuten mee, tot alles goed is gemengd. Zet het vuur uit en voeg de kruiden toe. Als het geheel wat droog is kun je nu nog wat water toevoegen.
- Zet de paprika’s in de ovenschaal en vul ze met het mengsel. Dat kan gewoon met een lepel; je hoeft het niet heel hard aan te duwen. Dek de gevulde paprika’s af met een laagje kaas. Leg de kapjes naast de gevulde paprika’s in de ovenschaal.
- Zet de gevulde paprika in de oven en laat de kaas in ongeveer 20 minuten goudbruin gratineren. Dien op met de kapjes op de gevulde paprika’s.
Tip: serveer deze gevulde paprika’s met rijst (ca. 250 gram) voor een complete maaltijd. Of combineer ze met een gevulde salade!
Recept 2: vegetarische gevulde paprika
Ook met dit recept kun je alle kanten op. Voeg bijvoorbeeld een likje sambal toe aan de vulling voor wat extra pit, of gebruik bonen in plaats van rijst of couscous voor de vulling.
Ingrediënten
Hoofdgerecht voor vier personen
- 4 flinke paprika’s (liefst verschillende kleuren)
- 2 teentjes knoflook, geplet en fijngesneden
- 2 flinke uien, gesnipperd (aanwijzingen)
- 1 prei, in ringetjes (aanwijzingen)
- 150 g champignons, in reepjes of blokjes (aanwijzingen)
- 200 g rijst of couscous
- 1 blokje groentebouillon
- 4 el pijnboompitten, geroosterd
- 1 klein blikje maïs, uitgelekt
- 1 blikje tomatenpuree
- 6 zongedroogde tomaten
- 100 gram geraspte oude kaas
- olijfolie of boter
- versgemalen zwarte peper, zout
Keukenbenodigdheden
- Geen bijzondere. Tip: het beste kies je voor een ovenschaal waar vier paprika’s net in passen, zodat ze tegen elkaar aan staan in plaats van omvallen.
Bereidingswijze
Voorbereidingstijd: 20 minuten | bereidingstijd: 25 minuten | oventijd: 20 minuten
Dit recept duurt even voordat je het op tafel hebt, maar bevat geen vreemde of lastige handelingen.
Voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschaal in
- Snijd de prei, ui, knoflook en champignons als je dat nog niet hebt gedaan
- Rooster de pijnboompitten in een droge pan zonder olie of boter
- Maak de paprika schoon, snijd het kapje eraf en haal de zaadlijsten eruit (aanwijzigen). Houd de steel aan het kapje.
- Snijd de zongedroogde tomaten fijn
Bereiden
- Kook de rijst of couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik het bouillonblokje in het kookwater om meer smaak toe te voegen.
- Fruit de ui en knoflook even aan in wat olie of boter tot de ui glazig is.
- Stoof de prei op laag vuur 10minuten mee totdat deze zacht en glazig is.
- Voeg de champignon toe en bak deze enkele minuten op hoog vuur mee tot ze zacht zijn.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak dit op hoog vuur 3 minuten mee, tot alles goed is gemengd.
- Zet het vuur laag en voeg de zongedroogde tomaten, maïs en pijnboompitten toe. Roer het kort door en voeg de rijst of couscous door. Het hoeft niet perfect gemengd te zijn. Voeg als het wat droog is ook nog wat water of bouillon toe. Kruid af met peper en zout.
- Zet de paprika’s in de ovenschaal en vul ze met het mengsel. Dat kan gewoon met een lepel; je hoeft het niet heel hard aan te duwen. Dek ze af met een laagje kaas. Leg de kapjes naast de gevulde paprika’s in de ovenschaal.
- Zet de gevulde paprika in de oven en laat de kaas in ongeveer 20 minuten goudbruin gratineren. Dien op met de kapjes op de gevulde paprika’s.
Tip: serveer deze gevulde paprika’s met nog wat extra rijst (ca. 200 gram) voor een complete maaltijd. Of combineer ze met een gevulde salade!
Tips en variaties
- Als je de paprika’s wilt ontvellen kun je dat het beste doen na het bakken in de oven, door gewoon het velletje er vanaf te trekken. Doe je het eerder, dan bestaat de kans dat de paprika al te slap wordt.
- Als je merkt dat de paprika’s niet blijven staan, zelfs niet als je ze tegen elkaar aanzet, kun je het prima anders aanpakken. Snijd de paprika in de lengterichting (van boven naar beneden) door, zodat je twee “bootjes” krijgt. Leg die met de glimmende kant naar onderen en bedek ze met een laagje vulling. Afhankelijk van hoeveel vulling je hebt kun je dat met alle helften doen, of ze na het vullen weer afdekken.
- Of snijd voorzichtig een klein stukje van de onderkant af, zodat ze wel blijven staan.
- In plaats van met rijst kun je gevulde paprika’s ook goed serveren met quinoa of couscous.
- Deze gevulde paprika’s kun je een dag van tevoren maken. Gewoon afbakken, dan even goed afdekken en in de koelkast. Je kunt ze weer in de oven opwarmen daarna, maar beter is in de magnetron.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Jose says
3 september 2015 at 17:49Ik ben bezig met de vegetarische paprika. Bij het bereiden bij stap 5 heb je het over tomatenpuree toevoegen. Dat staat echter niet bij de ingrediënten. Ik ga er maar van uit dat je de zongedroogde tomaten bedoelt, want de tomatenpuree wordt wel genoemd bij de gevulde paprika met gehakt waar geen zongedroogde tomaten worden gebruikt.
Redactie says
3 september 2015 at 18:57Hoi Jose,
Leuk om te horen, en eet smakelijk! Je hebt scherper gelezen dan onze eindredactie. De tomatenpuree had wel bij de ingrediëntenlijst moeten staan; de zongedroogde tomaten waren een extraatje. Hopelijk bevalt het resultaat dus alsnog.
Bedankt voor je reactie. We hebben het direct verbeterd!