Arrabiata is een eenoudige Italiaanse pastasaus, op basis van tomaten. Typisch is deze saus flink pittig: arrabiata betekent namelijk ‘boos’ in het Italiaans, en daar past een vurig, heet gerecht bij. Vaak wordt arrabiata met penne geserveerd, zoals op de afbeelding hierboven (bron).
We geven hieronder het basisrecept, dat net zoals de oorspronkelijke Italiaanse arrabiata vegetarisch is. Na het recept geven we nog een aantal handige tips, en bespreken we enkele smakelijke variaties, zoals een niet-vegetarische versie met spek.
Ingrediënten
Hoofdgerecht voor vier personen
- 500 gram pasta (bijvoorbeeld penne)
- 2 flinke tenen knoflook, geplet en fijngesneden
- 2 middelgrote uien, gesnipperd (aanwijzingen)
- 2 blikjes tomatenblokjes (400 gram per stuk) of 1 kg verse tomaten
- Enkele tl neutraal smakende sambal (bijv. oelek) of 2 verse rode pepertjes
- 100 gram Parmezaanse kaas
- olijfolie
- Versgemalen zwarte peper, evt. zout
- paar handjes verse peterselie of basilicum (optioneel)
Keukenbenodigdheden
- Geen bijzondere
Bereidingswijze
Voorbereidingstijd: 10 minuten | kooktijd: 20 minuten
Dit gerecht zet je in ongeveer 30 minuten op tafel (35 als je het geheel met verse ingrediënten maakt). We maken een Nederlandse hoeveelheid saus; Italianen serveren vaak amper saus bij de pasta. Zo je wilt kun je de hoeveelheid knoflook, ui en tomaat halveren voor een meer Italiaanse saushoeveelheid.
Voorbereiden
- Snijd de knoflook en ui. Beide mogen tamelijk fijn.
- Als je verse tomaten gebruikt: snijd ze in kleine blokjes. Of ontvel ze (aanwijzingen); dan kunnen ze daarna in hun geheel in de pan.
- Als je verse pepertjes gebruikt: was ze, snijd ze in de lengterichting door de helft en verwijder de zaadjes en eventueel ook de zaadlijsten (dan wordt het wat minder scherp). Snijd ze dan in halve ringetjes. Let op: hierna goed je handen wassen, of handschoenen gebruiken.
- Zet water op voor de pasta.
Bereiden
- Doe een flinke scheut olijfolie in een pan, bak de ui enkele minuten op vrij hoog vuur en voeg de knoflook toe. Laat dit nog enkele minuten op middelhoog staan tot de ui goed glazig is.
- Indien je verse rode peper gebruikt: voeg die nu toe en bak 1 minuut mee. (Sambal hoeft er pas later bij.)
- Voeg de tomaten toe. Laat die op vrij hoog vuur in 10 tot 15 minuten inkoken tot ze niet meer waterig zijn. Verse tomaten stuk laten koken, of met een spatel pletten.
- Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Zet de arrabiata uit, kruid hem af met zout, zwarte peper en sambal (als je die gebruikt). Garneer direct voor het opscheppen met wat verse basilicum of peterselie, als je die hebt.
- Serveer op tafel met de Parmezaan.
Tips en variaties
- Voor een meer gevulde, stevige versie kun je uitstekend spekblokjes toevoegen aan pasta arrabiata. 200 gram volstaat. Bak het spek eerst goed knapperig uit, voeg dan de ui toe en volg verder het recept hierboven.
- Arrabiata hoort friszuur te zijn, maar afhankelijk van de tomaten die je hebt gebruikt kan de saus soms wat erg zuur worden. Voeg dan voorzichtig een half theelepeltje suiker toe, proef en voeg zo nodig nog wat toe.
- Problemen met de pasta? Lees ook ons artikel De 11 do’s & don’ts van pasta koken
- Als niet elke disgenoot van scherp houdt, kun je de sambal het beste op tafel erbij serveren, zodat eenieder op eigen inzicht de saus kan kruiden. Arrabiata hoort oorspronkelijk echt flink pittig te zijn, maar niet iedereen kan dat even goed waarderen.
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
Geef een reactie