Groente

Groente.nl

meer dan enkel groente

Afbeelding tomaten
  • HOME
  • GROENTES
  • RECEPTEN
  • KEUKENWEETJES
  • SEIZOENSGROENTEN
  • OVER GROENTEGROENTE.NL
Home » Keukenweetjes » Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Wat is het verschil tussen groente en fruit?

Verzameling groentes

Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een banaan fruit is en een bloemkool groente. Helaas is het niet altijd zo duidelijk… In dit artikel bespreken we de vraag wanneer iets groente en wanneer iets fruit mag heten. We doen dit aan de hand van drie vragen:

  1. Wat is fruit?
  2. Wat is groente?
  3. En nu concreet: wat is op GroenteGroente.nl het verschil tussen groente en fruit?

 1. Wat is fruit?

Voor fruit bestaat een heldere plantkundige definitie: de eetbare vrucht van een plant.

In de keuken is het echter al een heel stuk minder duidelijk. Bonen, tomaten, maïs, courgette en paprika zijn bijvoorbeeld ook eetbare vruchten. Maar wie zou dat fruit noemen?

In het dagelijks taalgebruik is fruit misschien beter als volgt te omschrijven: eetbare vruchten die vaak rauw worden gegeten en meestal zoet zijn. Daarmee kom je al snel op fruit als appels, bananen, frambozen, perziken, meloenen en aardbeien, die de meeste mensen gevoelsmatig als fruit en beslist niet als groente zullen zien.

2. Wat is groente?

Het is dus best duidelijk wat fruit precies is. Daarmee komen we op de vraag die eigenlijk het meest duidelijk maakt waarom het verschil tussen groente en fruit zo vaag is: wat is groente eigenlijk?

Om te beginnen bestaat er geen plantkundige definitie. “Groente” is niet een speciaal deel van de plant. En in het dagelijks taalgebruik bedoelen we met groente eigenlijk gewoon de eetbare delen van de plant (die geen fruit zijn). Dat helpt niet echt om het verschil te verduidelijken tussen wat groente of fruit is.

Op onze website hebben we er daarom onze eigen draai aan gegeven.

3. En nu concreet: wat is op GroenteGroente.nl het verschil tussen groente en fruit?

Fruit is wat ons betreft een eetbare, zoete vrucht, die (meestal) niet hoeft te worden gegaard, of waarbij dat zelfs onwenselijk is.

Groente is voor ons een onderdeel van de plant dat meestal gegaard wordt gegeten. Ook eetbare paddenstoelen zijn voor ons groente.

Enkele voorbeelden: appel, banaan en aardbei zijn voor ons fruit. Winterpeen, stoofperen, shiitake paddenstoelen, komkommer, tomaten, spinazie en aardappelen zijn groente (zie hier het volledige overzicht van de groentes die we op GroenteGroente.nl bespreken). We denken dat we daarmee een duidelijk verschil tussen groente en fruit hanteren.

Maar pin ons er niet op vast. Onze slogan is niet voor niets: GroenteGroente.nl, meer dan enkel groente!


Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.


Reacties

  1. Joan zegt

    10 augustus 2018 op 19:07

    Het is doodjammer dat vele groenten, die geen goede prijs halen, vernietigd worden. Mijns inziens komt dit mede omdat de industriële teelt enkel bezorgd is om de quantiteit en het uitzicht, terwijl smaak en afwezigheid van schadelijke stoffen toch veel belangrijker is.

    Beantwoorden
  2. Laura zegt

    30 maart 2018 op 18:56

    Wat is dan nu een avocado? Een fruit?

    Beantwoorden
    • kees zegt

      11 mei 2018 op 19:37

      ja

  3. HFW zegt

    15 juni 2017 op 11:26

    Vanuit Orthomoleculair oogpunt is het voor je gezondheid raadzaam om 4 ons groente of zelfs meer te eten! Ik zou me geen zorgen maken over een mogelijk economisch belang, zolang het de gezondheid ten goede komt.

    Beantwoorden
  4. maaknieuit zegt

    13 april 2017 op 16:11

    Wij moeten 2 ons fruit en 2 ons groente per dag eten omdat er zoveel wordt geproduceerd.
    En wat wordt geproduceerd moet ook geconsumeerd worden , niet voor de gezondheid, maar voor de economie

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populaire groentes

Broccoli koken: tips en recepten
Rode biet koken: tips en recepten
Pastinaak bereiden: tips en recepten
Rode kool koken: tips en recepten

Koken met aanbiedingen

Op zoek naar inspiratie voor het eten? Er is altijd wel iets smakelijks in de aanbieding. We hebben een handig overzicht gemaakt. Check hier de actuele supermarktaanbiedingen: Albert Heijn | Aldi | Coop | Deen | Dekamarkt | Dirk | Lidl | Hoogvliet | Jumbo | Jan Linders | Plus | Poiesz | Spar

Recente reacties

  • Albertha op Koolraap koken: tips en recepten
  • johagim op Rode kool koken: tips en recepten
  • Jannie op Koolraap koken: tips en recepten

Copyright © 2014-2019 GroenteGroente.nl • Adverteren • Privacy & Cookies • Contact • Naar boven