Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat een banaan fruit is en een bloemkool groente. Helaas is het niet altijd zo duidelijk… In dit artikel bespreken we de vraag wanneer iets groente en wanneer iets fruit mag heten. We doen dit aan de hand van drie vragen:
- Wat is fruit?
- Wat is groente?
- En nu concreet: wat is op GroenteGroente.nl het verschil tussen groente en fruit?
1. Wat is fruit?
Voor fruit bestaat een heldere plantkundige definitie: de eetbare vrucht van een plant.
In de keuken is het echter al een heel stuk minder duidelijk. Bonen, tomaten, maïs, courgette en paprika zijn bijvoorbeeld ook eetbare vruchten. Maar wie zou dat fruit noemen?
In het dagelijks taalgebruik is fruit misschien beter als volgt te omschrijven: eetbare vruchten die vaak rauw worden gegeten en meestal zoet zijn. Daarmee kom je al snel op fruit als appels, bananen, frambozen, perziken, meloenen en aardbeien, die de meeste mensen gevoelsmatig als fruit en beslist niet als groente zullen zien.
2. Wat is groente?
Het is dus best duidelijk wat fruit precies is. Daarmee komen we op de vraag die eigenlijk het meest duidelijk maakt waarom het verschil tussen groente en fruit zo vaag is: wat is groente eigenlijk?
Om te beginnen bestaat er geen plantkundige definitie. “Groente” is niet een speciaal deel van de plant. En in het dagelijks taalgebruik bedoelen we met groente eigenlijk gewoon de eetbare delen van de plant (die geen fruit zijn). Dat helpt niet echt om het verschil te verduidelijken tussen wat groente of fruit is.
Op onze website hebben we er daarom onze eigen draai aan gegeven.
3. En nu concreet: wat is op GroenteGroente.nl het verschil tussen groente en fruit?
Fruit is wat ons betreft een eetbare, zoete vrucht, die (meestal) niet hoeft te worden gegaard, of waarbij dat zelfs onwenselijk is.
Groente is voor ons een onderdeel van de plant dat meestal gegaard wordt gegeten. Ook eetbare paddenstoelen zijn voor ons groente.
Enkele voorbeelden: appel, banaan en aardbei zijn voor ons fruit. Winterpeen, stoofperen, shiitake paddenstoelen, komkommer, tomaten, spinazie en aardappelen zijn groente (zie hier het volledige overzicht van de groentes die we op GroenteGroente.nl bespreken). We denken dat we daarmee een duidelijk verschil tussen groente en fruit hanteren.
Maar pin ons er niet op vast. Onze slogan is niet voor niets: GroenteGroente.nl, meer dan enkel groente!
Op dit artikel rust auteursrecht. Zonder onze toestemming is vermenigvuldiging verboden.
bedankje says
16 juni 2020 at 11:27ik wist eerst niet wat het verschil was maar daar jullie nu wel!
Tim T says
9 september 2020 at 20:52Groente, Fruit, het verschil.
Voor me zelf heb ik regelmatig last van slijm en dat het komt van melk en kaasproducten. Een deel van melk is caseïne en daarmee maken ze sterke lijmen en dus zal ons lichaam moeite hebben om dat te verteren, waardoor het bij mij slijm veroorzaakt.
Ik noem melk 3-de graads voedsel en kaar 4-de graads,
fruit 1-ste graads en groente 2-de graads.
Fruit heeft geen directe verbinding met de aarde, groente wel en die moeten we daarom meer bewerken..
Koeien melk is niet direkt aan te bevelen voor babies omdat koeien/kalveren VIER magen heeft om dat te kunnen vertenen en bij kaas voegen wij er nog een proces aan toe en ons lichaam moet dat weer terug draaien om het verteerbaar te maken.
Mijn Moeder maakte kazen van 10 kg en op het middelbaar heb ik daar een werkstuk over gemaakt., lang geleden.
Het grote verschil tussen fruit en groente is dus dar groente direkt van die zware aarde groeit.
Fruit gebruikt de Zon, Lucht en het Sap van de boom om te groeien en daarom in mijn ontbijt alleen fruit, lichtverteerbaar en volgens de Diamonds is het beter om voor 12 uur geen zwaar voedsel te eten.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeen.
M.vr.gr.? Tim T.
Pol Bestweters says
11 april 2019 at 12:56Jullie zijn allemaal typische kleingeestige betweters. Nullen
Triestigaards
kweetniehoor says
16 maart 2019 at 12:33dus een banaan is fruit ???
nou dan heb ik nieuws voor je. een banaan is geen fruit. en sterker nog , een banaan is ook geen groente. wat een banaan wel is is n.l. een zaad., en de bananen plant zelf is een grassoort.
de watermeloen ,komkommer, courgette , aardbei ,. tomaat, paprika e.d. zijn i.d.d. allemaal wel vruchten maar toch geen fruit
fruit is altijd wel een (schijn)vrucht maar een vrucht is niet altijd per definitie fruit. n.l. wanneer de vrucht (schijnvrucht) van een plant komt die geen houtcellen vormt (vaak enkel jarige plant) dan is er geen sprake van fruit maar valt de vrucht onder de noemer groente.
fruit komt dus altijd van bomen en planten met houtcellen en vruchten die groeien aan kruidachtiche planten dus zonder die houtcellen vallen onder de noemer groenten.
de omschrijving (plantaardige) voor groenten bestaat dus wel degelijk ook.
bij groenten gaat het dus Altijd om het eetbare gedeelte van de plant waarbij voor de benaming groenten geen onderscheid word gemaakt tussen de wortels , de stelen, het blad , een combinatie hiervan , de gehele plant zowel incl als excl vrucht mits de vrucht dus voldoet aan gestelde in de uitzonderingsregel van fruit.(dus geen houtcellen bevat blabla) een stoofpeer kan dus nooit groente zijn maar blijft altijd een fruitsoort i.v.m. die uitzonderings regel .
overigens kan een vrucht welke hierdoor eigenlijk een groente zou zijn toch wel ook worden beschouwt als een soort fruit . in zo’n geval word er van de betreffende groente/plant alleen de vrucht en geen andere delen van de plant. gebruikt
zo zijn er , net zoals dat in het duits ook het geval is, nog wel een paar uitzonderingen op deze regel en daarbij kun je denken aan de knolgewassen (aadrdappels b.v.) en de peulvruchten (bonen b.v.) welke je als een uitzonderings groep zou kunnen bekijken.
dus zo moeilijk is het nou niet niet om het onderscheid tussen fruit en groenten te maken
kook ze
enne bedenk….. stukje vlees op z’n tijd is ook zo’n gek idee nog niet
Alrens says
30 oktober 2020 at 00:44Watermeloen groeit op de grond en om de vrucht goed te laten groeien moet je hem afdekken met bladeren. Volgens bovenstaande definitie is watermeloen geen fruit.
Joan says
10 augustus 2018 at 19:07Het is doodjammer dat vele groenten, die geen goede prijs halen, vernietigd worden. Mijns inziens komt dit mede omdat de industriële teelt enkel bezorgd is om de quantiteit en het uitzicht, terwijl smaak en afwezigheid van schadelijke stoffen toch veel belangrijker is.
Peter R de vries says
17 januari 2021 at 00:06Stop. Hou op. Ik vind dit niet meer leuk
Laura says
30 maart 2018 at 18:56Wat is dan nu een avocado? Een fruit?
kees says
11 mei 2018 at 19:37ja
HFW says
15 juni 2017 at 11:26Vanuit Orthomoleculair oogpunt is het voor je gezondheid raadzaam om 4 ons groente of zelfs meer te eten! Ik zou me geen zorgen maken over een mogelijk economisch belang, zolang het de gezondheid ten goede komt.
maaknieuit says
13 april 2017 at 16:11Wij moeten 2 ons fruit en 2 ons groente per dag eten omdat er zoveel wordt geproduceerd.
En wat wordt geproduceerd moet ook geconsumeerd worden , niet voor de gezondheid, maar voor de economie
rob says
29 juni 2021 at 21:58maaknieuit U heeft gelijk, maar daar hoor je niemand over